Autor Wątek: Rezonans samochodu.  (Przeczytany 5674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boski

• Gość
Rezonans samochodu.
« dnia: 09 Maja 2005, 21:46:11 »
Część!
Mam Corrollę1,4 VVTi z 2002r. Poszedłem na przegląd po 45.000 do serwisu i .....
I tu zaczyna sięproblem. Niewielętam robili - zmienili olej - sprawdzili to tu to tam - nic ważnego. Po przeglądzie na drugi dzień ,a była to ostatnia sobota pojechałem na delegacjęw powortnej drodze cztery razy samochód wpadł w drgania - bez konkretnej przyczyny - przy jeźdznie pomiędzy 80, a 120 km/h - Jak samochód wpadł w rezonans to tylko mogłem sięzatrzymać aby sięnie trząsł. Dodam również że przy wysprzęgleniu również drgania trwają . Nie ma reguły w jakiej sytuacji samochód popdanie w drgania. Pojechałem do ASO - a tam tylko potrafili sprawdzić koła - wyważyć i tyle. Czy ktoś ma jakiś pomysł. Bo mi sięten rezonans powtarza??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :csmoker
Boski

Carewicz

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2005, 22:21:22 »
a może poduszki pod silnikiem, możnaby zasugerować "fachowcom"... :shock:

Pigletto

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2005, 22:25:10 »
A kiedy Ci siępowtarza? Teraz też?? Czy wystąpiło to tylko w trasie??
Czy ten rezonans to było tak jakby cała buda auta zaczęła siętrząść z jednej strony??

Ja kiedyś miałem coś podobnego i znajomy również (stracił sporo czasu na szukanie usterek). Co sięokazało... po prostu na trasie często na bocznych pasach oddzielających jezdnięod pobocza, są takie dodatkowe wypustki czy coś... jak na to wjedziesz to masz właśnie taki efekt jakby sięauto niemal rozpadało :) Służy to temu żeby kierowcy nie przysypiali i nie zjeżdżali z drogi. Może to było to?? Sporo tego jest na trasie Kraków-Rzeszów...

Boski

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2005, 22:36:35 »
O poduszkach pomyślęi powiem fachowcom, a jeśli chodzi o pasy na drodze to nie to NAPEWNO. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły. :cidea

tunix

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2005, 22:39:20 »
Cytat: Boski
O poduszkach pomyślęi powiem fachowcom, a jeśli chodzi o pasy na drodze to nie to NAPEWNO. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły. :cidea

Napisz coś więcej co rezonuje. Kierownica? całe auto? Czy to ma związek z obrotami silnika? Z prędkością toczenia auta? Zmieniałeś ostatnio opony?

tx

p_flori

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2005, 00:47:59 »
Przedział predkości o jakim piszesz wskazywałby raczej na nierówne koła- tu uwaga mogą być wyważone, ale nierówno starty bieźnik- podnies koła do góry - poobracaj i popatrz, czy nie ma jajowatej którejś opony. Czy objaw mija po pokonaniu zakrętu - jesli tak - to conajmniej masz dwie jajowate opony wtedy ustawienie w okreslonej sekwencji wzbudzi auto w rezonans, po przejechaniu zakrętu rezonans ustąpi.
Jesli nie opony - szukałbym gdzieś w zawieszeniu - sworznie, drążki?

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2005, 08:38:30 »
A czy przypadkiem nie zaliczyłeś jakiegoś krawężnika czy dziury konkretnej ? Znajomy maiał objawy takie ze jak sie rozpędzał to zaczynało szarpać całym samochodem i okazało sie ze przyłożył gdzieś półosią i to tak szalało. Napisz coś wiecej jak mocno sie trzęsie i tp.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Boski

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2005, 11:36:31 »
Trzęsie całym autem. Koła w ASO sprawdzili i wszystko OK. Krawężnika nie zaliczyłem ani dziury. Rezonans nie pojawia sięzawsze tylko co jakiś czas bez znaczenia przy jakiej prędkioości jadęczy 80 km/h czy 120 km/h. I rezonasn pojawia sięrównież w mieści.  Obroty silnika nie wiem czy mają związek - raczej go nie widzę.
Nara Boski

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2005, 13:33:35 »
a moze przeguby, półoski cos z nimi nie tak ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pat

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2005, 15:47:11 »
Miałem kiedyś coś podobnego ale w innym samochodzie a mianowicie uwaga" Skoda 105 L" i to było wieki temu. Objawy były prawie identyczne z tym że wystarczało zwolnić a rezonans ustawał o ile pamiętam sprawa dotyczyła luzów na drążku czy drążkach kierowniczych czy jakoś tak. Dodam jeszcze że kierownica też wibrowała no ale tam nie bylo wspomagania. Co do fachowości "speców" z ASO Toyoty to mam duże wątpliwości czy sobie z tym poradzą a swoją drogą to jak z gwarancją? Auto jest dalej na gwarancji? Bo jeśli nie to rozejrzyj sie lepiej za innym sewisem. Pozdrawiam i życze powodzenia.

robi77

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2005, 19:34:15 »
sprawdź jeszcze luz na mocowaniach przekladni kierowniczej z nadwoziem.Czasami tam wybijają siętuleje gumowe to mogło też mieć wpływ na te wibracje. I czy nie było to po dłuższej jeździe?

p_flori

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2005, 22:25:28 »
luzy na przekładni kierowniczej, lub na drążkach, moja mańka miała coś takiego w Corsie, na przeglądach na szrpakach nigdy to nie wychodziło a telepało budą i kierownicą

Boski

• Gość
Rezonans samochodu.
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2005, 22:38:01 »
Było to po dłuższej jeździe, ale również w mieście (krótko) Na kierownicy drgań nie czuję. Samochód na gwarancji. Podpowiem Wasze rady w ASO. Jakby ktoś jeszcze miał pomysł. :bbravo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl