Autor Wątek: Auris 1 FL 1.4D - jakie filtry?  (Przeczytany 3386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
Auris 1 FL 1.4D - jakie filtry?
« dnia: 04 Marca 2018, 14:31:07 »
Witam,

jako, że nie znalazłem odpowiedniego wątku - jakiego producenta najlepiej brać jeśli chodzi o filtry; oleju,powietrza, kabinowy, paliwa?
Jakiej grupy unikać, a na jakiej się skupić. Przykładowo szwagier w cytrynie C4 musi stosować określonych producentów bo inaczej się gryzie.

Jak byłem w lokalnym sklepie Japomoto to mi wskazali firmy; vic jap, japan line
w innym wskazali Mann, gdzie po skonfrontowaniu cenowym z filtronem mann wyszedł taniej
gdzie indziej - knecht, co wychodził najdrożej chyba

Lepiej iść w japońskie nazwy czy niemieckie?
Dodatkowo - warto zainwestować w węglowy kabinowy?
Jakie jest Wasze zdanie? Zaznaczam, że ma być pewnie i zdrowo dla auta.
Dodatkowo jak ktoś ma godne polecenia miejsce na zakup takiego zestawu to zachęcam do wskazania :)

Pozdrawiam
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Auris 1 FL 1.4D - jakie filtry?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2018, 21:59:41 »
Osobiście zawsze uważałem MANNa za przykład dobrze wykonanych filtrów i stosuje je w większości samochodów.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2018, 05:44:22 »
Z racji że siedzę w częściach juz x lat mogę  śmiało powiedzieć. Jeśli chodzi o kabinówkę wsadzaj tańszy zamiennik Japan line to tylko pakowacz w środku zwykly chińczyk. Powietrza warto zainwestować w Mana knechta z racji wykonania czytaj guma dookoła filtra lepsze uszczelnienie. Oleju tu juz warto zainwestować man, tecneco włoskie, vic jak pisałeś purflux raczej w dobre marki bym szedł. Paliwa raczej ciut droższe zamienniki- chodzi o ilość materiału filtracyjnego.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2018, 18:45:40 »
Dzięki bardzo za pomoc, zatem zdecydowałem się na MANNa

Filtr powietrza MANN-FILTER C 27 013 (57zł)
Filtr oleju MANN-FILTER HU 7019 z (27zł)
Filtr kabinowy MANN-FILTER CU 1919 (28zł) lub Filtr kabinowy MANN-FILTER CUK 1919 (84zł)
Filtr paliwa MANN-FILTER WK 8028 z (97zł) - ale to dopiero za 5 lat jak się doczekam :)

TomekWawa - mam troszkę problemów z dragami oddechowymi - Twoim okiem warto dopłacać do filtra węglowego? Różnica znaczna w cenie, a czy nie jest to raczej pic na wodę?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2018, 20:46:36 »
Jeśli potrzebujesz gratow moge takie filtry ogarnac sporo mysle taniej. Co do filtra kabiny dla mnie filtr węglowy to trochę przereklamowany temat. Jedyną różnicę jaką odczułem to szybciej parujace szyby szczególnie w okresie jesiennym gdzie wilgotność powietrza jest bardzo duża.  Nie mam jeszcze w ofercie do aurisa ale już coraz częściej pojawiają się filtry bio aktywne z wbudowanymi wkładami antybakteryjnymi itd. Filtr paliwa polecam takze z purfluxa, tecneco ktorymi sam handluje. Co do filtrów na świecie są bodajże 3 fabryki które produkują materiał do filtrow dla producentów. Oczywiście mówię o liczących się na rynku firmach. Większość firm typu japan line, kavo, Blue print, hart to tylko brendy wymyślone przez hurtownie motoryzacyjne zeby przyciągnąć uwagę nazwami- a w środku nic innego niż chińczyka który w zakupie tak jak filtr kabiny kosztuje około 1,5 euro po czym jest pakowany i sprzedawany za 30 zł.ja osobiście kabinówkę zakładam chinola wiem ze wyjme go co 3 miesiące i wyrzuce nie myśląc o tym bo koszt takiego filtra to parenascie zł.

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2018, 20:59:13 »
Nie mam jeszcze w ofercie do aurisa ale już coraz częściej pojawiają się filtry bio aktywne z wbudowanymi wkładami antybakteryjnymi itd
Masz na myśli coś takiego jak Mann FP 1919? Ja do tej pory zakładałem kabinówkę węglową z Purfluxa, ale patrząc na zanieczyszczenie powietrza zaczynam rozważać ten nowy antybakteryjny, antypyłowy wynalazek Mann'a. 

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2018, 03:09:22 »
Jak najbardziej mam dojście do lepszych cen na graty do auta. Siedze w częściach samochodowych. Jak cos pytać pisac. Jestem w stanie wysłać paczkę czy pobraniowa czy przelewowa a także odbiór osobisty Warszawa, Pruszków moge zaoferować swoje filtry A także od konkurencji bo jak to w motoryzacji każdy z każdym współpracuje. Ja osobiście pracuje w hurt. KOLPAX dystrybutor na Polskę RoadHouse-uklady hamulcowe a w filtrach TECNECO filters, oraz Kavo Holandia i JFM Korea to grupy tańszych filtrów do aut z Azji. Pisac pytać podawać numeru na ile siedze na miejscu pomogę bo często jezdze handlowo w Polskę.

Offline Domin530i

• Początkujący
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2018, 08:41:32 »
Filtr paliwa MANN-FILTER WK 8028 z (97zł) - ale to dopiero za 5 lat jak się doczekam

Będąc służbowym autem 1.6HDI, u mechanika na rutynowej wymianie płynów po przebiegu 12tys. km w 4 miesiące. Zapytałem dlaczego zmienia wszystkie filtry, a najbardziej kierowałem pytanie w stronę paliwa. Powiedział mi, że paliwa na stacjach, są teraz tak beznadziejnej jakości, że jeżeli ktoś chce dbać o wtryski, to zaleca wymianę filtra paliwa co wymianę oleju. Reasumując w służbowym zmieniam filtr paliwa 4 razy w roku.  Tyczy się to również Aurisa 1.4 D4D, którego użytkuje na co dzień. Biorąc pod uwagę, cenę filtra oleju, a cenę regeneracji wtryskiwaczy, chyba nie trzeba tłumaczyć co się bardziej opłaca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl