Autor Wątek: Sprawdzanie poziomu oleju  (Przeczytany 13113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
Sprawdzanie poziomu oleju
« dnia: 16 Marca 2018, 08:14:24 »
Jest to banalny temat ale nie wiem czy serwis za dużo leje oleju sprawdza ktoś ilość nalanego oleju Ja sprawdzam na zimnym czy na rozgrzanym po kilku minutach poziom mam minimalnie ciągle ponad maksa a jak u Was to wygląda? Chyba wjadę do salonu i ich opierdole bo tak na moje nie może być. Wydaje mi się że leją tyle ile producent przewiduje coś tam w komorze silnika zostaje i robi się nadmiar.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2018, 08:16:04 wysłana przez Bartas78 »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprawdzanie poziomu oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2018, 08:54:11 »
Jest to banalny temat ale nie wiem czy serwis za dużo leje oleju sprawdza ktoś ilość nalanego oleju Ja sprawdzam na zimnym czy na rozgrzanym po kilku minutach poziom mam minimalnie ciągle ponad maksa a jak u Was to wygląda? Chyba wjadę do salonu i ich opierdole bo tak na moje nie może być. Wydaje mi się że leją tyle ile producent przewiduje coś tam w komorze silnika zostaje i robi się nadmiar.
No niestety u mnie to samo. Mimo, że 2x kupowałem im bańki 4l to i tak zawsze wychodziło leciutko ponad max.
Pewnie asy z aso nie czekają aż olej ścieknie do końca tylko szybko zalewają nowy (czas to pieniądz)
Przy okazji następnego serwisu poproszę, żeby wlali 3,5-3,8l

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2018, 09:17:25 »
No niestety u mnie to samo. Mimo, że 2x kupowałem im bańki 4l to i tak zawsze wychodziło leciutko ponad max.
Pewnie asy z aso nie czekają aż olej ścieknie do końca tylko szybko zalewają nowy (czas to pieniądz)
W środę jestem umówiony na próbę naprawę siedzenia kierowcy także zwrócę im uwagę. Coś robiłeś z tym faktem?

Offline Carolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2018, 19:31:48 »
Jeśli jest tylko minimalnie ponad maksa, to nic nie powinno się stać. Ale fakt, generalnie za dużo oleju to też niezdrowo. Moim zdaniem optymalnie jak poziom jest w 3/4 wskaźnika.
Btw - "komora silnika" to to co pod maską. Miałeś chyba na myśli skrzynię korbową. ;)

Z tego co mi wiadomo, to czekają 15 minut, aż olej już tylko kapie i wtedy leją nowy. Generalnie w warsztatach czas to pieniądz i większość napraw robi się na szybko.

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2018, 20:13:02 »
Jeśli jest tylko minimalnie ponad maksa, to nic nie powinno się stać. Ale fakt, generalnie za dużo oleju to też niezdrowo. Moim zdaniem optymalnie jak poziom jest w 3/4 wskaźnika.
Btw - "komora silnika" to to co pod maską. Miałeś chyba na myśli skrzynię korbową. ;)

Z tego co mi wiadomo, to czekają 15 minut, aż olej już tylko kapie i wtedy leją nowy. Generalnie w warsztatach czas to pieniądz i większość napraw robi się na szybko.
Dokładnie o to mi chodziło ale wszcy wiedzą o co chodz. Na drugim przeglądzie siedziałem trzy godziny co robili nie wiem aż się boję teraz jechać bo mam zaplanowaną robotę dwie godziny Nano lack dwie godziny naprawa fotela kierowcy i nie wiem ile im zajmie przekładka opon

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwietnia 2018, 10:18:03 »
Byłem w serwisie odnośnie zbyt wysokiego poziomu oleju odpowiedz dostałem że oleju jest ok jest to specyficzna miarka która ciężko sprawdzić szkoda że nie poprosiłem ich o pokazanie jak sprawdzić bo miałem kilka aut i takich cudów że sprawdzeniem nie słyszałem na moje jest za dużo. Jak to u Was wygląda z sprawdzeniem też tak dziwnie pokazuje?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2018, 10:33:00 »
pan w ASO pokazywał mi tak:
Wkładasz i szybko wyjmujesz. Po jednej stronie bagnet jest rozmazany, po drugiej można sprawdzić poziom. Tę operację można w zasadzie przeprowadzić tylko raz. Drugie włożenie i wyjęcie - bagnet rozmazany jest po dwóch stronach. Analogicznie jak w naturze.......
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwietnia 2018, 11:13:20 »
pan w ASO pokazywał mi tak:
Wkładasz i szybko wyjmujesz. Po jednej stronie bagnet jest rozmazany, po drugiej można sprawdzić poziom. Tę operację można w zasadzie przeprowadzić tylko raz. Drugie włożenie i wyjęcie - bagnet rozmazany jest po dwóch stronach. Analogicznie jak w naturze.......
Powiedz mi kolego na ciepło kazali czy na zimnym bo ja po rozgrzaniu silnika odczekaniu około 7minut pokazuje maks

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwietnia 2018, 12:22:00 »
Ja juz sie wzielem na sposob i sprawdzam poziom po nocnym postoju - wtedy pokazuje ok.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwietnia 2018, 19:01:12 »
Powiedz mi kolego na ciepło kazali czy na zimnym bo ja po rozgrzaniu silnika odczekaniu około 7minut pokazuje maks
zawsze na zimnym się sprawdza. W ASO instruktaż był oczywiście na ciepłym - metoda zadziałała, ale pomiar nie miarodajny
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2018, 19:06:16 »
Co to znaczy ze zawsze na zimno sie sprawdza? Silnik  w trakcie dzialania taczej zimny nie jest i wtedy moze mu nadmiar szkodzic. Oczywiscie mozna wziasc poprawke ze jak na zimnym jest za duzo to na cieplym mniej nie bedzie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwietnia 2018, 21:20:51 »
W instrukcji stoi tak:

Poziom oleju sprawdza się za pomocą miarki przy wyłączonym silniku, gdy jest on rozgrzany do temperatury roboczej.
Sprawdzanie poziomu oleju w silniku
1.   Zaparkować samochód w miejscu o równym, poziomym podłożu. Rozgrzać silnik, a następnie po wyłączeniu hybrydowego układu napędowego odczekać minimum 5 minut, umożliwiając ścieknięcie oleju na spód silnika.
2.   Wyciągnąć miarkę, trzymając szmatkę pod jej końcówką.
3.   Wytrzeć miarkę do sucha.
4.   Z powrotem wsunąć całkowicie miarkę.
5.   Ponownie wyciągnąć miarkę i trzymając szmatkę pod jej końcówką, odczytać poziom oleju.

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:49:56 »

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:52:25 »
Pierwsze auto co nie idzie sprawdzić trzeba kombinować pojadę kiedyś do Toyoty niech mi pokaże może mistrz serwisu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl