Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #780 dnia: 20 Października 2023, 06:11:31 »
Jak masz jeden komplet felg, to problemu raczej nie będzie. Jedynie przy rotacji znowu będziesz musiał pozycjonować czujniki.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #782 dnia: 21 Października 2023, 16:26:29 »
Panowie mam pytanie (dotyczy nowych multimediów), czy da się w jakiś sposób ustawić, by po tym jak włączy mi się kamera cofania i rzut od góry na auto gdy wybiorę bieg wsteczny to po zmianie dźwigni na D otrzymać widok z kamery z przodu i dalej widok od góry (czyli tak jak po wybraniu tego z przycisku VIEW). Bo przejście do poprzedniego widoku (radio/nawigacja etc) jak się manewruje na parkingu wydaje się trochę bezsensowne, lepiej by było mieć nadal ten rzut kamery a szukanie przycisku po lewej od kierownicy nie należy do wygodnych czynności :) Pamiętam swoją drogą, że jak jeździłem na jeździe próbnej CC to włączała mi widok z kamerki jak zwalniałem do określonej prędkości i zbliżałem się do aut w pobliżu (np. jadąc w korku). Nie wiem czy w Rav4 takie coś też można ustawić a jeśli nie czy jest to związane w jakiś sposób z tym że w CC jest możliwość wybrania asystenta parkowania a w Rav4 nie?
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2023, 17:02:28 wysłana przez kenny »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #783 dnia: 22 Października 2023, 10:36:48 »
Pozycja ustawienia pojazdu, ale mam stare multimedia, więc u Ciebie może to inaczej wyglądać.
 :
Czy ktoś z osób z nowymi multimediami może mi potwierdzić, że też coś takiego ma? Ja nie mogę tego znaleźć ani w apce ani na stronie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #784 dnia: 22 Października 2023, 13:49:20 »
To z mojego - "starego" systemu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #785 dnia: 22 Października 2023, 13:55:40 »
No właśnie, i pamiętałem że tak pisałeś, że można rzeczy ustawiać przez stronę/apkę a u mnie tego nie widzę, chyba że nie umiem w to wejść :/

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #786 dnia: 22 Października 2023, 18:41:46 »
No właśnie, i pamiętałem że tak pisałeś, że można rzeczy ustawiać przez stronę/apkę a u mnie tego nie widzę, chyba że nie umiem w to wejść :/

Nowe multimedia tego nie mają.

Panowie mam pytanie (dotyczy nowych multimediów), czy da się w jakiś sposób ustawić, by po tym jak włączy mi się kamera cofania i rzut od góry na auto gdy wybiorę bieg wsteczny to po zmianie dźwigni na D otrzymać widok z kamery z przodu i dalej widok od góry (czyli tak jak po wybraniu tego z przycisku VIEW). Bo przejście do poprzedniego widoku (radio/nawigacja etc) jak się manewruje na parkingu wydaje się trochę bezsensowne, lepiej by było mieć nadal ten rzut kamery a szukanie przycisku po lewej od kierownicy nie należy do wygodnych czynności :) Pamiętam swoją drogą, że jak jeździłem na jeździe próbnej CC to włączała mi widok z kamerki jak zwalniałem do określonej prędkości i zbliżałem się do aut w pobliżu (np. jadąc w korku). Nie wiem czy w Rav4 takie coś też można ustawić a jeśli nie czy jest to związane w jakiś sposób z tym że w CC jest możliwość wybrania asystenta parkowania a w Rav4 nie?

Mnie się nie udało. Jedyna rada to na D uruchomić kamery przyciskiem i wtedy przy zmianach zostaje na kamerze póki nie przekroczysz około 20km/h.
Można włączyć automatyczne włączanie się kamerki. Jak masz R lub właczysz kamerki to z lewej strony masz ikonki. Przedostatnia wygląda jak kamerka z literką A. Powinieneś mieć to przekreślone a jak dotkniesz to przekreślenie zniknie i kamerka będzie sama się włączać jak zwolnisz. G na obrazku. Kamerka zawsze się włączy na D jak podjedziesz i zaczną pikać czujniki.

« Ostatnia zmiana: 22 Października 2023, 18:43:33 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #787 dnia: 22 Października 2023, 19:07:38 »

Mnie się nie udało. Jedyna rada to na D uruchomić kamery przyciskiem i wtedy przy zmianach zostaje na kamerze póki nie przekroczysz około 20km/h.
Można włączyć automatyczne włączanie się kamerki. Jak masz R lub właczysz kamerki to z lewej strony masz ikonki. Przedostatnia wygląda jak kamerka z literką A. Powinieneś mieć to przekreślone a jak dotkniesz to przekreślenie zniknie i kamerka będzie sama się włączać jak zwolnisz. G na obrazku. Kamerka zawsze się włączy na D jak podjedziesz i zaczną pikać czujniki.

Tak, właśnie byłem przed chwilą sobie popatrzeć w garażu na to, że jak załączę przyciskiem to mogę manewrować do woli i kamerka jest ale o tym G na obrazku nie widziałem, przetestuję :) dzięki za odpowiedź

Cytat: kenny w Dzisiaj o 13:55:40

Cytat: Krisman w Dzisiaj o 13:49:20

Na szczęście te same opcje są na tablecie, także można na tym polegać :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #788 dnia: 23 Października 2023, 23:14:29 »
Wertuję instrukcję ale jakoś nie nie mogę znaleźć OCB  z tym niezarejestrowanym urządzeniem?

Grzebnąłem w aplikacji i pokazuje mi urządzenia multimedialne do rejestracji:

Tylko jak żadne nie wygląda jak nowe Multimedia z 2023 roku…
Ani nawet nie jest opisane jako bodaj Toyota Smart Connect
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2023, 23:32:42 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline witos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 H C+S FWD
« Odpowiedź #789 dnia: 24 Października 2023, 08:34:51 »
Jak masz jeden komplet felg, to problemu raczej nie będzie. Jedynie przy rotacji znowu będziesz musiał pozycjonować czujniki.
Na czym polega pozycjonowanie kół/czujników? Czy robi się to z poziomu komputera pokładowego?
W tym tygodniu odbieram swój egzemplarz razem z drugim kompletem kół zimowych i wolałbym być przygotowany na niespodziewanki :D

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #790 dnia: 24 Października 2023, 09:50:49 »
Pozycjonowanie dotyczy tego chińskiego modułu dzięki któremu w ogóle możemy zobaczyć na desce ciśnienia. Niestety moduł nie jest tak mądry żeby wiedzieć który czujnik w ktorym kole jest. Aktualne wersje tych modułów mają taki patent że w poszczególnych kolach trzeba zmniejszyć ciśnienia do podanych wartości i wtedy moduł już wie który czujnik jest gdzie i to zapamięta.

Z tego co tu można wyczytać to ten moduł utrudnia czy wręcz uniemożliwia wprogramowanie drugiego kompletu czujników oraz co gorsza ich przełączanie przy zmianie kół. Jeśli w drugim komplecie będziesz miał czujniki z numerami sklonowanymi z oryginalnego to pół biedy. Jeśli inne no to nie wiem czy się da. Jednoznacznej odpowiedzi na forum nie znalazlem.

Dokładając informację że te moduły wysyłają też śmieci na szynę CAN odpuściłem sobie. No chyba, że ktoś jednozancznie potwierdzi że ma moduł, bez problemu przełącza komplety kół zima/lato i nie ma innych problemów. Może wtedy się zastanowię.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #791 dnia: 24 Października 2023, 10:34:12 »
Utrudnienie zmiany kół to jest faktycznie pewien problem. Ponieważ jednak mam jeden komplet kół i nikt bliżej nie sprecyzował jakie śmieci ma on wrzucać w CAN to chyba zaryzykuję jego montaż

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #792 dnia: 25 Października 2023, 22:15:04 »
Czym różni się model AXAL52L od AXAL54L?
FWD i AWD-i?

Offline LukeGR

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #793 dnia: 26 Października 2023, 09:54:03 »
Czym różni się model AXAL52L od AXAL54L?
FWD i AWD-i?

Wg znajomego sprzedawcy to rozróżnienie wersji wyposażenia w tym także rodzaju napędu.

Pozdrawiam,
Luke555GR

Offline Maro_krk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #794 dnia: 26 Października 2023, 11:07:27 »
cześć wszystkim,
szybkie pytanie - gdzie znajdę bezpiecznik oświetlenia kabiny i bagażnika.
(Toyota Corolla 1.5 sedan 2023r).

Pozdrawiam
Marek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl