Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1485 dnia: 04 Listopada 2024, 15:32:16 »
Jak się nie mylę, to nie są śruby przystosowane do tej felgi/plaska przylgnia, więc nie może być śrubya stożkowa, tylko płaska . Ktoś musiał coś zakombinować przez pomyłkę zamienic w ASO np przy wymianie opon/kół itp .

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1486 dnia: 04 Listopada 2024, 15:35:58 »
Widze że zimowe felgi masz takie jak ja. W sumie to może Cię przeproszą że nie powiedzieli o tym od razu. Gdy się kupuje felgi to zwykle w komplecie są odpowiednie nakrętki. Podobną sytuacje miałem w Tucsonie. Tam co prawda zimowy komplet kupiłem sam z wysyłką do ASO gdzie dołożyli oryginalne czujniki TPMS, poskładali i założyli przed obiorem na auto. Dopiero na wiosnę sie zorientowałem że nakrętki się różnią.
Jak rozumiem w twojej rav miałeś dojazdówkę/zapas i oryginalny klucz + podnośnik? W takiej sytuacji faltycznie powinni Cie poinformować i najlepiej to wyposażyć pasujacy klucz lub przejściówkę. Nie wiem tylko czy prościej nie będzie to kupic samemu niz sie użerać z ASO. Choć faktycznie mi do tego kompletu przejściówkę dali więc może mają a zapomnieli?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1487 dnia: 04 Listopada 2024, 15:39:06 »
ak się nie mylę, to nie są śruby przystosowane do tej felgi/plaska przylgnia
To są Ronale R57 - śruby stożek.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1488 dnia: 04 Listopada 2024, 16:26:54 »
Jadę do ASO, bo mnie wezwali żeby zobaczyć co jest nie tak. Pytanie czy jak samodzielnie bym kupował to bym znalazł łatwo klucz taki by wchodził w felgę. Jak mi montowali te zimówki rok temu to się zdziwiłem, że nie mam tych śrub antykradzieżowych. Wtedy mi powiedzieli, że do zimowki nie pasują. Zakładam, że w tych felgach tam jest na tyle mały otwór, że może ta podkładka nie chce wejść czy ki pieron.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1489 dnia: 04 Listopada 2024, 16:35:35 »
Toyotowskie oryginalne mają gniazda płaskie pod nakrętki z podkładką. Takie też muszą być nakrętki zabezpieczające. Nawet jakby ta podkladka weszła do tych Ronali to by nie trzymała prawidłowo. Kształt otworu a właściwie jego dna czyli miejsca gdzie przylega nakrętka musi pasować do nakrętki. Ja do zimowych mam drugi komplet nakrętek zabezpieczających.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1490 dnia: 04 Listopada 2024, 17:22:28 »
Nie wiem po co jechałem do ASO ale jak pokazałem zdjęcie to powiedzieli, że zamówią mi klucz :) szkoda że przez telefon się nie dało załatwić. Tyle dobrego że do salonu mam może 2km, inaczej bym się wkurzył :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1491 dnia: 05 Listopada 2024, 14:50:48 »
Jakby co to klucz odebrałem. Na nakrętki pasuje klucz 19. Płacić nic nie musiałem. Klucz ma też końcówkę na 21 więc będzie pasował również do drugiego kompletu nakrętek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1492 dnia: 05 Listopada 2024, 19:45:36 »
Hej, macie panowie jakiś dobry patent na porysowane boczki plastikowe w bagażniku ?Zawoziłem dziś rower do serwisu i nie zabezpieczyłem metalowych części i dosyć mocno porysowałem te boczki plastikowe. Wychodzi na to że Tucson ma szerszy bagażnik w środku bo gdy kupiłem rower to tam nic nie porysował...

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #1493 dnia: 05 Listopada 2024, 22:29:41 »
Hej, macie panowie jakiś dobry patent na porysowane boczki plastikowe w bagażniku ?
Podobno opalarką, ale trzeba mieć trochę wprawy, żeby nie przedobrzyć.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1494 dnia: 06 Listopada 2024, 13:12:18 »
Hej, macie panowie jakiś dobry patent na porysowane boczki plastikowe w bagażniku ?
Podobno opalarką, ale trzeba mieć trochę wprawy, żeby nie przedobrzyć.
Też o tym słyszałem ale tam poprawiali wyblaknięte plastiki na karoserii, pomysł warty przemyślenia. Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1495 dnia: 06 Listopada 2024, 13:39:24 »
Jak masz głębokie rysy w plastiku, to opalarka nie pomoże. Poszukaj lokalnie jakiejś firmy od detailingu. Jeżeli ci tego nie naprawią, to może zaproponują oklejenia jakąś folią lub filcem.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1496 dnia: 06 Listopada 2024, 15:12:43 »
  " Jak nie skrócisz interwałów zmiany oleju do 5000 km to nowa hybryda nie dojedzie do 150tys. Wcześniej zatrą się panewki.
Tylko problem dotyczy tych co robią około 7-10 tys. rocznie.
Pierwsze zatarte egzemplarze, pojawią się za 5 lat. Dla tego Toyota milczy i ma to w d.... "

Jeden z naszych kolegów napisał takie coś odnośnie silnika 2,5 litra napędzającego nasze rav4 około 3,5 roku temu , co wy na to panowie ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1497 dnia: 06 Listopada 2024, 15:40:25 »
A może źródło tych rewelacji? Trudno odnosić się do tekstu napisanego nie wiadomo na jakiej podstawie, nie wiadomo przez kogo.
Ten silnik hybrydowy produkowany jest od 8 lat. Nie słyszałem jakoś by ktoś podnosił temat zacierających się panewek. Owszem, podnoszono temat przybywania oleju. Toyota przekazała stosowny komunikat - do 35mm nic się nie stanie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1498 dnia: 06 Listopada 2024, 17:21:55 »
A może źródło tych rewelacji? Trudno odnosić się do tekstu napisanego nie wiadomo na jakiej podstawie, nie wiadomo przez kogo.
Ten silnik hybrydowy produkowany jest od 8 lat. Nie słyszałem jakoś by ktoś podnosił temat zacierających się panewek. Owszem, podnoszono temat przybywania oleju. Toyota przekazała stosowny komunikat - do 35mm nic się nie stanie.
tekst napisał jeden z użytkowinków tego forum dosyć mocno udzielający się tu ale to bylo ponad 3 lata temu

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1499 dnia: 06 Listopada 2024, 17:37:22 »
"Problem dotyczy tych co robią 7-10 tys rocznie" Czyli jak ja robię 18 to mnie nie dotyczy tak? Uff, ale jak ktos robi 7 i nie skróci interwału do 5 to te 2 tys zarżną mu po 5 latach silnik? No bo przeglady sie robi co 15 tys. lub co rok. 

Wybacz ale kupy się to nie trzyma. Jak policzyć zresztą post był 3 lata temu czyli nastarsza ravki 5 gen. miały dwa lata i wynika że za 2 mają paść silniki. Czyli skoro mają 7-10 tys rocznie to za dwa lata bedą miały miały mac 70 tys najechane a nie 150. Co za pierdoly.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl