Autor Wątek: Awaria układu zmiany biegów  (Przeczytany 7045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paweł D.

• Toyot Leżący
  • *
Awaria układu zmiany biegów
« dnia: 29 Marca 2018, 11:46:59 »
Witam jestem tu nowy, tego tematu nie znalazłem więc jak go powielę przepraszam. Posiadam Auris 2016r automat bezstopniowy hybryda wyświetla mi się błąd cyt. "Awaria układu zmiany biegów. Podczas postoju użyj hamulca postojowego. Patrz instrukcja obsługi." Już dwa razy był w serwisie, przedwczoraj go odebrałem i pół dnia było ok i znowu ten sam błąd. Wymienili moduł sterujący, całą wiązkę przewodów od baterii i dalej to samo. Znowu jak oddam do serwisu to 1,5 miesiąca nie będę miał auta. Już się poddajemy z żoną. Może ma ktoś jakiś pomysł, bo ci z serwisu toyoty jakoś olewająco do tego podchodzą. Kupione nowe auto i lipa, ciągle się prosimy. Ciekawe czy można za to odszkodowanie jakieś wygrać albo wymianę auta na nowe zażądać ?, lecz to chyba pobożne życzenie. pomóżcie lub naprowadźcie może ktoś się z tym spotkał.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Awaria układu zmiany biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2018, 12:26:51 »
Zgłoś do innego serwisu ASO, ostatecznie do centrali TMP

Offline Paweł D.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2018, 13:27:01 »
Ok, rozumiem zmienić ASO, pytanie czy przyjmą skoro naprawiali gdzie indziej. Bardziej chodzi mi o to czy ktoś się z czymś takim spotkał i mu to naprawili, bo co ma bateria do skrzyni a tym bardziej wiązka przewodów. Mogę się oczywiście mylić. Może być taka sytuacja, że im nie wyskakuje ten błąd podczas testów.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2018, 15:51:35 »
Ok, rozumiem zmienić ASO, pytanie czy przyjmą skoro naprawiali gdzie indziej. Bardziej chodzi mi o to czy ktoś się z czymś takim spotkał i mu to naprawili, bo co ma bateria do skrzyni a tym bardziej wiązka przewodów. Mogę się oczywiście mylić. Może być taka sytuacja, że im nie wyskakuje ten błąd podczas testów.
Przyjmą.
Jeśli to na gwarancji to poproś o samochód zastępczy.
Ogólnie to bym skonsultował sprawę z Rzecznikiem Praw Kosumenta co robić w tej sprawie.
I zgłosił awarię z tytułu rękojmii :) żądając wymiany na nowy. Pewnie nie przejdzie ale pomarzyć warto.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2018, 18:00:13 »
rozumiem zmienić ASO, pytanie czy przyjmą skoro naprawiali gdzie indziej.
Łaski  nie robią jeżeli samochód jest na gwarancji. I naprawa ma być skuteczna.

Offline Paweł D.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2018, 20:02:30 »
Spróbujemy z tą rękojmią ale też mam mieszane uczucia. A co do problemu to widzę że nikt się z takim czymś nie spotkał.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2018, 22:28:19 »
Prawdopodobnie jest to awaria układu odblokowującego skrzynię. Jest taka zapadka blokująca skrzynię, jak zaparkujemy na wzniesieniu i nie użyjemy hamulca ręcznego skrzynia odblokowuje się ze wstrząsem auta, ciężko. Możliwe jest, że w takim przypadku układ podnoszący zapadkę nie da rady jej odblokować i wtedy jest taki komunikat. Jeżeli pojawia się to na wzniesieniu, a nie pojawia się na poziomej drodze sprawa jest pewna i mechanizm blokująco - odblokowujący do wymiany.

Offline Paweł D.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2018, 00:24:07 »
Ten komunikat pojawia się podczas jazdy po równym na wzniesieniach itp., przy każdej prędkości, nie ma reguły ale dziękuję za informacje.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2018, 00:26:05 wysłana przez Paweł D. »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marca 2018, 20:43:06 »
Spróbujemy z tą rękojmią ale też mam mieszane uczucia.

A jakby zlecić ocenę jakiemuś niezależnemu rzeczoznawcy na piśmie i iść z tym do sądu? Niech wymieniają auto, skoro nie potrafią naprawić. To po co jest ta gwarancja niezawodności auta? Wygląda na to, że gwarancja dotyczy tylko sprawnych i bezproblemowych aut, albo takich, co da się łatwo naprawić
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marca 2018, 21:40:50 »
Najprościej jest reklamować u sprzedawcy na podstawie ustawy o zgodności towaru z umową, jeżeli nie minęły jeszcze 2 lata od kupna samochodu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2018, 23:50:02 »
Ten komunikat pojawia się podczas jazdy po równym na wzniesieniach itp., przy każdej prędkości, nie ma reguły ale dziękuję za informacje.
Rozumiem że jedyną konsekwencją usterki jest ów komunikat?  To mi trochę pachnie starą zasadą, że jak czegoś nie można naprawić to znaczy że się nie zepsuło. 

Niestety w ASO w ogóle nie posiadają wykwalifikowanych informatyków, co powoduje coraz większe problemy w diagnozowaniu coraz bardziej skomputeryzowanych samochodów.  U mnie wymienili radio i moduł nawigacji choć ewidentnie wadliwe było oprogramowanie i problem (inny niż Twój) zniknął wraz z jego aktualizacją.

Offline Paweł D.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwietnia 2018, 15:30:55 »
Oprogramowanie było zmieniane więc niestety, ale zwróciłem uwge na komentarz "Jary59" i w praktyce zwróciłem uwagę na to co opisał faktycznie objawy się zgadzają tylko czy w ASO bedzie ktos tego chciał wysłuchac, zobaczymy dziś zdaje auto. Jestem po konsultacjach z prawnikiem i chcą się podjąć rękojmi i twierdzą że sprawa do wygrania zobaczymy co z tego wyniknie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl