Autor Wątek: Czy ? i ile oleju może łyknąc D-4D na 15 tys km ???  (Przeczytany 6545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gamic

• Gość
Czy ? i ile oleju może łyknąc D-4D na 15 tys km ???
« dnia: 10 Maja 2005, 23:42:33 »
Czy ? i ile oleju może łyknąc D-4D na 15 tys km ???

Sprawa ma siętak:  dzwonią mi zawory... znajomy polecił sprawdzić stan oleju (tak też miałem w fiacie - mało oleju = dzwonienie zaworów) i co sięokazało: mam 1/3 stanu oleju !!!

Czy to normalne ? Auto serwisowane w ASO, ostatni przegląd po 60 tys = olej wymieniony, a tu przejechane 14,5 tys i mam o 2/3 oleju mniej... :(

Czy to możliwe żeby silnik tyle oleju wziął ? A nie zauważyłem żeby kiedykolwiek dymka z rury puścił...

Co możecie mi powiedzieć na ten temat ??
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2006, 18:12:06 wysłana przez janmor »

MaLy_RaDeK

• Gość
1/3 oleju w ogole czy 1/3 poziomu na miarce miedzy L i H ?
To spora roznica !

Jesli 1/3 na miarce, to jeszcze nie ma tragedii, ale 1/3 z calosci, to juz bym sie baaardzo martwil...

tomek_paseo

• Gość
Hej !

No wiec niestety w moim przypadku nie zdazylem sie przekonac o ubywaniu oleju w D-4D.
Miałeś 1/3 poziomu bagnetu? Bo jeśli tak, to żaden problem zużycie jest w normie - i tak nie powinno sięwlewac oleju pod górną kreskę. Wziął Ci góra pół litra.
Generalnie nawet nowoczesne silniki diesla lubią brać olej
Wszystko zależy od tego - w jakim stopniu to robią. Zależy to też oczywiście od stylu jazdy. Im więcej "butowania", tym więcej oleju spalisz. Diesle nie lubią wysokich obrotów, np podczas długotrwałej jazdy z wysoką prędkością. Diesle bardzo nie lubią mocnego wciskania pedału gazu na zimnym silniku. Pamiętaj, że w Yarku  D-4D kontrolka zimnego silnika gasnie dosyc szybko - musisz przejechac jeszcze przynajmniej kilka kilometrów, by móc delektować sięmomentem obrotowym przyjemnie wgniatającym w fotel. W przeciwnym wypadku - nierozgrzany silnik + każde przyspieszenie = good bye olej :wink:
Kolejna kwestia - sprawdz turbinę. Byc moze ona "wciąga" olej i należy Ci sięjej wymiana w ramach gwarancji. Te typy tak już czasami mają.
W razie dalszych pytań wal śmiało :)

Pozdrawiam.

gamic

• Gość
Witam.

Tak:  ta  1/3 to stan na bagnecie... - niedomówienie z mojej strony  :|

Tomek_paseo:  w jaki sposób sprawdzić czy turbina bierze olej ?
                       chciał bym to wiedzieć bo w poniedziałek jestem w aso umówiony i żebym sięna rozmowęprzygotował :-)

I jeszcze jedna sprawa:  strasznie mi sięYarek elektryzuje,  zamykając drzwi strzela po palcach jak dziki... :(  w nocy to nawet iskręwidać.
Mieliście coś takiego ?  czy pasek gumy (tzw antystatyczny załatwi sprawę) ?

Dzięki i czekam na dalsze informacje...

MaLy_RaDeK

• Gość
To może być wina jakiegoś preparatu.
Np. do czyszczenia tapicerki albo jakiegos wosku czy nablyszczania opon...
U mnie nic takiego nie wystepuje. Czyszcze srodek tylko woda z plynem do mycia naczyn ;)
Za to kumpla samochod, pucowany regularnie roznymi szuwaksami nablyszczajacymi kopie jakby z 230V na nim bylo  :D

Co do tego gumowego paska, ktory wedlug mnie wyglada dosc kiepsko,
to nie zaszkodzi sprawdzic. Kosztuje pewnie z 10 zlotych, wiec wydatek zaden.

MaLy_RaDeK

• Gość
gamic, staraj sie zakladac osobny watek zamiast w jednym zadawac pytania nie zwiazane ze soba...

busvald

• Gość
w kwestii tego twojego oleju to jeszcze sie zapytam, jak wyglądały twoje ostatnie 15 000 km. Jeżeli jeździłeś dużo w trasie to nie musisz sie martwić, samochód w trasie jeżdżony spali zawsze więcej oleju i ja też tak miałem że po długich trasach jego poziom malał, więc dolewałem pół buteleczki i było spoko. Jeżeli jednak jeździsz dalej tak jak jeździłeś to sprawdź jeszcze czy nie ma nagaru na bagnecie (to może być sygnał że olej ci sięścina w silniku) ale napewno udał bym siędo jakiegoś serwisu by sięupewnić czy wszystko jest z silniczkiem ok.

W kwestii elektryzowania sie, też mam ten problem ale występuje on co jakiś czas a np. teraz jak były zimne dni to zjawiska nie zaobserwowałem. Nie mam pojęcia co z tym zrobić.

tomek_paseo

• Gość
Cytat: gamic

Tak:  ta  1/3 to stan na bagnecie...

W takim razie to naprawdężaden problem :) Roznica na bagnecie max/min, to ok. litra, zwazywszy na to, ze nie leje sie oleju "na maxa", to na 15 tys. moglo Ci ubyc 0,5 litra. Norma.  Nie ma sięo co martwić. Po prostu co kilka tys. kontroluj poziom oleju.

Cytat: gamic

Tomek_paseo:  w jaki sposób sprawdzić czy turbina bierze olej ? chciał bym to wiedzieć bo w poniedziałek jestem w aso umówiony i żebym sięna rozmowęprzygotował :-)

Trzeba by zdemontowac dolot do turbiny, zerknac na niego, a nastepnie na samą podejrzaną. Nie sadze jednak, zeby yariskowe turbo padło - choć nie jest ogromne, ma spory zapas - tak ocenił je jeden z  lepszych tuningowych fachowców w kraju :)

CarinaGTI

• Gość
jesli masz gwarancje jeszcze to nie masz sie czym przejmować

MarcinNowicki

• Gość
postaraj sięzaobserwować miejsce w który stoisz może być źlędokręcony filtr lub gdzieś przepaliła sięuszczelka?? a jeszcze jak sięsilnik nagrzeje to bedzie czuć jakby coś sie paliło

toomas

• Gość
U mamy olej kapał spod autka :)) Okazało się, że jest jakaś nieszczelność..silnik 1.3 benzyna..Zrobili i teraz jest ok. Popatrz czy u Ciebie też nie kapie :))

CarinaGTI

• Gość
u mnie po 18kkm so far sprawuje siębardzo rpzyzwoicie, zobacze przed 30kkm ile bedzie olejku :-DD

jami

• Gość
Ja radzęsprawdzić jaki olej zalano. W ojca wozie dopóki lany był 5W50 było OK. Po 30 i 60 kkm ubytków brak, ale jak mu ... serwis zalał 0W30 to po kolejnych 10 kkm olej się"wyjechał" poniżej minimum no i zaczęły dzwonic zawory.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl