Do Marcina zwanego Globalnym Moderatorem .
Piszesz o wyciąganiu średniej arytmetycznej ,logarytmach itd - a kogo to obchodzi ???
Zwykłego użytkownika C-HR'a interesuje zapewne czy jest taka możliwość wyciszenia samochodu i z jakim skutkiem ?
Taka tez była intencja tego postu .
Sprawa jest prosta jak budowa cepa : wsiadam z gościem który ma w reku miernik dB ,jedziemy określony odcinek ,facet zapisuje wyniki .
Zostawiam samochód ,odbieram samochód po wyciszeniu i powtarzamy cala procedure pomiarów na tej samej trasie .
Wyniki z każdego przejazdu są uśredniane i porównane przed i po . I tak właśnie się to robi ,pomiarami na drodze a nie w laboratorium .
Do tego dochodzi jeszcze opinia klienta czyli moja ,ze jest faktycznie znacznie ciszej przy każdej prędkości .
Oczywiście Globalny Moderator możne stwierdzić ,ze moja opinia tez nie jest miarodajna .....
Obchodzi to każdego, kto ma o tym jakiekolwiek, choćby nikłe, pojęcie.
Ty masz ciszej i Tobie to wystarcza, ale są ludzie, którzy chcą znać konkrety, bo na konkretach opiera się efekt, a póki co takich nie podałeś.
Głównie chodzi o to, żeby wygłuszenie auta poprawić, ale - niestety - znam przypadki, gdzie naprawdę duże nakłady przyniosły mizerny efekt. Bo ktoś podszedł do tematu tak, jak Ty - zawiózł, odebrał i próbuje tworzyć alternatywną akustykę opartą o wartość uśrednioną.
Rozumiem, że podaje się średni wynik dla 3 pasm, bo nie znam zakładu zajmującego się wygłuszaniem, który ma miernik mierzący każde pasmo z osobna, więc wszyscy bazują na "uniwersalnych", mierzących ogólny poziom natężenia hałasu, ale tego, co próbujesz nam wmówić nie zrozumiem, bo przeczy prawom fizyki.
Gdybyś się choć odrobinę zagłębił w teorię, to być może zrozumiałbyś, że zakres prędkości, który podałeś jest najłatwiejszym do ogarnięcia, a prawdziwe schody zaczynają się dopiero powyżej, gdzie czasem i 30kg dodatkowych mat czy pianek nie robi większej różnicy.
Dla wyjaśnienia poniżej są moje wyniki pomiarów 4 samochodów, celowo w takim, a nie innym zestawieniu silnikowym, bo to najlepiej obrazuje o co chodzi.
Pomiary robione UT352, na tym samym odcinku autostrady, bez ruchu i wiatru, każdy wynik jest średnią z dwóch przejazdów, żeby wykluczyć wpływ otoczenia. Jedynie pomiar LS'a był gdzie indziej, ale też były dwa pomiary. Wyciągając z nich średnią Twoją metodą wychodzi na to, że między najcichszym a najgłośniejszym jest przepaść, podczas gdy jest to bzdura, bo przy 180-200 wszystkie są tak samo ciche, nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że najlepiej w zakresie prędkości autostradowych wypadło S80 (jeśli chodzi o odczucia, a nie pomiar).

Swoją drogą, jeśli podajesz uśrednione 64dB (zakładam, że jest to db(A) ) z tak niskich prędkości, to tam naprawdę jest jazgot.
Tyle ode mnie