Autor Wątek: Klimatyzacja chłodzi tylko na wyższych obrotach  (Przeczytany 3553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DANIS

• Prawie Toyot
Klimatyzacja chłodzi tylko na wyższych obrotach
« dnia: 01 Maja 2018, 21:38:53 »
Witam czy komuś z was kiedyś objawiła się taka sytuacja, stoję w korku klima nie chłodzi jak ruszam i obroty mam na poziomie 1500 obrotów zaczyna dmuchać zimnem do puki nie zatrzymam się i obroty spadną do 900, jeden kolega mówił że kiedyś w seacie wymienił sprzęgło sprężarki i problem zniknął a więc proszę o opinie ,

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Klimatyzacja chłodzi tylko na wyższych obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2021, 08:02:13 »
Odkopuję temat:
Z instrukcji obsługi Corolli Verso:
"Przycisk „AUTO”
Naciśnięcie przycisku uruchamia automatyczną pracę układu klimatyzacji. Dla potwierdzenia pracy w trybie sterowania automatycznego w przycisku zapala się dioda kontrolna. W trybie sterowania automatycznego układ klimatyzacji samoczynnie dobiera prędkość dmuchawy, kierunki nawiewu, sposób poboru
powietrza oraz włączanie i wyłączanie agregatu chłodniczego, w zależności od temperatury w kabinie.".
W mojej Corolli Verso po naciśnięciu przycisku "Auto", ale bez naciśnięcia przycisku A/C,, agregat chłodniczy nie włącza się. Pozostałe funkcje wymienione w tym zapisie działają. Aby go włączyć muszę wcisnąć przycisk A/C. W serwisie powiedziano mi, że w instrukcji jest błąd i aby agregat włączyć, należy zawsze wcisnąć przycisk A/C. Wciśnięcie tylko przycisku AUTO nie włączy agregatu chłodniczego.
Czy u Was jest tak samo?

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2021, 08:24:17 »
tak, u mnie jest tak samo. Włączając tryb auto bez A/C też masz automatyczne sterowanie temperaturą w srodku ale bez klimy, sprawdza sie to gdy nie jest za cieplo na zewnatrz.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2021, 09:06:58 »
Dzięki.
Wciśnięcie tylko przycisku AUTO (bez A/C) będzie zatem skuteczne jedynie, gdy na zewnątrz zimniej niż ma być w kabinie.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2021, 00:03:53 »
dodatkowo jak po naciśnięciu auto i następnie zmienisz kierunki nawiewu to kierunki przestają działać automatycznie, jak ruszysz moc dmuchawy też przestaną działać automatycznie, także ja po auto zmieniam tylko kierunki nawiewu i nie ruszam mocy dmuchawy i reguluje się automatycznie i jak jest gorąco to dodatkowo włączam AC. 

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2021, 12:23:42 »
U mnie akurat (1.8vvti 2008r )  jest tak że jak włączę tryb Auto to uruchamia się klimatyzacja.... jak zmienię siłę nadmuchu albo kierunek to tryb Auto się wyłącza ale klima pozostaje uruchomiona
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2021, 12:26:29 wysłana przez mar11111 »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2021, 06:39:22 »
Jak włączysz tylko AUTO, a nie włączysz A/C, to włącza Ci się kompresor klimatyzacji i zapala się dioda w przycisku A/C?

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Września 2021, 10:25:26 »
Tak dokładnie. Jak włączę tryb Auto to również zapala się dioda w przycisku A/C i uruchamia się kompresor od klimy. Czyli normalnie startuje klimatyzacja.
Mogę nagrać film jak trzeba :)
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2021, 10:27:11 wysłana przez mar11111 »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Września 2021, 13:19:44 »
A może wcześniej miałeś włączone A/C i jak włączasz AUTO, to automatycznie zapala się także dioda w A/C i włącza kompresor sprężarki. Zrób może tak:
Włącz AUTO i jak zapali się także dioda w A/C, to  wyłącz A/C i wyłącz AUTO. Następnie włącz tylko AUTO i zobacz, czy włącza się także A/C (zapala się dioda w A/C).

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Września 2021, 15:52:22 »
Od zawsze klima (wraz ze światełkiem w przycisku) włącza się, w momencie jak nacisnę przycisk AUTO. Jak wyłącze tryb AUTO przy wyłączonej klimie to zawsze ponowne włączenie AUTO uruchamia klimatyzacje. Nie uważam tego za problem, bo już do tego się przyzwyczaiłem. Odpisałem w tym wątku bardziej na zasadzie ciekawostki jak to jest u mnie :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Września 2021, 15:56:47 »
W mojej Corolli Verso po naciśnięciu przycisku "Auto", ale bez naciśnięcia przycisku A/C,, agregat chłodniczy nie włącza się.
w nowszych toyotach to się nazywa "tryb automatycznej ac". Jak odhaczysz w ustawieniach Toyota Touch to AC  sie nie wlaczy po wciśnięciu AUTO. U ciebie może to jest wyłączone przez podpięcie jakiegoś interfejsu.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Września 2021, 16:29:29 »
Czyli mam chyba tak jak powinno być :)

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Września 2021, 16:31:05 »
Swoją drogą co trzeba mieć żeby mieć taki program do toyoty? Pewnie jest tam sporo ciekawych opcji do dostosowania ....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl