Wierzę ale czy to testowałeś w praktyce? Wydawało mi się z Twojego posta że tak bo pisales że mialeś pełna baterię więc było bezpiecznie ale z tego co teraz piszesz to mam wątpliwość czy to nie tylko wyliczenia. Czy bak w PlugIn ma 55 l ? Może ma mniej, bo gdzies musieli sporo wiekszą baterię upchnąć?
Tak, testowałem.
Po informacji o zatrzymaniu silnika i przejściu w tryb EV, weszło mi do baku 53 litry paliwa.
Uważam że bak w plug-in ma te 55 litrów. Jeszcze dwukrotnie taka ilość paliwa wlałem, raz (53 l) po odbiorze auta od dilera i drugi raz (54 l) po niedokończonej próbie wyjeżdżenia paliwa. Co dziwne wtedy silnik mi się nie zatrzymał m, a weszło więcej. Przypuszczam że mogła to być „niedokładność” dystrybutora albo wolniej dolewałem i trochę więcej weszło.
@Krisman, nie wiem czy w Stanach problem był w tym, że tych 10 litrów nie można było użyć czy w tym, że zasięg „zerowy” wskazywany jest o 10 litrów za szybko. Co również potwierdzam. W momencie jak zasięg dochodzi do „zera” do baku wchodzi mi 40-42 litry paliwa.