Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 389832 razy)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2415 dnia: 09 Września 2026, 06:55:48 »
Czy ktoś z was wymieniał już olej w skrzyni biegów toyoty chr 2.0 ?

Nie wolisz zadac tego pytania w dziale z toyota CHR?

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2416 dnia: 14 Września 2026, 14:57:21 »
Albo poszukaj na znanym portalu Aleg...
Jest trochę używanych.

No włąsnie przejrzałem, i sa do starszych generacji, a do V nie ma.
Mysle, ze to zadanie wcale nie proste bo wiekszosc gen V to Selection/Executive, a tam nie ma lewarka ;)

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2417 dnia: 16 Września 2026, 18:32:05 »
Wprawdzie niezgodnie z przepisami ale dobre i to, że coś z tyłu się świeci. Obserwuję niemal plagę aut jeżdżących w czasie deszczu na światłach dziennych ale teraz już wiem dlaczego tak robią kierowcy.
No patrz Pan, człowiek całe życie się uczy -  mnie prawie 50 lat temu na kursie uczyli, że albo mijania, albo przeciwmgielne, albo razem te i te. I ngdy żaden gliniarz nie przyczepił mi się do samych przeciwgielnych w deszczu czy mgle. Ale jużem mądrzejszy dzięki Koledze.

Zaczęły się deszcze i nadal jednak spokoju mi nie dawało, czy można na samych przeciwmgielnych, czy nie.

Więc sprawdziłem u źródła - Ustawa "Prawo o ruchu drogowym" wg stanu na dzień 4 września 2026 mówi, że:
Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie

https://przepisy.gofin.pl/przepisy,4,42,42,241,,20260904,ustawa-z-dnia-20061997-r-prawo-o-ruchu-drogowym1.html

Czyli można  :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2026, 18:37:46 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #2418 dnia: 16 Września 2026, 19:46:34 »
W większości aut nie włączysz przeciwmgłowych bez wcześniejszego włączenia krótkich.

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2419 dnia: 16 Września 2026, 22:07:57 »
W mojej Corolli włączysz.

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 V
« Odpowiedź #2420 dnia: 17 Września 2026, 07:07:45 »
Czy miał ktoś problem skrzypiących drzwi przy otwieraniu i zamykaniu? Mam tak z drzwiami kierowcy.
Ja zgłaszałem ostatnio na przeglądzie, ale nie wymienili, tylko nasmarowali. Trochę pomogło, ale i tak jest głośniejszy od pozostałych drzwi. Teraz zgłoszę jeszcze raz.

No właśnie mi też tylko naarowalo bo stwierdzili że ogranicznik ok bo nie wydaje charakterystycznych dźwięków. Minęły 2 miesiace i drzwi znowu slrzypią jak drzwi w starym domu. Gwarancji zostało miesiąc. Czy mam prawa domagać się naprawy rrwałej a nie smarowania ? Wkurza mnie to .W 18 letnim Jazzie mi nie skrzypiały :)

Mam jeszcze problem taki że trzeszczy mi coś na podszybiu z przodu przed kierowcą, przynajmniej ja tak odbieram te dźwięki. Nie mogę też ich skorelować z jazdą po nierównościach ani pracą silnika. Po prostu pojawiają się losowo w czasie jazdy.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2026, 07:16:26 wysłana przez elloco »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2421 dnia: 17 Września 2026, 08:44:19 »
Skrzypiały mi drzwi ale w Corolli 1,6 - zgłosiłem na gwarancji i wymienili mi wszystkie zawiasy we wszystkich 4 drzwiach nawet tych nie skrzypiących na jakiś lepszy (poprawiony model zawiasu) i przestało skrzypieć.  Tak, że trzeba zgłaszać bo czasami serwis coś dobrze zrobi :)

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2422 dnia: 17 Września 2026, 10:28:17 »
Nie zrobili ci tego bo chcieli tylko bo Toyota widocznie je poprawiła i wydała informacje że jak klient coś zgłosi to mają wymieniać wszystko na nowe części.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl