Autor Wątek: Auris II hybrid losowe problemy z odpalaniem  (Przeczytany 6944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miziak

• Początkujący
Auris II hybrid losowe problemy z odpalaniem
« dnia: 29 Marca 2018, 21:47:14 »
Cześć, na początku chciałem wszystkich przywitać jest to mój pierwszy post na forum :)
Mam problem z nowym aurisem wyjechał z salonu w lipcu zeszłego roku po jakimś czasie zaczęło się dziać coś takiego:
Po wciśnięciu przycisku Start/Stop wystkie komputery/wyświetlacze zapalają się normalnie lecz nie sam samochód nie startuje - podświetlenie ani kontrolki na zegarach nie zapalają się bądź miga pomarańczowy wykrzyknik wpisany w trójkąt i towarzyszy mu napis na wyświetlaczu pomiędzy zegarami: "Sprawdź system wsiadania i uruchamiania."
Najdziwniejsze jest to, że w tym momencie auto przestaje reagować na cokolwiek - Start/Stop nie gasi komputerów, można go sobie wciskać do woli a samochód nie reaguje, zamykanie/otwieranie za pomocą kluczyka również nie działa. Zwykle po odczekaniu kilku minut wszystko wraca do normy choć raz napędził mi on stracha i postanowił "zawiesić się" tak na ok 40min. Dodam, że problemy te występują w zupełności losowo nie jestem w stanie przewidzieć kiedy to się stanie.
Jeśli chodzi o wizytę w ASO to Panowie po opowiedzeniu tego co się z samochodem dzieje stwierdzili, że pierwszy raz słyszą nigdy czegoś takiego nie słyszeli/widzieli i jedynie prewencyjnie wymienili baterię w kluczykach i kazali pojeździć na zapasowym co nic nie dało samochód dalej stawia fochy.

Moje pytanie jest takie co robić skoro nawet ASO nic mi z tym nie może pomóc może ktoś miał podobny problem bądź z opisu domyśla się co to może być.
Za wszelką pomoc dziękuję i pozdrawiam!

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Auris II hybrid losowe problemy z odpalaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2018, 22:00:45 »
pewnie masz karte proxy czy inne cudo i za szybko się rwiesz do jazdy
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42303.msg592466/topicseen.html#msg592466

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2018, 06:24:36 »
Ja też mam kartę proxy i jadę już jak jeszcze radio sie nie włączy i jest napis toyota

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2018, 22:12:31 »
Proponuje na początek wymienić baterie w tym płaskim proxy. Co po  roku z reguły siada zasilanie.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline hesus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2019, 15:16:22 »
U mnie się pojawił ten problem po ostatniej wizycie na myjni. Zablokowałem stanowisko na 20 minut bo nie wiedziałem jak odpalić. Raz łapie karte proxy, a raz nie i trzeba nacisnąć na niej przycisk. Możliwe że zalałem czujnik tej karty proxy? Gdzie on jest? Dodam, że bateria wymieniana niedawno

Offline Plotik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2019, 22:29:46 »
Karta proxy jest nadajnikiem radiowym , więc nie da się zalać żadnego czujnika. Jej odbiornikiem jest centrala alarmu ,która jest schowana wewnątrz auta.Co do baterii to warto kupować najlepsze.
Auris 2FL HSD Kombi

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2019, 00:04:21 »
Też zacząłbym od wymiany baterii w karcie i pilocie.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2019, 10:13:45 »
U mnie 3 dnia po zakupie wyświetliło po angielsku komunikat i auto nie reagowało.
Tłumacz Google i brak komunikacji z pilotem. Znikło jak przyłożyłem pilota do guzika "start". Zalecenie to wymiana baterii. 
Wymieniłem za 12 zł i problem się nie pojawia.
Widzę czasami pomarańczowy trójkącik jak zbliżę się do samochodu ale nie otwieram drzwi (np odśnieżam).

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2019, 10:58:58 »
Mój dzisiaj wyłączył się w trakcie jazdy... Przy próbie uruchomienia ten właśnie komunikat "Sprawdź system wsiadania i uruchamiania." i migający żółty trójkąt.  :wallbash:  :-( :-(
Pozdrawiam
Wojtek

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2019, 18:30:04 »
Chyba wiem co u mnie jest. W aucie był system monitorowania GPS. Poprzedni właściciel gdy mi to sprzedał to wymontował ten moduł ale , kołek, nie zaizolował porządnie kabli od zasilania tego modułu. Znaczy teraz się jakoś poluzowały i zaczęły robić zwarcie.  <zalamka> <zalamka> <zalamka>
Jeżeli nie popaliło dalej wiązki (może nie bo jednak był bezpiecznik po drodze) to będzie w miarę nie za drogo i bezproblemowo.
Innymi słowy to nie wina auta tylko "nasi tu byli"... Choć możliwe, że kuny też .
Pozdrawiam
Wojtek

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:13:26 »
Hej
Akcja z dzisiaj, rodzice mieli problem z aurisem hybrydowym z 2018 roku, w czasie jazdy ojciec zatrzymał sie na chwilę na poboczu drogi i już nie potrafił uruchomić auta. Awaryjne oraz multimedia działały i tyle, auto nie reagowało na przycisk start oraz na pilota (zero reakcji) na wyświetlaczu informacja, że jest usterka układu wsiadania oraz uruchamiania:) żółty trójkąt oraz info, że zapłon jest wł ale pojazd było kompletnie nie aktywne:(. Auto stała kilka godzin, odłączanie akumulatora nic nie dawało, w aucie nie ma żadnego zabezpieczenia w postaci alarmu lub karty proxy. Po kilku godzinach auto odpaliło ale nie wiem co dokładnie to spowodowało Pytanie do Was czy ma ktoś wiedze co mogło spowodować takie zachowanie. Autem przejechałem 50kkm i nigdy nic takiego sie nie zdarzyło. Proszę o pomoc

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:24:39 »
Wiedzy nie ma nikt do czasu fizycznego pochylenia się nad samochodem.

Możemy jedynie spojrzeć w szklaną kulę wrozbity Macieja i:
... być może aku już niedomaga jeśli oryginalny (12V) - starzeje się zimą a umiera latem gdy ciepło
... być może jest odcięcie Cobra BASE, które jest wadliwym syfem i wrzodem, blokuje zaplon
... być może jakieś inne akcesorium o którym nie wiesz ze jest? (GPS)
Wszystko inne - do weryfikacji
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:55:52 »
Hej Colin

Zdaję sobie sprawę, że nikt nie naprawi mi auta online, ale śledząc forum widzę, że nie jest to odosobniony przypadek i może ktoś rozwiązał swój problem i zechce się tym podzielić. Dzięki za sugestię odnośnie Cobry Base.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl