Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2280 dnia: 25 Lutego 2026, 09:39:58 »
A jak włączysz ogrzewanie i położysz rękę na szybie to czujesz ciepło? U mnie czuć. Ale może być tak jak napisał kolega wyżej, ogrzewane są tylko konkretne miejsca np tak gdzie spoczywają wyłączone wycieraczki lub  przy słupkach A tam gdzie nie dojeżdżają wycieraczki.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2281 dnia: 25 Lutego 2026, 10:37:44 »
Nie ma widocznych scieżek to nie ma grzanej szyby. Nie ma co macać. Opcje są dwie. Albo ma tylko rozmrażanie pod wycieraczkami (też powinny byc chyba druciki - podejrzę jak to jest w CHR) albo włożona normalna szyba. Jesli włozona normalna to przed ewentualną wymianą na grzaną warto poszukać wiązki do podłączenia i sprawdzić czy pojawia się napięcie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 II i III
« Odpowiedź #2282 dnia: 25 Lutego 2026, 11:04:30 »
Jestem 3 właścicielem ogólnie. Szyba nie jest oryginalna, ale poprzednia właścicielka wymieniała tyle rzeczy w tym samochodzie, na co zbierała rachunki, że aż dziwne że szybę by założyła inną niż powinna być. W internecie właśnie znalazłem o podgrzewaniu miejsca wycieraczek. Trochę mnie to zdziwiło. Może jeszcze przyjdzie mróz to zobaczę czy coś tam się dzieje.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2283 dnia: 25 Lutego 2026, 11:23:01 »
Zapomniałem, że miałem w Outlanderze podgrzewanie właśnie tylko wycieraczek - bez problemu widać od zewnątrz dookoła wycieraczek kilka pasków takiej samej grubości jak te na tylnej szybie.

Offline kubabuba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 II i III
« Odpowiedź #2284 dnia: 26 Lutego 2026, 11:41:47 »
Niczego tam nie widać. Szyby specjalnie na grzaną też wymieniał nie będę nawet jeśli powinna być. Samochód stoi w garażu  i praktycznie większość czasu stoi nieużywany. Zastanawiałem się tylko czy jest to grzanie czy nie. Wszystko co jest na wyposażeniu działa, więc mnie ten przycisk zaciekawił.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2285 dnia: 26 Lutego 2026, 23:05:41 »
...i to jest słuszna koncepcja, cytując klasyka. Działa, jeździ...I gitara
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2286 dnia: 27 Lutego 2026, 10:54:50 »
Witam,
jaki akumulator polecacie do RAV4 MY22 w miejsce 4 letniego (powoli już trupka) 345LN1-MF ?
Dziękuję.

Offline RST

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2287 dnia: 28 Lutego 2026, 09:28:19 »
YUASA YBX9027 12V 60Ah

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2288 dnia: 02 Marca 2026, 19:31:15 »
YUASA YBX9027 12V 60Ah
Jeszcze jedno dodatkowe pytanie. Czy polecany akumulator Yuasa YBX9027 zmieści się w miejsce 345LN1-MF, pomimo, że jest od niego szerszy o 3,5 cm ?

Offline Yankee998

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #2289 dnia: 04 Marca 2026, 14:07:43 »
Cześć
Szybkie pytanie, a właściwie trzy, odnośnie doładowania i ewentualnej wymiany akumulatora w RAV4 V 2021 bez hybrydy. Akumulator 380LN3-ISS, 65Ah 603A Yuasa.  Aku ma już około 4,5 roku, co prawda mam odruch wyłączania Start-Stopu, ale może już będzie czas na wymianę? Chwilowo mam krótkie przebiegi i dosyć rzadko jeżdżę, więc pojawiły się problemy z uruchomieniem.
1. Czy można wyjąć akumulator do ładowania? Mam alarm Cobra, czy uruchomi się po odłączeniu? Mieszkam w bloku i nie mam możliwości podłączenia ładowarki bezpośrednio do samochodu.
2. Czy po instalacji nowego akumulatora trzeba wprowadzać jakieś nowe dane w komputerze samochodu?
3. Czy jako nowy brać EFB np. Yuasa YBX7000, czy może jakiś AGM?

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2290 dnia: 09 Marca 2026, 08:09:01 »
Panowie zbliża się u mnie termin przeglądu z okazji 75k km. Samochód z 2022 roku. Moje pytanie jest proste czy fajek warto robić to w ASO? Jak się zapatrujecie na Relax?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2291 dnia: 09 Marca 2026, 09:28:17 »
Z relax jest jak z ubezpieczeniem. Płacisz więcej ale masz spokój - przynajmniej w jakimś tam zakresie. W moim ASO za relax nic nie doliczają oprócz konieczności zakupu oleju od nich ale były tu informacje, że niektóre ASO mają inną cenę za relax, a inną bez.
Odpowiedx na pierwsze pytanie wynika z drugiej. Jak chcesz miec relax to robisz przeglad w ASO, jak nie to mozesz gdziekolwiek jeśli masz zaufany warsztat gdzie wiesz, że zrobią solidnie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline 13dp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #2292 dnia: 17 Marca 2026, 12:42:18 »
Hej!
Wiecie może czy w naszych europejskich wersjach (np. Executive) da się jakoś włączyć-aktywować wizualizację czujników cofania (albo generalnie parkowania bo dla przednich też) także na ekranie wielofunkcyjnym-tym z zegarami tak jak jest to np. w wersji XSE 2025 w USA np. na poniższym filmie w 10:47?
https://www.youtube.com/watch?v=5otMiqZUk4c
U siebie widzę tylko opcję chwilowego wyciszenia alarmu między zegarami, a cała reszta wizualizacji jest oczywiście na ekranie multimedialnym.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2293 dnia: 17 Marca 2026, 15:05:28 »
Hej!
Wiecie może czy w naszych europejskich wersjach (np. Executive) da się jakoś włączyć-aktywować wizualizację czujników cofania (albo generalnie parkowania bo dla przednich też) także na ekranie wielofunkcyjnym-tym z zegarami tak jak jest to np. w wersji XSE 2025 w USA np. na poniższym filmie w 10:47?
https://www.youtube.com/watch?v=5otMiqZUk4c
U siebie widzę tylko opcję chwilowego wyciszenia alarmu między zegarami, a cała reszta wizualizacji jest oczywiście na ekranie multimedialnym.
Ja tak mam, że jak podjeżdżam to właśnie widzę na zegarach to co autor filmu. Może nie masz oryginalnych czujników?

Offline 13dp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #2294 dnia: 17 Marca 2026, 16:25:43 »
Dzięki za odp. ale to nie to... Auto jest z 2025 roku-salon PL. Podczas śnieżycy widzę np. między zegarami, który konkretnie czujnik został zaklejony śniegiem. Było też chociażby trochę wariacji z softem samych zegarów. U mnie np. wyświetla ciśnienie w oponach na bieżąco i miałem też robioną sugerowaną tutaj na forum jakimś biuletynem (bodajże BE01239T) aktualizację wskaźników w celu możliwości rejestrowania samemu drugiego kompletu kół...
Dodatkowo gdzieś mi mignęło na zagranicznych forach że od którychś roczników jest to właśnie (wizualizacja czujników parkowania)w EU wyświetlane tylko na "tablecie".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl