Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1155 dnia: 04 Lutego 2024, 16:34:24 »
Czyli po jaki jest cel tych wszystkich trybów? Pytam serio.  :cheesy:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1156 dnia: 04 Lutego 2024, 16:42:14 »
Czyli po jaki jest cel tych wszystkich trybów? Pytam serio.  :cheesy:
Bo są w autach, gdzie to coś realnie zmienia w odczuciu, jakiś strzał z wydechu itp. Także toyota tryby też musi mieć, byś wiedział że nie odstaje :) Ja jeżdżę zawsze na normalnym.

Może to nie jest dobra analogia ale te tryby udają tryby w autach w których to jakoś tam działa i to trochę tak jak porównać mild hybrydy do toyotowskich :P może i jakiś tam sens mają ale są po to by udawać i by może zmniejszyć emisję by się łapały w widełki :) choć to duże przerysowanie, nie musicie mi wytykać, że pomagają w płynniejszym ruszeniu itd
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 16:44:47 wysłana przez kenny »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1157 dnia: 04 Lutego 2024, 17:08:26 »
Także toyota tryby też musi mieć, byś wiedział że nie odstaje  Ja jeżdżę zawsze na normalnym.

Tryb ECO jest pseudo oszczędzającym. Rzeczywiście oszczędza paliwo zmniejszająć efektywność działania klimatyzacji, która w upały sporo prądu ciągnie.
Ja się zastanawiałem po co jest tryb S z tymi + i -.
No i już wiem... Mamy tryb Trail, ale on działa w położeniu D niewiele zmieniając w pracy silnika, w reakcji na pedał gazu.
W innych markach są jeszcze jakięś inne "obrazkowe" tryby jazdy w trudnych warunkach. Na przykład Jeep w tanim Renegade ma: Lock (blokada), Auto (automatyczny rozdział momentu obr. między osie), Snow (śnieg), Mud (błoto) i Sand (piasek).
Natomiast w RAV4, tryb Trail zestawiony z S w niskich położeniach (1-3) daje świetną kontrolę i można jechać po wertepach używając tylko pedału gazu. No ale nie ma tego marketingowego Snow i Mud ;).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1158 dnia: 04 Lutego 2024, 17:55:18 »
...są, tyle że w wersji benzynowej (jak u mnie)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1159 dnia: 04 Lutego 2024, 22:15:42 »
Także toyota tryby też musi mieć, byś wiedział że nie odstaje  Ja jeżdżę zawsze na normalnym.

Tryb ECO jest pseudo oszczędzającym. Rzeczywiście oszczędza paliwo zmniejszająć efektywność działania klimatyzacji, która w upały sporo prądu ciągnie.
Serio? To tego nie wiedziałem, że dodatkowo na klimie się przestawia. Myślałem że jedynie to zmienia kwestię jak głęboko musisz gaz wcisnąć by auto zaczęło jechać a klimę w eco to przyciskiem można jedynie przestawić a tu proszę, niespodzianka.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1160 dnia: 04 Lutego 2024, 22:27:15 »
To jest tylko domyślny tryb klimatyzacji. Możesz mieć auto w Eco, a klimę przyciskiem zmienić na normal lub fast

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1161 dnia: 04 Lutego 2024, 22:42:36 »
To jest tylko domyślny tryb klimatyzacji. Możesz mieć auto w Eco, a klimę przyciskiem zmienić na normal lub fast
Tak, to rozumiem. Nie zwróciłem jednak uwagi, że zmieniając ten tryb zmienia się też klima :) no ale może dlatego, że tak jak mówię, włączyłem go raz na jeździe próbnej i raz w swoim aucie i pożegnałem się z nim.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1162 dnia: 04 Lutego 2024, 22:53:41 »
A ja szczerze mówiąc nie widzę dużej (żeby nie napisać żadnej) różnicy między trybami Eco i normal. W sumie nie mierzyłem nigdy jak to wpływa na spalanie (bo zmierzyć jest bardzo trudno - musiałyby być identyczne warunki atmosferyczne).
Jedynie przy aktywnym tempomacie Eco jest zupełnie nieużyteczny - auto przyspiesza w żółwim tempie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1163 dnia: 04 Lutego 2024, 22:58:16 »
A ja szczerze mówiąc nie widzę dużej (żeby nie napisać żadnej) różnicy między trybami Eco i normal.
Cóż, można nie widzieć, ale powinno się choć to czuć :) Jeśli też nie czujesz, to jednak zaburzone zmysły percepcji niestety ;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1164 dnia: 04 Lutego 2024, 23:17:24 »
Ostatnio jechałem w 4 osoby z wypakowanym autem nartami pod dużą górkę, długotrwały i dość stromy podjazd. Po dojechaniu na miejsce i zaparkowaniu czułem trochę zapach spalenizny i z rury wydechowej szedł dymek. Zastanawiałem się czy to z mojego auta ten zapach czy z drugiego które chwile wcześniej zaparkowało koło mnie. Auto nie było rozgrzane, bo to odcinek 5 km a stało przez noc na zimnie (około 0 stopni). Myślę, że to pierwszy taki bardziej wymagający podjazd odkąd jeżdżę samochodem. Czy to normalne zjawisko? (hybryda V gen AWD-i).

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1165 dnia: 04 Lutego 2024, 23:22:22 »
Cały układ wydechowy prawdopodobnie uzyskał wysoką temperaturę, stąd taki zapach

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1166 dnia: 04 Lutego 2024, 23:24:46 »
Ale to normalne i tak będzie zawsze przy tego typu podjazdach? Czy to się ułoży po czasie? Zastanawiałem się czy elektryczny silnik się tam gdzieś nie przegrzał, nie wiem czy w Rav4 w razie co informuje o takim procederze.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1167 dnia: 04 Lutego 2024, 23:25:42 »
W nowych tak może być. Nie pierwsza marka u mnie i  tak miałem kilka razy. Kiedyś, gdy jeszcze zgłaszałem takie rzeczy, to info było z aso, że to wypalanie się "konserwacji", "układanie" elementów napędu itp. Fakt, że tylko w jednym aucie to nie ustało z czasem. W tamtym przypadku, padło sprzęgło (manual subaru).

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1168 dnia: 04 Lutego 2024, 23:27:02 »
OK, taką miałem właśnie nadzieję, że to kwestia jakiegoś dopalenia w nowym samochodzie. Dzięki za info :)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1169 dnia: 04 Lutego 2024, 23:27:25 »
Miałem podobnie nie raz i nic złego się nie dzieje.
Jeśli masz duże obawy, to spr czy przypadkiem jakaś folia się nie przykleiła do układu wydechowego, bo różnie to bywa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl