Autor Wątek: Błąd - Czerwone auto z wykrzyknik  (Przeczytany 15948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad J.

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Błąd - Czerwone auto z wykrzyknik
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Maja 2018, 17:27:56 »
Witam
Warto pamiętać że czerwony tr. to nie to samo co Check Engine"!!!!!
To jest zawsze związane z układem hybrydowym!!!!
Komputer ECU, różne niedomagania baterii trakcyjnej (czasem banalne a czasem nie), motory elektryczne, inwerter itp.
A więc uwaga. Jeżeli ktoś nie bardzo ma styczność z hybrydami to raczej szerokim łukiem.

P.s.
Właśnie sprzedałem swoją srebrną strzałę - mam nadzieję, że nowy nabywca (forumowicz) będzie zadowolony.
Pamiętajcie, że cena też mówi coś o aucie - okazje były w Erze :-))

Offline Konrad J.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Maja 2018, 17:31:38 »
A jeszcze jedna sprawa
Tekst w ogłoszeniu AUTO ZAREZERWOWANE DO ODWOLANIA !! - no może jakoś szybko ktoś mi tę usterkę usunie i do żyda :-)

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2018, 07:19:09 »
Haha faktycznie "Rezerwacja do odwołania" :D

Jakkolwiek naprawa tego w warunkach stodołowych i jak najniższym kosztem trochę może potrwać :D

No i racja - w P3 jest odpowiednikiem tego samochodziku jest komunikat "CHECK HYBRID SYSTEM" na wyświetlaczu.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2018, 07:20:52 wysłana przez wojtekS »

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Maja 2018, 07:06:57 »
Koledzy zamierzam zakupić właśnie Priusika byłem wczoraj na jego przeglądzie przed zakupem. Wyskoczył błąd kod POAOF- Silnik nie daje się uruchomić - błąd bieżący. Co może to oznaczać bo silniki palą bez problemu

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Maja 2018, 09:09:42 »
Na szybko patrząc tu: https://share.qclt.com/%E4%B8%B0%E7%94%B0%E6%99%AE%E7%91%9E%E6%96%AF%E5%8E%9F%E5%8E%82%E8%8B%B1%E6%96%87%E6%89%8B%E5%86%8Cpdf%E6%A0%BC%E5%BC%8F/repair%20manual/04pruisr/05/21bpm/0a0f238.pdf

to nie oznacza nic dobrego - głównie się kończy wg tej procedury serwisowej wymianą skrzyni biegów. Choć teoretycznie i głupota może to być ale ja bym nie ryzykował zakupu tego...

Offline spider

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: P2HSDliftIconic
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Maja 2018, 16:58:49 »
Jakkolwiek naprawa tego w warunkach stodołowych i jak najniższym kosztem trochę może potrwać :D
ile?, maks 15min.
zdejmą liczniki a kontrolkę na krótko podepną razem z inną kontrolką, np oleju. I będzie znikać po odpaleniu auta :)

Także radzę uważać. To że nie świecą żadne kontrolki nie jest wyznacznikiem że auto jest sprawne. Zawsze warto podpiąć pod komputer.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Maja 2018, 23:24:54 »
No nie haha - bo ten samochodzik to nie lampka z żarówką a grafika wyświetlana na ekraniku nad wybranym w tym momencie oknem - czy to nawiewów czy mapy itd :)

Tak więc w stodole trzebaby opracować jakiś interface wpinany pomiędzy samą jednostkę sterującą a wyświetlacz, któryby ten samochodzik nadpisywał tłem - to już grubsza sprawa więc nie tak szybko :D

Tu z analogicznego auta bo z tamtego ogłoszenia biznesmen już usunął zdjęcie na którym był owy samochodzik:

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Maja 2018, 23:42:36 »
dajcie sobie spokój z tym samochodem . nie warto drążyć tematu . ASO skasuje gruba kase a znalezc kogos kto sie tym zajmie to tez nie jest prosta sprawa . lepiej ten czas poswiecic na szukanie innego samochodu .

Offline spider

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: P2HSDliftIconic
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Maja 2018, 15:06:48 »
No nie haha - bo ten samochodzik to nie lampka z żarówką a grafika wyświetlana na ekraniku nad wybranym w tym momencie oknem - czy to nawiewów czy mapy itd
aaa, OK. bo myślałem że chodzi o tą z trójkątem lampkę obok prędkościomierza. no to przy tej to trzeba pokombinować dłużej (wyjąć ekran i tam kabelkami się pobawić :)

Trzeba by zacząć od zworki bezpieczeństwa przy baterii (i chyba jeszcze przy podwoziu gdzieś jest) czy prawidłowo zapięta. posprawdzać kable wysokiego napięcia czy wszystkie prawidłowo zapięte i nie zaśniedziałe oraz oczywiście sprawdzić akumulator 12V. Sprawdzić kabel + i - w skrzynce bezpieczników z przodu czy nie poluźnione.
Może być błahostka, ale nie ryzykowałbym kupowania auta przed rozwiązaniem problemu, chyba że jest w naprawdę atrakcyjnej cenie i jak się nie powiedzie naprawa to sprzedać na części jeśli się dopuszcza taką opcję.

Offline krzyzu011

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2018, 15:30:15 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc. Oczywiście nie kupiłem tego auta ale już od prawie 2 miesięcy jeżdżę Priusem  :grin:

Mam nadzieje że ten wątek pomoże innym kupującym :grin:

Offline Prius Driver

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Maja 2018, 14:36:30 »
Też miałem swego czasu jechać i oglądać ten egzemplarz i dobrze że jednak darowałem sobie ...  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl