Autor Wątek: hamowanie rekuperacyjne  (Przeczytany 2762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
hamowanie rekuperacyjne
« dnia: 17 Kwietnia 2018, 14:16:17 »
Pytanie w serwisie - odpowiedź nie da się - chodzi o to żeby świeciły światła stopu tylko w momencie kiedy klocki dotykają tarczy (hamowanie -hydrauliczne) natomiast przy odzyskiwaniu energii nie świeciły. Może jednak da się to przestawić ?? Jak tak to gdzie tego szukać???

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: hamowanie rekuperacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2018, 17:38:30 »
Pytanie brzmi po co, hamujesz to mają się świecić, tak jest bezpieczniej. Po co tracić czas na takie rzeczy ;)

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2018, 17:49:59 »
Masz hybrydę więc wiesz że jak hamujesz delikatnie i masz na HA odzysk 5kW,  a na dodatek jest z górki - to światła się świecą, a prędkości i tak nie tracisz. Nawet normalnie na płaskim nie czuć tego zwalniania.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2018, 18:14:21 »
Pytanie brzmi po co,

No na przykład dwie żarówki stopu po 5W każda zużywają masę prądu.
W przypadku hybrydy wiesz jaka to będzie oszczędność w spalaniu :)

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2018, 08:56:04 »
Z tyłu mam ledy więc tym bardziej nic nie zaoszczędę - "ale nie o to chodzi" - tylko o to że ktoś za mną jedzie, a mnie się cały czas świecą stopy !!! Tak samo mnie wkurza jak stoisz na światłach - autohold załączony i czekasz łaskawie na zielone i też się świeci cały czas z tyłu choinka.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2018, 18:47:50 »
Z tyłu mam ledy więc tym bardziej nic nie zaoszczędę - "ale nie o to chodzi" - tylko o to że ktoś za mną jedzie, a mnie się cały czas świecą stopy !!! Tak samo mnie wkurza jak stoisz na światłach - autohold załączony i czekasz łaskawie na zielone i też się świeci cały czas z tyłu choinka.
Wykorzystaj hybrid assistane i sprawdż przy jakiej sile hamowania załączają się klocki. Wbrew pozorom to nie jest takie słabe hamowanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl