Autor Wątek: Przed zakupem  (Przeczytany 4291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szpynior

• Początkujący
Przed zakupem
« dnia: 24 Kwietnia 2018, 12:51:00 »
Witam szanowne grono.

Przeczytałem chyba wszystko i mam kilka pytań.
Auto wizualnie mi się podoba a ma służyć do dojazdu do pracy( zarówno trasa (80km A1 i miasto), a ma to być nowe auto (leasing).
Ze względów finansowych planuję zakup 1,2T , wersja Prestige z czujnikami przód i tył. Obecnie w takiej konfiguracji katalogowo za 2017 z dodatkową gwarancją wychodzi 88 tyś brutto.

I stąd mam pytania czy ktoś decydował się na tą gwarancję (koszt 3590)?
Oraz jak wasze wrażenia z jazdy w trasie z tym silnikiem ? Zaznaczę iż wiadomo jak to w rodzinie zdarzają się wyjazdy krajowe 2+2 dzieci obecnie 3 i 5 lat.
Jak ten motor sprawuje się pod większym obciążeniem ? Obecnie użytkuję C4 Picasso 2007 1.6 HDi i jak wiadomo jest to auto przestronne i wygodne. A jak wasze wrażenia ? Prędkości autostradowe to dla mnie max 140 także demonem prędkości nie jestem. Lecz pytanie jak się zachowuje auto z takim obciążeniem podczas takiej jazdy? Jakiś komfort zostanie zachowany czy tylko szum itp?
Dużym brakiem który już wyłapałem to brak 12V na DVD na zagłówki lecz myślę iż HUB pociągnięty do tyłu powinien rozwiązać sprawę .
Z góry dziękuję za informację

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2018, 14:47:21 »
Za 88 k zł to chyba Premium, a nie Prestige?

Gdybym miał latać co dzień 80 (czy w 2 strony 160?!) kilometrów autostradą nie wybrałbym CHRa... chyba ;).

Ja użytkuję to auto typowo miejsko, czy podmiejsko z opcją wyjazdu w trasę i w takim założeniu sprawdza mi się idealnie (hybryda).

Dodatkowej gwarancji nie brałem - chyba nie ma to sensu w Toyocie - no chyba, że jakieś większe przebiegi planujesz...
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2018, 15:02:27 wysłana przez Gracol »

Remek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2018, 14:54:23 »
Hej ja mam 1.2T MT i  często jeżdżę z gda na Hel plywac na kitesurfingu, dystans 90km w jedna stronę cześć autostrada/obwodnica a reszta miasto auto super sie zwija jak na taki mały silnik i jest oszczędne, dzisiaj miałem spalanie 5.7l na całej trasie a było sporo rychu na drogach. We 4 dorosłe osoby rzadko jeżdżę ale auto daje radę. Zobacz czy przedwszystkim wystarczy Ci przestrzeni, ja mam rodzine 2+1.

Jak będziesz na jeździe próbnej załącz sobie tryb sport i iMT auto wtedy super sie zbiera i przyspiesza a spalanie mam o 0.1l mniejsze niż w trybie normalnym na tej trasie 90km.

Auto ma 12V 120W W podlokietniku.

Przy dużych prędkościach >130km mi doskwiera tylko odgłos szumu wiatru
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2018, 14:56:37 wysłana przez Remek »

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2018, 15:37:14 »
Jeżdżę 1.2 od grudnia 2016 i powiem Ci że auto daje radę przy mojej ciężkiej nodze(koniecznie tryb sport)Bez problemu pojedziesz 180 więcej nie próbowalem bo miałem wrażenie że auto się zaraz rozpadnie :cool: .Silnik nie piłować na zimnym(rozgrzewa się w kilka minut) schładzać turbinę po ostrzejszej lub dłuższej jeździe(odczekać minute-dwie zanim wyłączy się zapłon) i myślę że posłuży długo.Podobno lubi pić trochę oleju ale u siebie nie zauważyłem.Jazda pod pełnym obciążeniem nie ma żadnego problemu,auto się wtedy nawet lepiej prowadzi.Spalanie np. dzisiaj 7km miasto,20km trasa średnio wyszło 5,5 (zimą będzie do litra więcej)Gwarancja jak masz kasę zdecydowałbym się ,jest trochę awarii o których Toyota milczy,wiadomo nowość a my tak naprawdę testujemy te auta
Reasumując fajne auto aczkolwiek tył dla dzieci bardzo niekomfortowy,wiozłem już przerażona córkę kolegi,mówiła potem że nic nie widziała w tym małym bunkrze,mam wrażenie że to auto dla singli i szpanerow <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2018, 15:43:20 wysłana przez dibo75 »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2018, 19:11:55 »
,jest trochę awarii o których Toyota milczy
mam wrażenie że to auto dla singli i szpanerow <kawusia>
o co chodzi z tymi awariami bo nic nie wiem??? moj ma jakis 15K wszystko ok.

2 Tak samochód który ma 120 koni i ma 18stki felgi to jak najbardziej jest szpanerski , ostatnio wydziałem ze toyota zrezygnowała z pakietu tech i przyciemnionych szyb .... to dobrze bo jak jak kupowałem nie chcieli mi przerobić specyfikacje na "BEZ przyciemnionych z tyłu "  teraz widzę ze zrobili to bez ciemnych szyb ..
więc polecam !

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2018, 23:59:01 »
1 )
pod koniec 2017 roku toyota ogłosiła że w ponad 2tys c-hr-ów , może pęknąć ścianka zbiornika paliwa.

2)
dla aut wyprodukowanych od 17.06.2016 r. do 18.10.2017 r. Moduł Skid Control ECU, sterujący układem hamulcowym, może błędnie interpretować niewielki wzrost rezystancji w obwodzie, powstały na skutek gromadzenia się tlenków podczas dłuższego okresu nieużywania hamulca jako przerwę w obwodzie.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwietnia 2018, 08:20:18 »
To są akcje serwisowe a nie powszechne awarie, czyli lepiej poprawić zanim się popsuje. 

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2018, 09:23:37 »
130 jest do zniesienia.. powyzej dosc mocny szum dla mnie ok bo mi usypia dziecko mysle ze dzieci nie beda zadowolone z jazdy z tylu.. bo wiele nie zobacza.. chyba ze obwiesisz tabletami auto
Witam szanowne grono.

Przeczytałem chyba wszystko i mam kilka pytań.
Auto wizualnie mi się podoba a ma służyć do dojazdu do pracy( zarówno trasa (80km A1 i miasto), a ma to być nowe auto (leasing).
Ze względów finansowych planuję zakup 1,2T , wersja Prestige z czujnikami przód i tył. Obecnie w takiej konfiguracji katalogowo za 2017 z dodatkową gwarancją wychodzi 88 tyś brutto.

I stąd mam pytania czy ktoś decydował się na tą gwarancję (koszt 3590)?
Oraz jak wasze wrażenia z jazdy w trasie z tym silnikiem ? Zaznaczę iż wiadomo jak to w rodzinie zdarzają się wyjazdy krajowe 2+2 dzieci obecnie 3 i 5 lat.
Jak ten motor sprawuje się pod większym obciążeniem ? Obecnie użytkuję C4 Picasso 2007 1.6 HDi i jak wiadomo jest to auto przestronne i wygodne. A jak wasze wrażenia ? Prędkości autostradowe to dla mnie max 140 także demonem prędkości nie jestem. Lecz pytanie jak się zachowuje auto z takim obciążeniem podczas takiej jazdy? Jakiś komfort zostanie zachowany czy tylko szum itp?
Dużym brakiem który już wyłapałem to brak 12V na DVD na zagłówki lecz myślę iż HUB pociągnięty do tyłu powinien rozwiązać sprawę .
Z góry dziękuję za informację

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2018, 10:07:06 »
Moje wrażenia z 1.2 T są pozytywne w stosunku do tego co się spodziewałem , chodź oczywiście nie spodziewaj się cudów .

Na trasie jest cicho i komfortowo ( z przodu ) Choć przyciśnięcie gazu przy wyższych prędkościach bez redukcji nie da zbyt wiele .

W mieście jest zdecydowanie lepiej , ale mnie jazda tego silnika uwzględniając jego pojemność i masę miło zaskakuje

Jeśli tylko trafisz na niezawodny egzemplarz , akceptujesz kiepskie audio , nieliniowy wskaźnik paliwa i że przy zasięgu zero km masz jeszcze 13 litrów w baku - będziesz zadowolony .
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl