Autor Wątek: Automatyczne rozkładanie lusterek tylko przy odpaleniu silnika  (Przeczytany 10693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
Witam. Posiadam składane lusterka i pytanie jak w tytule czy można zaprogramować lusterka żeby się rozkładany przy odpaleniu silnika a nie zawsze jak otwieram auto np(żeby wrzucić jakieś rzeczy do środka)?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Automatyczne rozkładanie lusterek tylko przy odpaleniu silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2018, 20:17:10 »
Nie.

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2018, 11:42:57 »
No a w sumie szkoda, może byłoby to bardziej logiczne - lusterka są potrzebne tylko jeśli chce się jechać. Choć z drugiej strony niektórzy są bardzo szybcy - włączają silnik i od razu ruszają. Może miałoby to wpływ na bezpieczeństwo - ktoś cofa z parkingu, lusterka mu się dopiero rozkładają i przez to czegoś z tyłu nie zauważy...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2018, 14:09:21 »
Jak dla mnie byłoby to zwykłe utrudnienie życia.

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2018, 20:51:52 »
Zadałem takie pytanie, bo widziałem w jakimś marcedesie i chyba jeszcze gdzieś. I rozkładanie w trakcie opalania jest logiczne. No cóż - może kiedy kupię merca :laugh:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2018, 13:38:13 »
No dla mnie logiczne jest przy odblokowaniu drzwi. Bo po naciśnięciu power przejade pory odcinek zanim się lusterka rozłożą.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2018, 15:37:48 »
No dla mnie logiczne jest przy odblokowaniu drzwi. Bo po naciśnięciu power przejade pory odcinek zanim się lusterka rozłożą.

Ja podpinając dedykowany moduł podłączyłem pod acc. Podłączenie pod acc jako sygnał wyzwalający zamiast "ON" daje wystarczająco dużo czasu na rozłożenie lusterek do jazdy.

Podłączenie pod zamek (otwarcie), powoduje niepotrzebne "machanie" lusterkami jak np. czegoś zapomnisz zabrać i musisz ponownie otworzyć samochód.
Przy małym dziecku się zdarza - nie mam oczywiście na myśli samego dziecka  :grin:

Moduły posiadają przeważnie dwie opcje podłączenia :) - każdy może wybrać coś dla siebie.

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2018, 18:06:14 »
Może nie do końca jest to to o co chodziło autorowi tematu, ale napiszę co odkryłem przypadkiem u siebie. Parkowałem ostatnio w bardzo ciasnym miejscu i żeby się zmieścić i nie zahaczyć lusterkiem o słupek zamknąłem lusterka przyciskiem. Zaparkowałem tak, nie rozkładając ich. Dzień później idąc do auta mówiłem sobie "żebyś nie zapomniał złożyć lusterek bo przywalisz w słupek" i co się okazało? Po otwarciu samochodu lusterka pozostały złożone do momentu kiedy nie rozłożyłem ich guzikiem. Może jest to swego rodzaju sposób na to by lusterka się nie rozkładały przy każdym otwarciu auta? ;)

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2018, 19:42:08 »
Tak, ja dokładnie tak robię bo mam miejsce parkingowe przy słupku i staram się do tego słupka jak najbardziej "przytulić". Tylko że trzeba pamiętać żeby po wyjechaniu znów nacisnąć guzieczek i rozłożyć, trochę słabo wyjechać na ulicę ze złożonymi - raz tak prawie zrobiłem :-)
Inna sprawa że instrukcja zaleca całkowite wyłączenie automatycznego rozkładania/składania lusterek w czasie zimy. Po prostu mogą zamarznąć i mechanizm może się uszkodzić próbując ruszyć zamarznietymi lusterkami. Ja go wyłączyłem w czasie ostatnich mrozów i składałem/rozkładałem otwierając szybę i łapiąc ręką za lusterko a to od strony pasażera przed/po wyjściu z auta.

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2018, 20:22:03 »
Inna sprawa że instrukcja zaleca całkowite wyłączenie automatycznego rozkładania/składania lusterek w czasie zimy.
o widzisz, to było coś co mnie mocno martwiło przy -20*C, możesz powiedzieć jak się wyłącza automatyczne składanie? Aurisa mam od 2 miesięcy i nie odkryłem jeszcze takiej funkcji ;)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2018, 20:50:38 »
Tryb automatyczny można wyłączyć, wykonując następujące czynności.
1. Wyłącznik zapłonu przełączyć w pozycję ?LOCK? (wersje z mechanicznym kluczykiem) lub przyciskiem rozruchu wybrać stan wyłączony (wersje z elektronicznym kluczykiem).
2.Równocześnie przytrzymać wciśnięty przycisk składający zewnętrzne lusterka wsteczne i przycisk (strzałka w górę) regulacji pozycji lusterek nie mniej aniżeli 2 sekundy.

Jeśli chcesz włączyć ponownie automatyczne składanie lusterek czynność wykonujesz ponownie w ten sam sposób.

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2018, 21:35:40 »
dzięki  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl