Autor Wątek: Złącze diagnostyczne, kontrolki abs i airbag RAV4 1994-2000  (Przeczytany 5246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BORYCH2345

• Prawie Toyot
Złącze diagnostyczne, kontrolki abs i airbag RAV4 1994-2000
« dnia: 03 Kwietnia 2018, 10:26:36 »
Witam, użytkowników Toyot i dziękuję za przyjęcie do Toyota Klub.
Od niedawna jestem właścicielem Ravki 1 generacji z 1999 roku. Mam problem z brakiem kontrolek ABS i AIRBAG po przekręceniu stacyjki i uruchomieniu silnika. Normalnie powinny się zapalić i po chwili zgasnąć ale u mnie w ogóle nic się nie dzieję. ABS nie działa, sprawdzałem na śliskim. Z tąd moje pytanie do forumowiczów, czy za pomocą złącza diagnostycznego można sprawdzić czy są jakieś błędy, czy diagnostyka jest możliwa tylko złączem DCL1 znajdującym się pod maską po lewej stronie silnika, czy jest w ogóle obd II, w instrukcji na necie jest tzw. złącze DCL3 - które powinno być pod deską rozdzielczą ale nie mogę go zlokalizować. Od czego zacząć poszukiwania i ustalenia przyczyn takiego stanu? Pozdrawiam. Jarek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Złącze diagnostyczne, kontrolki abs i airbag RAV4 1994-2000
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2018, 11:12:52 »
Masz tam pewno niezły burdel, czujniki uszkodzone, albo pompa i brak jakiejś tam poduchy na bank, a sprzedawca to zamaskował przed sprzedażą, wywalił żarówki z kontrolek,  albo  ścieżki rzeźbił, kable poodcinał, zrobił w jajo itd..   
Zacznij od uruchomienia kontrolek, albo podjedź gdzieś na komputer i szarp sprzedawcę Rawvki bo sprzedający odpowiada  za ukryte wady auta, które istniały w dniu jego sprzedaży, w chwili wydania auta.

« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2018, 11:23:41 wysłana przez animuss »

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2018, 12:13:23 »
popieram zdanie kolegi animuss,
sam kiedyś byłem w podobnej sytuacji że kontrolki były usunięte, co prawda powód był błachy i stosunkowo tani do usunięcia, ale dziś bym sprzedawcy nie darował

Offline BORYCH2345

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2018, 12:20:29 »
Koledzy, a jak jest z tym złączem diagnostycznym, podpinał się ktoś sam, czy tylko serwis? Bo to co pod maską to chyba OBD1 tj DCL1?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2018, 13:25:39 »
Najpierw odepnij aku i wyjmij zegary. Sprawdź, czy są wszystkie żarówki i czy są sprawne.

Spora szansa, że jeśli auto po dzwonie, to wyjęte, bo handlarz nie umiał rozdzielić systemów, które mają wspólną diagnostykę.

Wtedy dopiero szukaj złącza diagnostycznego, zwłaszcza, że do ABS'u/poduszki wystarczy DLC1 i zworka.
3VZ.pl

Offline BORYCH2345

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2018, 21:19:58 »
Dzięki Koledzy za podpowiedzi, na razie powoli ogarniam temat, czy macie może jakiś namiar na jakiegoś elektronika samochodowego, który by ogarniał elektronikę rav4 1 gen tzn. ze złączem diagnostycznym obd1 w okolicach Puław, Lublina...lub w promieniu 100km.
W serwisie Toyoty ta usługa 256zł - sam odczyt błędów. Ale to dziwne, bo w Ravkach w USA od 1996 montowali już obdII a u mnie ani śladu, przynajmniej nie ma go po prawej stronie nogi kierowcy pod deską rozdzielczą.  U was tak samo?

Ponadto zapytam, temat pewnie wałkowany, ale jak to w ravce stuka mi w tyle przy zmianie biegów, mechanik powiedział, że do wymiany wał, tzn luz na tym. tzw jabłku, czyli środkowym przegubie, ale nie jestem do końca o tym przekonany... jakie u was były doświadczenia z tym stukaniem, czy to podpora tylnego mostu, czy podpora wału???

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2018, 21:46:25 »
Czy sprawdziłeś cokolwiek z tego co zasugerował marcin? To zą dosyć proste czynności i każdy mający odrobinę chęci poradzi sobie bez problemu, no chyba że masz ochotę płacić, to już Twoja sprawa.
Wszelkie luzy na wale również możesz sam sprawdzić, bo nikt Ci tego nie wywróży, a zużyć może się każdy element.

Offline BORYCH2345

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwietnia 2018, 10:02:20 »
Hey koledzy...więc sprawdziłem;
lampka abs - wyjęta, po włożeniu innej pali się ciągle, przy próbie robienia zworki pomiędzy E1 i TC brak migania lampki by odczytać kody błędów. Czy może być uszkodzona pompa ABS - jak ją zdiagnozować?

Co do lampki air bag na desce rozdzielczej - wogóle się nie pali, tak jakby system całkiem był odłączony, choć bezpiecznik SRS-B sprawny. Chyba muszę sprawdzić w tunelu środkowym, czy wszystko jest podłączone pod moduł główny air bag i czy poduchy wogóle są podpięte i oczywiście pasy bezpieczeństwa.
Czy z kolegów komuś udało się diagnozować kody usterek za pomocą zworek -  w instrukcjach serwisowych do airbag - jest zwieranie E1 i TC, do do ABS - E1 i Tc też lub E1 i AB?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl