Autor Wątek: [E12] Intercooler z 2.0 D4D do 1.4 ?  (Przeczytany 4353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline razjel

• Początkujący
[E12] Intercooler z 2.0 D4D do 1.4 ?
« dnia: 17 Marca 2018, 15:26:18 »
Koledzy,

zwracam się z pytaniem jak w temacie, jeżdżę Corolka z 2005r, 1.4 D4D i zauważyłem niedawno, że poci się intercooler.
Po oględzinach wyrok był taki, że wszystkie węże są szczelne a wyciek jest w dolnej części intercoolera.

Wiec moje pytanie jest następujące, czy do silnika 1.4 można założyć intercooler z 2.0? Nie wiem czy dobrze szukam po sieci ale modele, które znajduję na pierwszy rzut oka się od siebie różnia wyłącznie ceną - te do 1.4 są wyraźnie droższe. Nawet wymiary się zgadzaja.

Przykładowe linki,
1.4
https://chlodnice-konarscy.com/intercooler-toyota-corolla-e12-03-1-4-d4d.html

2.0
http://allegro.pl/intercooler-toyota-avensis-corolla-e12-2-0-d-i7192078144.html

Można zamontować intercooler z 2.0 do 1.4? Jakie mogą być ewentualne konsekwencje?

Dzięki za podpowiedzi.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: [E12] Intercooler z 2.0 D4D do 1.4 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2018, 14:24:53 »
Koledzy,

zwracam się z pytaniem jak w temacie, jeżdżę Corolka z 2005r, 1.4 D4D i zauważyłem niedawno, że poci się intercooler.
Po oględzinach wyrok był taki, że wszystkie węże są szczelne a wyciek jest w dolnej części intercoolera.

Co Ci się poci? Olej Ci cieknie?

Wiec moje pytanie jest następujące, czy do silnika 1.4 można założyć intercooler z 2.0? Nie wiem czy dobrze szukam po sieci ale modele, które znajduję na pierwszy rzut oka się od siebie różnia wyłącznie ceną - te do 1.4 są wyraźnie droższe. Nawet wymiary się zgadzaja.

Można zamontować intercooler z 2.0 do 1.4? Jakie mogą być ewentualne konsekwencje?

Dzięki za podpowiedzi.

Po numerach OE to dwie zupełnie inne części, sam ostatnio wymieniałem turbinę z IC i trochę się wykosztowałem, fakt że turbinę mam nową < nie regenerowaną - każdy mi odradził regeneracji za 500 złotych,więc wolałem kupić nową w dobrej cenie> turbina działa pięknie a sam IC też kupiłem nowy do 1.4D4D >nie kombinowałem z 2.0D4D od razu założyłem że to zupełnie inna chłodnica bo silniki z goła  inne.. Dlaczego nowy IC>>mechanik nie chciał dać gwarancji tym bardziej że założone nowe turbo. Teraz zupełnie inne auto..
 SAM IC <Nissens, czy DENSO> ten  jest w oryginale> ma aluminiowy korpus te plastykowe wyglądają badziewiasto...

Jak chcesz IC to mam starego na sprzedaż.

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2018, 14:28:46 wysłana przez smokofilidanek »

Offline p9557

• Początkujący
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2019, 17:24:26 »
Możliwe, że komuś przyda się taka informacja - intercooler z 2.0 D4D 116km pasuje do 1.4 D4D 90km.
Różnica jest jedynie w średnicy rur, które wchodzą i wychodzą z intercoolera, wersja z 2.0 ma większe średnice.

Tak czy inaczej opłaca się kupić IC z 2.0 D4D - różnica w cenie przy używanej części to nawet kilkaset złotych :).

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2019, 00:28:41 »
intercooler z 2.0 D4D 116km pasuje do 1.4 D4D 90km.
Różnica jest jedynie w średnicy rur, które wchodzą i wychodzą z intercoolera, wersja z 2.0 ma większe średnice.
Czyli trzeba jeszcze wymienić gumowe przewody i za nimi wszystkie przekroje metalowe zeby weszły grubsze "węże"....
Jakoś tego nie widzę, ale Polak potrafi...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl