Właśnie minął rok od kiedy kupiłem chr'ke i choć już pisałem wcześniej nt. średniego spalania, to chciałbym ponownie napisać (statystycznie) jak to wygląda obecnie w oparciu o roczne doświadczenia z eksploatacji. Dodam, że autko ma 22K przebiegu.
1. Na trasie pozamiejskiej (zwykła krajówka z ograniczeniem do 90) - można powalczyć o wynik poniżej 5l/100km. Jednak osiągniecie takiej wartości to ciągła walka i koncentracja na zrobienie wyniku i oczywiście bez ograniczenia czasowego. Natomiast bezstresowa jazda na tej samej trasie to 5,5 do nawet 6,0l/100.
2. Trasa szybka (autostrady i ekspresówki) zależy oczywiście od prędkości. Średnio przy 120~130km/h i płaskim terenie ok. 6,5l/100km (+- 0,5 w zależności od warunków drogowych i pogodowych). Przy 140~150km/h spalanie podskakuje do 10l.
3. Trasa typowo miejska, przy ostrej spince można zbliżyć się do 6,0l. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że taki wynik jest możliwy tylko przy sprzyjających warunkach miejskich - zielona fala, brak korków, etc. Średnia miejska to zdecydowanie od 7l w górę. Gdy tylko źle trafimy ze światłami + jakieś typowe korki i utrudnienia, wówczas trudno zejść poniżej 8-9l/100km.
Chciałbym się podzielić jeszcze jedną informacją. Od początku eksploatacji, przy pomocy apki na telefon, śledzę swoje wydatki na paliwo (odnotowuję każde tankowanie) i po przejechaniu 22.024 km moje statystyki wyglądają następująco:
- średnie spalanie całkowite: 6,55l/100 w oparciu o liczbę zatankowanych litrów i przebytej drogi.
- zużyte paliwo: 1474,08l (51 tankowań)
- łączna kwota wydana na paliwo: 7218,82 zł
- średni koszt przejechania 1km (bez amortyzacji): 32 grosze
- najlepsze średnie spalanie: 4,76l/100km
- najgorsze średnie spalanie: 8,93l/100km
Pozdrawiam serdecznie