Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maDDie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1770 dnia: 03 Lutego 2025, 11:51:30 »
o automatyczne parkowanie, hamowanie się zgadza - chociaż nie testowałem.

Poza tym wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Nie oczekuję autonomicznego (bez kierowcy) systemu, tylko automatycznego (z kierowcą obsługującym pedały hamulca/gazu).
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2025, 12:08:54 wysłana przez maDDie »
Fall forward

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #1771 dnia: 03 Lutego 2025, 13:39:53 »
Ja myślę, że Tobie mylą się pojęcia.

1. Pierwszy człon zapisu "inteligentny przedni system automatycznego parkowania [...]". Czyli podjeżdżasz do przeszkody, uruchamiają się czujniki parkowani oraz kamera 360, dzięki temu widać co się znajduje przed przednim zderzakiem.
2. Drugi człon zapisu "[...] z funkcją automatycznego hamowania". Czyli w razie wykrycia przeszkody i braku Twojej reakcji zostanie uruchomiony automatycznie hamulec, aby uniknąć uderzenia w przeszkodę.

Ten zapis nie oznacza asystenta parkowania, który znajduje miejsce, wskazuje je, instruuje o czynnościach związanych z ustawieniem lewarka, pedału hamulca oraz gazu i sam kręci kierownicą.
Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #1772 dnia: 03 Lutego 2025, 13:44:06 »
Zastanawiam się czy walczyć z salonem, bo auto nigdy tego nie miało i mieć nie będzie
Powtarzajmy do znudzenia - proszę się zapoznać z instrukcją obsługi i nie szukać dziurki w pupce.
Pozdrawiam,

Offline jurny

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1773 dnia: 07 Lutego 2025, 18:20:34 »
Cześć!

Czy jest może ktoś, kto brał RAV4 w wersji Executive albo GR SPORT z ciemną tapicerką oraz szklanym dachem? Czy podsufitka w takim samochodzie jest ciemna czy jasna? W konfiguratorze wygląda jakby podsufitka zmieniała się na jasną, kiedy dodajemy szklany dach.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1774 dnia: 07 Lutego 2025, 19:43:20 »
GR Sport ale bez szklanego dachu czarna tapicerka i podsufitka.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1775 dnia: 07 Lutego 2025, 20:55:01 »
Cześć!

Czy jest może ktoś, kto brał RAV4 w wersji Executive albo GR SPORT z ciemną tapicerką oraz szklanym dachem? Czy podsufitka w takim samochodzie jest ciemna czy jasna? W konfiguratorze wygląda jakby podsufitka zmieniała się na jasną, kiedy dodajemy szklany dach.

Podsufitka jest jasna.

Offline jurny

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1776 dnia: 07 Lutego 2025, 21:45:53 »
Podsufitka jest jasna.

Dzięki! Mógłbyś może podzielić się zdjęciem jak to wygląda?

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1777 dnia: 10 Lutego 2025, 22:43:48 »
Cześć wszystkim, witam wszystkich na forum. Po 7 latach bezawaryjnej jazdy aurisem w dieslu przyszła kolej na wieksze auto w postaci RAV4 2,5 Hybrid 2017r. Auto mam od 2 miesięcy. Chciałbym się podpytać Was koledzy jakie macie (o ile macie) objawy słabej baterii w kluczyka (mam opcje keyless). W ciągu ostatnich kilku dni zauważyłem, że kiedy wsiadam do auta, naciskam pedal hamulca i wcisnę przycisk START to czasami muszę go wcisnąć ponownie żeby pojawił się „Ready” i auto gdzie gotowy pod drogi. Ponadto dzisiaj parkując przez około 1,5h na dworze przy temp około -4, wracając do auta nie mogłem otworzy ravki z pilota-zero reakcji. Podchodzę do auta i po chwyceniu za klamkę keyless otworzył samochód ale nie moglem odpalić silnika, radio się normalnie odpaliło. Dopiero kiedy przypomniałem sobie żeby przyłożyć klucz do przycisku START auto odpaliło normalnie. Dojechałem do garażu i normalnie mogłem zamknąć auto z pilota. Kiedyś czytałem o żywotności baterii w pilotach hybryd i zastanawiam się czy ktoś z Was może miał podobne przygody? Auto mam 2 miesiące (kupione w salonie z historią serwisową), ale nie mam pojęcia kiedy baterie w pilocie mogły być wymieniane.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1778 dnia: 10 Lutego 2025, 22:50:23 »
Baterie w kluczyku zaleca się profilaktycznie co 6 miesięcy wymieniać, tak samo się to tyczy pastylki BLE od immobilisera.

Offline Logo25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1779 dnia: 10 Lutego 2025, 23:01:35 »
Dzięki kolego za radę (swoją drogą bardzo krótki interwał). Nie mam chyba wspomnianej pastylki tylko kartę od alarmu. Pytanie tylko czy wspomniane objawy mogą być spowodowane słabą baterią i ktoś mial podobny przypadek (żadnych komunikatów o slabej baterii na desce de facto nie widziałem)
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2025, 23:07:40 wysłana przez Logo25 »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1780 dnia: 10 Lutego 2025, 23:33:28 »
Niestety system keyless pożera baterię pilota w przyspieszonym tempie. Żeby wydłużyć jej żywotność warto stosować baterie topowej jakości a także nie chować kluczyka po kieszeniach, torebkach i innych zbiornikach na klamoty, tylko położyć go w samochodzie gdzieś na wierzchu, żeby sygnał nie musiał pokonywać dodatkowych barier.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1781 dnia: 11 Lutego 2025, 09:45:12 »
Baterie wytrzymują rok bez problemu tylko trzeba kupować dobrej marki, zawsze noszę kluczyk w kieszeni i nigdy nie miałem problemów z uruchomieniem.
Na wszelki wypadek mam jedną baterię zapasową do kluczyka / BLE w aucie. Raz się przydała do BLE, gdyż ASO wymieniało baterię tylko w kluczyku.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1782 dnia: 11 Lutego 2025, 09:49:42 »
U mnie po nieco dwóch latach "padła" bateria od ble, ale mam na szczęście zapasową, natomiast od kluczyka jeszcze się nie wyczerpała od nowości. Ale kluczyk nie jest jakoś intensywnie używany i więcej jest w stanie spoczynku niż w ruchu. W każdym razie podczas serwisu zawsze proszę o niewymienianie baterii, bo policzą za jedną jak za zboże, gdzie te z wyższej półki można kupić w miarę tanio chociażby na amazonie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1783 dnia: 11 Lutego 2025, 11:31:39 »
Ja zlecam wymianę baterii w kluczyku i pastylce BLE przy każdym przeglądzie po 15 tys km. Nawet, jeżeli policzą mi dwa razy drożej za baterie, to od razu sprawdzą czy BLE się poprawnie zakodowało, żebym potem nie bawił się z szukaniem instrukcji w trasie.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #1784 dnia: 11 Lutego 2025, 14:33:18 »
Podsufitka jest jasna.
ja mam w Executive 2023 czarna podsufitke

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl