Autor Wątek: RAV 4 IV - zawieszenie i uklad kierowniczy  (Przeczytany 3218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline a-r-e-k-m

• Prawie Toyot
RAV 4 IV - zawieszenie i uklad kierowniczy
« dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:24:26 »
Witam,

Bardzo prosilbym forumowiczow o podzielenie sie doswiadczeniami z uzytkowania Ravki mk4. Mam ponizsze przypadlosci i nie wiem co z tym zrobic:

1. Stuki z układu kierowniczego. Scenariusz jest następujący: wycofuje auto z miejsca parkingowego skręcając kierownicę maksymalnie w lewo a
nastepnie ruszam do przodu, wtedy podczas wyprostowywania sie kół, słychać głośniej lub ciszej pojedyńcze stuknięcie. Dochodzi ono z
wewnątrz kabiny. W czasie ostatniej wizyty serwisowej dokręcono mocowanie lewego, przedniego amortyzatora ale odgłosy nie zniknęły.

2. Zawieszenie tylnej osi jest znacząco głośniejsze od przedniej. W przypadku wjechania w wyrwe w wjezdni, taką jakich wiele teraz po
zimie, występuje takie huknięcie, że aż bębenki w uszach pękają u osób siedzących w środku. Gdzieś elementy blachy o siebie uderzają. Co
dziwne, koło nie musi głęboko wpaść w dziurę, wydaje mie się, że im płycej tym głośniej. W ASO mowia, ze ten typ tak ma.

Dzieki

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV 4 IV - zawieszenie i uklad kierowniczy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2018, 15:18:27 »
Który to rocznik, ile zrobione kilometrów?
A masz oryginalne laczki na niej, czy jakieś nie-typówki felgi, opony, itd.

Offline a-r-e-k-m

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2018, 08:39:10 »
Rocznik 2016 przejechane 28tysi. Felgi 18 cali sa oryginalne, opony bridgestone tez od dealer'a, nie ma znaczenia czy zimowki czy letnie.
Te problemy sa od nowosci.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwietnia 2018, 13:38:24 »
Co do punktu 2 taki metaliczny dźwięk po wjechaniu w nierówność słyszałem, gdy miałem jazdę próbną w moim egzemplarzu to nie występuje. Dźwięku przy skręcaniu praktycznie nie mam, jak już to sporadycznie - zwykle zanika po wizycie na przeglądzie - możliwe ze jakiś luz trzeba skasować (jak za każdym razem to podobny objaw miałem w innym samochodzie jak nawaliło łożysko w kolumnie MacPhersona).   Rocznik ten sam przebieg coś koło 55kkm.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl