Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352083 razy)

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1560 dnia: 11 Grudnia 2024, 21:22:13 »
Z tego co rozmawiałem w serwisie to relax jest zwyklym przeglądem tzn nie ma jakiejś extra opłaty za niego. Warunkiem jest olej z ASO a nie swój przyniesiony. W moim wypadku to było 450 w ASO za olej a wlasny 175. Nie mialem jednak jeszcze przeglądu z wymianą świec ale przeglady miałem na 15,30,45 tys. 
Czy w każdym ASO Toyoty i w każdym przypadku mogę przynieść swój olej, czy mogą odmówić i co z gwarancją, oraz czy olej może być dowolnej firmy?

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1561 dnia: 11 Grudnia 2024, 21:35:00 »
Czy w każdym to Ci nie powiem, bo pewno się znajda takie że zaczną pietrzyc sztuczne problemy ale taka praktykę stosowałem również wczesniej w ASO Hyundai i nie było problemu. Olej ma być zgodny ze specyfikacją i tyle. Mpja gwarancja fabryczna upływa zaraz na początku stycznia a do przegladu mam jeszcze jakieś 8000km. Jako że na poprzedni przyjecałm z własnym olejem to nie był on "relax" no i przez pare miejsięcy nie będę miał gwarancji. Potem sie zastanowie ale raczej wezme tego relaxa. Niby ravki sie nie psują ale jak juz to tanio nie jest.

BTW. Na 15 tys wlali mi olej 0w20. Instrukcja mowi ze moze być ale zalecany jest 0w16 i na kolejny przegląd trzeba wlac 0w16. No i po tym na 30 i 45 tys przynosłem swój Millers 0w16

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 4x4
« Odpowiedź #1562 dnia: 12 Grudnia 2024, 09:50:46 »
@siano111 podobno w ramach normalnej 3-letniej gwarancji można i "pozwalają" przywieźć swój olej silnikowy, ale lepiej się wcześniej zapytać, bo może dostali "nowe zalecenia" z TCE, ma spełniać parametry zalecane przez Toyotę.
Natomiast, jeżeli np.na 4 rok wykupujesz gwarancję wariant RELAX to już NIE MOŻNA swojego oleju, takie pseudo "zalecenia" dla ASO dała TCE.
Dla mnie odmówiono "mojego" oleju w 2 ASO w Gdańsku i w Olsztynie, dobrze że wcześniej jego nie kupiłem, bo bym się z nim "bujał"

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1563 dnia: 12 Grudnia 2024, 09:56:41 »
No i w przypadku relaxa to mogą tak robić. Dają dodatkową gwarę od siebie to mogą żądać kupna swojego oleju. W sumie to zysku 300 zł na każdej wymianie maja nieżły biznes.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 4x4
« Odpowiedź #1564 dnia: 12 Grudnia 2024, 10:39:12 »
@marekj dokładnie tak jak piszesz, ale za to w ramach małej "rekompensaty" rabatu udzielili + kasa z ..... moich punktów Toyota More

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1565 dnia: 13 Grudnia 2024, 08:42:13 »
Uruchomienie auta z rozładowanym kluczykiem  lub bez baterii.

Czy jest możliwosc uruchomienia auta w sytuacji jak wyżej?

Opis sytuacji:
Podjechalem, zgasilem auto, zamknalem i poszedlem sobie na ok 10 min.
Powrót, otwarcie normalnie z kluczyka, hamulec guzik Power i cisza, nadal info zeby wcisnac hamulec i Power.
Juz myslalem, ze BLE sie zwiesilo lub jest zaklocone od telefonu (bluetooth) lub bateria za slaba.
Wyjalem baterie z pastylki, wsadzilem ta z pilota i proba uruchomienia (kluczyk w okolicy przycisku POWER) (wyglada jakby BLE sie nie rozbroilo).
Po ktorejs probie juz z bateria od BLE w kluczyku - wlaczylo sie ACC i komunikat Awaria systemu zdalnego kluczyka i brak mozliwosci wylaczenia ACC.
POWER nie reaguje, BLE swieci ciagla diodą.

Dopiero jak żona przyniosla drugie kluczyki jak reka odjal uruchomil sie bez problemu (dobrze, ze niedaleko od domu).

Sprawdzalem potem wielokrotnie i auto uruchamia sie bez problemu na pierwotnych kluczykach...

Czy ja cos w tej procedurze "awaryjnego" uruchamiania zrobilem jakis blad?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1566 dnia: 13 Grudnia 2024, 09:04:25 »
Zawiesza się BLE, zgłoś na gwarancji w aso ; albo najlepiej odrazu na infolinię SEMECO lub po prostu zdemontować i nie mieć problemów ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1567 dnia: 15 Grudnia 2024, 02:22:15 »
Auto juz po gwarancji, wiec pewnie wszyscy sie "wypną"...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1568 dnia: 15 Grudnia 2024, 10:02:11 »
Auto juz po gwarancji, wiec pewnie wszyscy sie "wypną"...
Ależ skąd! Wszyscy chętnie naprawią, tyle że odpłatnie ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1569 dnia: 15 Grudnia 2024, 10:42:38 »
Semeco może zaktualizować centrale bo tu tkwi problem, obecnej ceny za taką usługę z dojazdem nie znam ale to chyba jedna z dwóch opcji. Druga to demontaż.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1570 dnia: 15 Grudnia 2024, 10:49:39 »
Tak jak piszesz Colin, jest nowy soft dla BLE. U siebie już wykonałem aktualizacje jakiś czas temu ismiga bez problemu.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1571 dnia: 15 Grudnia 2024, 22:29:05 »
Kiedy ta aktualizacja mniej więcej była? Zdarza sie u mnie sporadycznie że nie załapuje ale zwykle wtedy po kilku naciśnięciach strart/stop się budzi. Raz miałem dłuższy problem i po naciśnięciu przycisku przy tej diodzie od BLE załapało. ASO to robi w ramach gwarancji? Bartek robiłeś sam ale masz większe mozliwości zapewne od zwykłego użytkownika. Co potrzebne?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1572 dnia: 16 Grudnia 2024, 12:22:11 »
Dzień dobry, na dzień dzisiejszy posiadam Corolle sedan 2022 (Comfort + Style + Tech), ale pojawiła się możliwość wykupienia "w rodzinie" Rav4 2021 (Comfort + Style). W związku z tym, miałbym dwa pytania:
- czy jest opcja przepięcia radia/tabletu na coś nowszego? W Rav4 jest ten stary z przyciskami, w Corolii mam tzw. pół-lift, czyli z jedną gałką, ale nowy aktualny system. Przerabiał może ktoś jakąś przekładkę tego typu?
- czy jest opcja domontowania czujników prakowania przód? W tej Rav4 są niestety tylko z tyłu. Mam tu na myśli coś co będzie działać i najlepiej będzie zintegorwane z systemem w samochodzie - typu ta wizualizacja na ekranie między licznikami, tak jak w Corollach - działa to naprawdę ok, czy też nie ma opcji i zostaje mi coś co w ASO zwykle montują na taki pstryczek i działa to jak chce?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1573 dnia: 17 Grudnia 2024, 09:27:31 »
Kiedy ta aktualizacja mniej więcej była? Zdarza sie u mnie sporadycznie że nie załapuje ale zwykle wtedy po kilku naciśnięciach strart/stop się budzi. Raz miałem dłuższy problem i po naciśnięciu przycisku przy tej diodzie od BLE załapało. ASO to robi w ramach gwarancji? Bartek robiłeś sam ale masz większe mozliwości zapewne od zwykłego użytkownika. Co potrzebne?
Chyba ze dwa lata temu, u mnie przyjechał serwisant z SEMECO, po aktualizacji nigdy mi się nie zdarzył problem z BLE, przed aktualizacją softu od czasu do czasu immo nie chciał się odblokować - musiał kombinować, otwierać zamykać, ...

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1574 dnia: 17 Grudnia 2024, 10:10:34 »
Oki, dzięki. Gwarancja mi sie kończy po nowym roku. Zadzwonię jeszcze do ASO jak to widzą. W sumie głupio, że jak temat jest tak stary to nie powiadamiali że jest akcja. Ja myślałem, że bateryjka w pastylce słaba czy gdzies za głeboko w kieszeni była.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl