Autor Wątek: LPG Auris II Hybrid Hatchback 2014  (Przeczytany 13586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline titak

• Toyot Leżący
  • *
LPG Auris II Hybrid Hatchback 2014
« dnia: 08 Marca 2018, 21:23:24 »
Mam Aurisa HSD z 2014 r. w wersji Hatchback. Zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej. Wybrałem BRC sq 32 OBD.
Martwi mnie jednak fakt, że w bagażniku nie mam koła zapasowego a tylko zestaw naprawczy - co oznacza, że nie ma praktycznie miejsca na butlę z gazem. Jak u was rozwiązano ten problem?
Teoretycznie można wyciąć podłogę w bagażniku i ją obniżyć albo zmniejszyć wysokość bagażnika (już i tak bardzo małego).

Czy ma ktoś z was założone LPG w wersji Hatchback i może wrzucić fotkę z bagażnika jak u was to rozwiązano? Jaką pojemność butli udało się zamontować?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: LPG Auris II Hybrid Hatchback 2014
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2018, 22:36:48 »
Weź no wrzuć fotkę bo mi się wierzyć nie chce. A zestaw naprawczy nie jest w takim wielkim styropianie???? Powinna wejść 630/190 (ja mam taką przynajmniej w Aurisie I na większą nie pozwala mi bateria ale niedługo to sobie poprawię  :cool:) myślę że u ciebie będzie podobnie.

To chyba taki bagażnik jak w tym artykule:

http://superauto24.se.pl/galerie/120847/245251/toyota-auris-hybrid/

"To zasługa ulokowania baterii przy podłodze pod tylną kanapą (wcześniejszy hybrydowy Auris miał akumulatory w bagażniku). "

Jaka głębokość jest po wyjęciu styropianu?

P.S.

Z tego co czytałem nawet chyba tutaj na forum (albo na lpg-forum) to do TS'a Wchodzi spokojnie 630/220, tam bateria tez jest pod tylną kanapą.

Na chwilę obecną jedynym godnym "gazowalnym" następcą mojej AI HSD jest własnie AII HSD ale TS bo tam można sobie pozwolić na wiele, na drugim miejscu Prius III, po lekkim modzie też wejdzie 630/200. To już daje spokojnie ponad 700km zasięgu  :cool:
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2018, 22:53:31 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline titak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2018, 23:13:28 »
Tak do TS wchodzi normalnie butla bo jest normalne miejsce na koło pełnowymiarowe. A w HB jest styropian o grubości 8cm...

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2018, 23:31:49 »
Uuuuu to kaplica :wallbash: pamiętam że oglądałem kiedyś hb i coś mi w nim nie pasowało.....pozostaje ewentualnie zbiornik walcowy np. bokiem, ale to już chyba za duże poświęcenie bagażnika. Ja już mam tą psychę zrytą LPG i badałem do tej pory Priusa IV, C-HR'ke i w planach mam najnowszą Auriskę 2018 zawszę patrzę czy gazownia podejdzie  :shock:. Na twoim miejscu w tej sytuacji bym odpuścił, no chyba, że baardzo dużo jeździsz sam i bagażnik ci aż tak nie potrzebny.
No nie mam pomysłu na to. Może jakiś podwieszany, zewnętrzny pod tą wnęką na zestaw się zmieści? Musiałbyś podjechać do jakiegoś magika instalatora co nie łapie się szybko za głowę i może coś wymyśli. Powodzenia!

Offline kubasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2018, 17:30:52 »
Spokojnie wejdzie zbiornik600/200 .Inna bajka w kombi ja mam 680/270

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2018, 18:35:39 »
Spokojnie wejdzie zbiornik600/200

Jak może wejść skoro titak pisze, że HB ma 13cm.

kubasz ile ci tam wchodzi realnie LPG z dystrybutora? Podłogę podnosiłeś? Może jakaś focia, bom ciekaw?

Offline titak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2018, 13:44:13 »
Byłem u gazownika i 600x190 wjedzie tylko muszę szukać nowej podłogi bagażnika z wersji dwupoziomowej. Ma ktoś może?

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline kubasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2018, 16:47:33 »
Do TS wchodzi średnica 680 a wysokość to zależy od klienta można założyć na 200 wtedy na zbiornik wejdzie koło dojazdowe tak jak sobie życzą taksówkarze .Nie montowałem jeszcze do sedana ,nie wiem jaka jest wnęka

Offline titak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2018, 12:06:19 »
Po dwutygodniowych konsultacjach i ocenach instalacji LPG mogę stwierdzić, że:
1. Większość instalacji w tym BRC działa z hybrydami poprawnie ALE wyłączenie i włączenie silnika spalinowego skutkuje słyszalnym dźwiękiem elektrozaworów, co przy jeździe EV/benzyna może być dokuczliwe. Póki co tylko STAG i Landi Renzo mają na to rozwiązania.
2. W hatchbacku z uwagi na ciasny bagażnik można zmieścić butlę 600x200 ale konieczne jest podwyższenie podłogi bagażnika do poziomu jakby była dwupoziomowa.
3. Tylko jedna firma w Warszawie oferuje kompletne wykończenie podłogi bagażnika poprzez dedykowane wypełnienie bagażnika styropianowymi kształtkami, w których można umieścić zestaw naprawczy itp - Landi Renzo na Łopuszańskiej. Wykończenie bagażnika można zobaczyć na tym filmie https://youtu.be/xPAeRkm5qdU
Moim zdaniem wygląda to fajnie. Usługa jest dodatkowo płatna 200 PLN.

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2018, 20:32:47 »
Ciekawa i słuszna uwaga ! Dziękuję

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2018, 22:49:45 »
Mam gaz w staraj fieście, która jest z pewnością dużo gorzej wyciszony niż Auris i tam wtrysków nie słyszę kiedy siedzę w środku a silnik pracuję na luzie. Myślę więc, że akurat tym nie masz się co martwić.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2018, 23:37:36 »
Tu nie chodzi o wtryski tylko o cykanie elektrozaworu w zbiorniku gazu. W Fiescie cyka Ci raz kiedy przelacza sie na gaz a w hybrydzie przy kazdym zgaszeniu i odpaleniu silnika spalinowego czyli nawet kilkaset razy w ciagu dnia.

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2018, 10:00:35 »
ALE wyłączenie i włączenie silnika spalinowego skutkuje słyszalnym dźwiękiem elektrozaworów, co przy jeździe EV/benzyna może być dokuczliwe. Póki co tylko STAG i Landi Renzo mają na to rozwiązania.
   <kawusia>

Nie wiem na ile skuteczne i czy zgodne z przepisami są te rozwiązania ?
Jeżeli  tylko wprowadzili do softu rozkaz aby się nie zamykał (podczas przełączania na EV) to takie rozwiązanie jest do bani  bo nie spełnia przepisów .Jeżeli wiesz jak to rozwiązali to chętnie się dowiem bo też myślę o zamontowaniu. :o

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2018, 11:17:16 »
Emigracja, dokładnie  :good: niezamykanie elektrozaworu jest niezgodne z homologacją. Nie wiem jak jest to rozwiązane.  Na lpg-forum zadałem pytanie i podobno przed założeniem instalacji można poprosić producenta (tutaj STAG) o odpowiednie zaprogramowanie sterownika by pozostawił EZ otwarte podczas włączonego zapłonu. Co konkretnie zostało zmienione, już nie wnikałem bo ja już instalację mam. Wygluszylem sobie to kauczukiem i slyszalne jest przy jeździe bez radia po mieście  ( czyli u mnie prawie nigdy  :cool:).

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2018, 11:59:41 »
Widzę tu pare osób ogarniętych w temacie lpg w hsd. Mam 2 FL (koniec 2017) z instalacja Landi Renzo, ale szczerze to jeszcze jej nie uruchamiałem. Jest wyłączona i ten stan jest zapamiętany, swieci się tylko diodka ze gazu jest już na wyczerpaniu. Czy takie nieużywanie LPG jakoś szkodzi instalacji? Samochód mam od niedawna i jeżdżę na przemian z poprzednim wiec póki co Auris na samej benzynie i czasem prądzie śmiga.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl