Dzień dobry wszystkim Forumowiczom.
Korzystając z okazji, że jest to mój pierwszy post, chciałbym przywitać się z wszystkimi użytkownikami tego forum.
Od niedawna jestem użytkownikiem RAV4 z 2007 roku, silnik 2.2 D-4D 136KM.
Generalnie nie ma się do czego przyczepić, poza dwiema irytującymi sprawami.
Pierwsza (mniej uciążliwa) to moment zmiany biegu z 1 na 2 - jest wyczuwalny opór.
Druga (mocno uciążliwa - i w tej materii chciałbym uzyskać pomoc) - hałas w kabinie.
Auto zakupione zostało na obręczach 16 cali z zimówkami Toyo (Made in Japan), w komplecie dostałem letnie Cooper Zeon XST-A (Made in England, ale podobno firma jest z USA) na obręczach 17 cali. Po zmianie z "zimy" na "lato" w kabinie nastąpił znaczny wzrost hałasu. O ile w jeździe po mieście zbytnio nie przeszkadza, tak przy dłuższych podróżach jest mocno uciążliwe.
Od kliku dni przeczesuję forum i dowiedziałem się tyle, że faktycznie z fabrycznym wyciszeniem tego auta jest kiepsko. Producent mocno oszczędził.
Mata alubutylowa i pianka kauczukowa już zamówione. Jako, że nie jest to ciężki materiał postanowiłem wygłuszyć cały bagażnik i podłogę.
Moje pytanie do Was, czy ktoś z Was demontował plastiki w bagażniku, wyciągał siedzenia, demontował dywaniki do "gołej" blachy? Czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę w tym modelu? Na co uważać, by czegoś nie zepsuć? Czy występują jakieś specjalistyczne narzędzia bez których demontaż w/w będzie niemożliwy?