Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351371 razy)

Offline jocer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 AWD
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1890 dnia: 17 Marca 2025, 13:55:14 »
Cześć,
Mam pytanie o wspomaganie kierownicy,
czy w ravce najgorzej chodzi wspomaganie kierownicy? Miałem przyjemność pojeździć ostatni na weekendy  corolla, CHR i Cruiserem i wszędzie lepiej, delikatniej sie kreci kierownica niż u mnie, ten typ tak ma czy należałoby to zgłosić aby zobaczyli w serwisie? ktoś ma porównanie do innych samochodów marki Toyota ?

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #1891 dnia: 17 Marca 2025, 14:01:20 »
mam porównanie z hybrydowym yarisem , w yarisce lzej się kręci, w rav lżej jest w trybie ECO,Normal , w "SPORT" usztywnia znacznie, uzywam na trasę.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1892 dnia: 17 Marca 2025, 14:01:24 »
Jeździłem Corollą 1,6 a teraz RAV4 i jest podobnie z tym kręceniem. Ale po sprzedaży Corolki jej nowy kierowca mówi, że w Corolli kierownica chodzi ciężej niż w jego Hundai Tusconie 1,6.  Przejechałem się tym Tusconem i faktycznie kierownica chodzi tam o wiele lżej niż w Toyotkach.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1893 dnia: 18 Marca 2025, 09:55:58 »
Kierownica nie powinna chodzić lżej czy ciężej, a odpowiednio do masy i gabarytu samochodu oraz warunków jazdy. Kierownica musi pozwolić "czuć " drogę. Dlatego odczucia w różnych markach będą różne.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1894 dnia: 18 Marca 2025, 10:24:44 »
W RAV4 nie mam zastrzeżeń do pracy kierownicy. Oprócz autostrad jeżdże w trybie sport który ponoć utwardza kierownicę ale ja tego nie odczuwam. Poprzednio w Tucsonie wspomaganie było bardzo mocno i dla mnie kierownica kreciła się zdecydowanie za lekko. Tam tryb sport rozwiązywał problem - była odczuwalna różnica.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1895 dnia: 18 Marca 2025, 10:35:14 »
Jako były kierowca Ravki i obecny Tucsona mogę napisać, że nie widzę specjalnej różnicy w pracy wspomagania przy manewrach. W obu przypadkach bylo dla mnie ok.
Jedyna różnica którą ja odczuwam, to zdecydowanie bardziej progresywna praca wraz ze wzrostem prędkości. Tucson wyraźnie "utwardza" układ ze wzrostem prędkości, w Rav nie specjalnie czułem jakąkolwiek różnicę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1896 dnia: 18 Marca 2025, 10:38:57 »
Krisman, a jak to oceniałeś w starym (przed ravką) Tucsonie?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1897 dnia: 18 Marca 2025, 11:25:57 »
Krisman, a jak to oceniałeś w starym (przed ravką) Tucsonie?
Na pewno łatwiej się manewrowało TLe, jak i NX4e.
Nie wiem czy to tylko wina 10cm dłuższej Ravki, ale wątpię, bo rozstaw osi w zasadzie ten sam.
Co do wspomagania w TLe nie pamiętam już czy mniej/więcej itp. ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1898 dnia: 18 Marca 2025, 12:58:21 »
Na codzień jeżdżę i RAV4 i C-HR dla mnie nie ma wielkiej różnicy w kręceniu kierownicą. Czasami się przesiadam dwa razy dziennie więc może dlatego. Natomiast różnica, którą odczuwam, to jazda w koleinach wiejską błotnistą drogą po deszczu. Tu RAV4 jedzie znacznie lepiej, ale to zasługa AWDi i większej masy.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1899 dnia: 18 Marca 2025, 15:37:10 »
Kierownica nie powinna chodzić lżej czy ciężej, a odpowiednio do masy i gabarytu samochodu oraz warunków jazdy. Kierownica musi pozwolić "czuć " drogę. Dlatego odczucia w różnych markach będą różne.

To nie tylko subiektywne odczucia. Wspomaganie może mieć bardzo różną charakterystykę w zależności od marki i modelu. W RAV4 III kierownica chodzi tak lekko, że można kręcić jednym palcem - wspomaganie elektryczne. Przy wspomaganiu hydraulicznym co do zasady kierownica chodzi ciężej.

Offline StanleyQ

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris HB
« Odpowiedź #1900 dnia: 24 Marca 2025, 09:19:51 »
Witajcie.
Mam pytanie, czy szybko rozładowujący się akumulator 12V dotyczy RAV4 V i IV czy tylko V ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1901 dnia: 24 Marca 2025, 09:21:35 »
Tylko hybrydy rzadko używanej i z zewnętrznymi odbiornikami prądu, kamerka, gps, alarm.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #1902 dnia: 24 Marca 2025, 09:36:22 »
Wystarczy nie mieć dodatkowych odbiorników prądu, ale jeździć tylko króciutkie trasy i też padnie aku 12V bo algorytm ładowania Toyoty jest specyficzny  "niby ekologiczny" i tylko czasem ładuje akumulator na 14,5V a tak to tylko utrzymuje go napięciem 12,8V . Tak więc przy typowo krótkich trasach i ewentualnie dłuższym postoju errror jak murowany.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1903 dnia: 24 Marca 2025, 09:45:10 »
Nie wiem czy krotkie trasy mają za znaczenie. W klasycznych autach przy rozruchu akumulator mocno obrywa i stąd potrzebne są dłuższe jazdy żeby miał kiedy uzupełnić braki. W hybrydzie nie ma takiej sytuacji. Oczywiście że chwilę trzeba pojechać ale takie 10-15 minut włączenia napędu powinno odrobić straty z postoju. No chyba że ktos faktycznie jedzie 1km do biedry i to tak co 2-3 dni.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #1904 dnia: 24 Marca 2025, 10:27:37 »
W gniazdo zapalniczki włożyłem zwykły woltomierz cyfrowy to w ten sposób monitoruje to ładowanie. Np. stan naładowania akumulatora 32 % - uruchamiam rano autko i jadę, a algorytm zaczyna ładowanie akumulatora napięciem 14,4V no i fajnie, a gdzieś po około  500 metrów przechodzi z ładowaniem na 12,8V ( czyli tylko podtrzymuje stan akumulatora i nic więcej go nie doładuje) i tak trwa te parę kilometrów które jadę . No i parę takich dni i klapa.

No ale spoko nie rozpaczam bo wiedziałem, że tak będzie przed zakupem. Auto mam w garażu - raz na parę dni kliknę w apkę monitorującą stan akumulatora i jak stan jego naładowania spada do 30% albo napięcie do 12,0 V to po prostu podpinam do złączki  akumulatora ładowarkę i go doładowuję i tak do następnego razu.  Za jakiś czas zacznę dłuższe trasy to może bilans naładowania akumulatora jakoś się wyrówna.

Puki co nazwałem swoją wersję RAV4 GR SPORT  "mini plug in"  i jest ok :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl