Autor Wątek: częste wypalanie filtra dpf 2.0 d4d 126 km  (Przeczytany 8705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hubero11

• Prawie Toyot
częste wypalanie filtra dpf 2.0 d4d 126 km
« dnia: 03 Kwietnia 2018, 15:13:24 »
Witam serdecznie.
Posiadam Toyotę Avensis z 2011r z przebiegiem 233tys. km z silnikiem 2.0 d4d 126 km. ze skrzynią manualną.
Jest w niej filtr cząstek stałych który od dłuższego czasu wypala się dosyć czesto(co około 90-120 km) bez wzgędu na to czy jezdzi sie w trasie czy w mieście. Wypala się on na odcinku około 10/20 km w zaleznosci od stylu jazdy, a wypalanie czasami rozpoczyna się juz po wskoczeniu 3 kreski na wskazniku temperatury czyli dosyć szybko.
Moje pytanie brzmi:
- co może byc przyczyną tak czestego wypalania filtra ?
- czy bardziej prawdopodobne jest to ze dpf juz się skończył( ma w sobie dużo popiołu) czy raczej któraś część osprzętu silnika jest juz zuzyta i nie działa tak jak powinna??
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: częste wypalanie filtra dpf 2.0 d4d 126 km
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2018, 17:30:56 »
Pierwsza sprawa , to podłącz tester i z czytaj błędy. Nie mniej jednak obstawiam że filtr DPF jest do czyszczenia/wymiany, ew piąty wtrysk, który jest odpowiedzialny za podawanie paliwa do układu wydechowego szwankuje. Jeśli  te podzespoły są w porządku to pozostaje wgranie nowego softu, tak aby wypalanie następowało rzadziej.

Offline hubero11

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2018, 17:33:40 »
po podłączeniu błędów własnie żadnych nie ma. Auto ma moc normalnie jezdzi błędów nie wyrzuca tylko to czeste wypalanie jest dpfa

Offline hubero11

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2018, 19:49:50 »
Czy czeste wypalanie dpfa moze byc skutkiem zapchanego dpfa?  Dowiedzialem sie ze błąd byl skasowany okolo roku temu.

Offline Wojtekl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2020, 18:41:24 »
Witam podłączę się bo mam podobny problem. Też kiedy się często wypala dpf. Zmieniłem 5wtrysk , czujnik różnicy cisnien, nawet dpf założyłem nowy firmy jmj i nadal nic cały czas się wypala a przy tym za samochodem świata nie widać tak kopci że masakra. Czy ktoś może pomóc co to może być?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl