Autor Wątek: PCS Toyota  (Przeczytany 9643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
PCS Toyota
« dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:19:27 »
Czy ktoś miał już nieszczęście testować PCS w warunkach drogowych? Interesuje mnie czy rzeczywiście auto się samo zatrzymało, dodatkowo jak zachowuje się system w manual'u?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: PCS Toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:27:33 »
Ja miałem dwa razy dźwięk i raz hamowanie na rondzie. Bez pasów zęby do wymiany i pewnie wstrząs mózgu od uderzenia w kierownicę.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:28:17 »
Powiem tak. Na pewno ostrzega. I to całkiem sprawnie. Kilka razy wyciągnęło mnie z zamyślenia. Jeśli chodzi o zatrzymanie to nie wiem czy to tak działa w naszych auriskach. A nawet jeśli to niektórzy na forum próbowali takich akrobacji kaskaderskich że jeśli wtedy nawet nie zahamował to i tak pod tym względem jest bez sensu, chyba że faktycznie ustawiony jest na minimalizację szkód to w kryzysie na sekundę przed zderzeniem zacznie hamować.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:56:38 »
Nie czytaliście jak to działa? Kupujecie, nie czytacie choć macie od producenta obszerne tłumaczenia.

System ma 3 funkcje, które pomagają kierowcy uniknąć uderzenia w tył innego pojazdu:

1. informacja o zagrożeniu
2. asysta w hamowaniu
3. automatyczne hamowanie.

PCS działa w dwóch trybach: miejskim i pozamiejskim.

Jazda w mieście

Kiedy podczas jazdy przy małej prędkości w dużym natężeniu ruchu system PCS za pomocą kamery i czujnika laserowego wykryje przeszkodę (np. zbliżanie się ze stałą prędkością na niebezpieczną odległość do samochodu z przodu), powiadomi o tym kierowcę wizualnie na ekranie TFT oraz za pomocą sygnału dźwiękowego.

Dodatkowo maksymalnie zwiększy ciśnienie w hamulcach, aby przygotować się do hamowania awaryjnego. Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji.

Jazda poza miastem

Podczas jazdy z większą prędkością (do 140 km/h), kiedy np. inny samochód jadący wolniej zmieni nagle pas ruchu na ten, którym się poruszamy, system PCS wykryje zagrożenie, a następnie ostrzeże kierowcę dźwiękowo i wizualnie. Jeśli natomiast jedziemy z prędkością do 80 km/h, system zwiększy ciśnienie w hamulcach, po czym w przypadku braku reakcji ze strony kierowcy i dalszego przyspieszania sam zmniejszy prędkość jazdy i dostosuje ją do prędkości pojazdu poprzedzającego*.

* Gdy różnica prędkości pomiędzy autami jest w zakresie 10-30km/h.

System dezaktywuje się w momencie, gdy kierowca podejmie jakiekolwiek działanie ? wykona skręt kierownicą lub rozpocznie ostre hamowanie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2018, 15:13:54 »

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2018, 09:33:32 »
jak widać działa:
https://www.youtube.com/watch?v=OoBmnfQKiuc
Pierwsza sprawa, że to może być inny system niż w Aurisach. Bardziej zaawansowany system (m.in. z wykrywaniem pieszych) mają np. Rav4 i Prius, więc nie wiadomo, jak to jest z Camry w USA. Być może tutaj system zadziałał, ale wydaje mi się, że kierowca sam zaczął hamowanie jeszcze jak przecinający pojazd był z prawej strony, raczej poza "polem widzenia" systemu.

Ale wracając do tematu, to system w Aurisach działa, są dostępne różne filmy. Dziala tak jak opisał kolega Stivo. Ja na szczęscie nie miałem okazji doświadczyć automatycznego hamowania, ale kilka razy miałem komunikat ostrzegawczy. Idealne na momenty "zamyślenia się" :)

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2018, 21:02:14 »
Mam TS z 2016 , raz na śliskiej nawierzchni na kostce , mały przymrozek , samoczynnie złom , nawet nie zdążyłem zareagować zachamował za samochodem który tak samo gwałtownie zachamował na przejściu dla pieszych . Pierwszy raz i jak na razie ostatni , kiedy samochód sam dokonał rzeczy , na którą nawet nie zareagowałem . Czasami tylko włącza się powiadomienie na czerwono o zagrożeniu ,

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwietnia 2018, 21:33:39 »
Zgodnie z instrukcją czułość układu PCS można regulować:

Zmiana czasu wyświetlenia komunikatu ostrzegawczego układu wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS)
Każdorazowe naciśnięcie przełącznika układu wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) powoduje reakcję na zmianę odległości w następujący sposób:
1.   Daleko (wcześniejsza reakcja)
2.   Niezbyt daleko (ustawienie domyślne)
3.   W pobliżu (późniejsza reakcja)
Gdy przełącznik układu wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) zostanie wciśnięty w celu włączenia układu, na wyświetlaczu wielofunkcyjnym zostanie wyświetlony aktualny czas komunikatu ostrzegawczego.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:24:17 »
Zastanawiam sie czy np, jadac w korku z predkoscia powyzej 10km/h auto faktycznie sie zatrzyma.
Mam takie wrazenie ze sie nie zatrzyma, korci mnie zeby zamknac oczy i schowac nogi pod siedzenie :-)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2018, 09:14:04 »
Obklej kartony sreberkiem, ustaw gdzieś na pustej drodze/podjeździe i spróbuj - może system zadziała, a jak nie to przecież nie zginiesz od tych kartonów... ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwietnia 2018, 09:47:03 »
Obklej kartony sreberkiem
PCS nie korzysta z radaru tylko z lasera pracującego w bliskiej podczerwieni więc raczej nie ma potrzeby zwiększania RCS domowymi metodami...

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2018, 10:13:18 »
Robiłem kiedyś test ze spodniami na kiju ;-)  i faktycznie hamował, tak mocno że można zęby sobie wybić o kierownice ;-)

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Maja 2018, 09:12:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Zastanawiam sie czy np, jadac w korku z predkoscia powyzej 10km/h auto faktycznie sie zatrzyma.
PCS , skutecznie dziala powyżej , z tego co pamiętam jak klient z ASO mi mówił około 50km/h

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maja 2018, 16:24:08 »
PCS , skutecznie dziala powyżej , z tego co pamiętam jak klient z ASO mi mówił około 50km/h
W instrukcji jest wszystko napisane co działa w jakim zakresie prędkości.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maja 2018, 16:44:52 »
I wyżej...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl