Autor Wątek: Metaliczne stuki w kole  (Przeczytany 4628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KeyKey

• Prawie Toyot
Metaliczne stuki w kole
« dnia: 25 Kwietnia 2018, 17:50:12 »
Cześć

Muszę czekać dwa tygodnie na serwis Toyoty (SmartPlan jak cholera) więc zapytam czy spotkaliście się z taką przypadłością - przy ruszaniu i jeździe z prędkością kilku kilometrów na h słychać metaliczne stuki chyba w lewym przednim kole. Dodatkowo dźwięk jazdy na kapciu - mimo, że ciśnienie w oponie jak najbardziej prawidłowe. Przy wyższych prędkościach tych dźwięków nie słychać. Auto: Toyota Auris Hybrid rocznik 2016 przebieg 19000 km. Czeka mnie długa trasa przed umówionym terminem w serwisie i trochę się obawiam czy dojadę bezpiecznie.

Dzięki

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Metaliczne stuki w kole
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:38:35 »
To nie wina smart planu tylko ASO które wybrałeś. Dźwięk jazdy na kapciu to może wina opony? Czasami jest felerna i wybuli w którymś miejscu na dołku

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2018, 19:51:53 »
Mam starego złoma - nie toyotkę , który tak samo miał jakiś dziwny metaliczny dzwięk w prawym kole , dziura, nierówności stuk jakby ktoś młotkiem w piastę stukał , myślałem że coś się odkręciło , sprawdzałem na postoju żadnych luzów ,ani innych przypadłości podczas przeglądu , aż tu pewnego dnia sam zmieniałem przegub z przodu , jakie było moje zdziwienie. W kielichu tam gdzie mocowany jest amortyzator , leżał sobie 10 centymetrowy kawałek urwanej sprężyny i jeszcze oblepiony błotem . Ot taka ciekawostka . 

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2018, 21:53:00 »
Ciężko coś powiedzieć nie słysząc. Może zmieniałeś ostatnio koła i jedno z nich jest niedokręcone ?

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2018, 22:25:12 »
Ja mialem efekt pukania w kole od amortyzatora. Na szarpakach wygladal ok, parametry trzymal - no ale pukal. Po wymianie nastala cisza

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Offline KeyKey

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2018, 13:20:20 »
Podjechałem z głupa do Toyoty - stuki powodował czujnik ciśnienia, który wpadł do środka koła :) Wymieniony na nowy, wszystko OK.

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwietnia 2018, 13:30:34 »
Totolotka skreślę chyba bo to była moja pierwsza myśl po przeczytaniu pierwszego posta. Powietrze jest, czujnik pokazuje kapcia, coś brzęczy, pewnie się urwał.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2022, 21:01:06 »
Odgrzebie stary temat bo nie widzę sensu zakładać nowy.
Potrzebuję pomocy lub waszych doświadczeń czy może ktoś miał coś podobnego.
Stuka mi jak sku.... w przednim zawieszeniu na nierównościach przy nie dużej prędkości. Jak jadę po kostce też powoli to idzie dostać szału jak tarka, trrrrrrrrr.
Wymieniłem prowadnice przednich zacisków, wymieniłem klocki blaszki w klockach nowe sprężynki blaszane w których siedzą klocki, wymienione łączniki stabilizatora i tuleje stabilizatora, wymieniona przekładnia kierownicza wraz z końcówkami i drążkami. Dziś zmieniłem amory górne mocowania wraz z lozykami i nowym zestawem osłon i odbojami. Już koszty są duże i efektu 0. Dodam że cały przód jest sprawdzony luzów nigdzie niema wszystko jest sztywne i zwarte. Nie mam pojęcia co to może być pomóżcie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2022, 19:00:37 »
Skoro kasa już poszła, sprawdź rzeczy najprostsze. Jakiś element karoserii czy podwozia może wpadać w drgania (rezonans) i nieźle hałasować (np. osłony układu wydechowego, układ wydechowy, tablica rejestracyjna). Sprawdź też kolumnę kierownicy, m.in.  tam jest plastikowa tulejka, która swego czasu była felerna i potrafiła rozrabiać. Hałasy i drgania potrafią się przenosić po konstrukcji, hałas może powstawać w innym miejscu niż słychać w kabinie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2022, 22:27:40 »
Wrescie znalazłem, dobrze myślałem że w zawieszeniu przednimi. Odkręciła się śruba wahacza na przedniej tulejce. Pół obrotu klucza i cisza. Za to mam cały przód nowy. :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl