Wracając do dyskusji na temat pojemności baku w RAV4 plug-in, podzielę się swoim doświadczeniem. Otóż tak jak sugerowałem koledze @SNCF wyjeździłem bak do momentu zatrzymania silnika. W sumie zrobiłem 320 km po tym jak zasięg spadł mi do zera. Oczywiście część tych przejechanych kilometrów była zrobiona w trybie elektrycznym (myślę że tak około 100-120 km). Po zatankowaniu weszło mi do baku 53 litry i to po dwukrotnym "dobijaniu". Co dziwne wcześniejszą próbę zmuszony byłem zakończyć przy zrobionych 250 km po "zerowym" zasięgu i wtedy silnik mi się nie zatrzymał a do baku weszło po dwukrotnym dobijaniu 54 litry.
Co do samych efektów zatrzymania silnika, to odbyło się to tak jak myślałem, tzn. samochód samoczynnie przełączył się na tryb elektryczny i wyświetlił mi się komunikat o mniej więcej takiej treści: "silnik został wyłączony, możesz przejechać 10 km, po czym zatrzymaj samochód w bezpiecznym miejscu". Oczywiście nie zatrzymałem samochodu tylko pojechałem do najbliższej stacji benzynowej (około 2 km). Te 10 km też jakieś dziwne bo zasięg na baterii wskazywał mi 26 km.
Reasumując dalej twierdzę że bak w plug-in ma te książkowe 55 litrów, da się jeździć bez benzyny (nie wiem jak długo ale się da), a sam brak benzyny nie powoduje żadnych natychmiastowych komplikacji. Oczywiście pod warunkiem że ma się naładowaną baterię.
Po zatankowaniu paliwa, dalsza jazda odbyła się normalnie i nie było już żadnych komunikatów.