Autor Wątek: Odbiór nowej E12  (Przeczytany 65599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Listopada 2005, 02:29:04 »
Cytat: bigman
Cytat: Jackal
Przyznaję, że takimi kryteriami nigdy nie oceniałem samochodów,
nie zwracałeś uwagi na bezpieczeństwo?

Na bezpieczeństwo? A co przez ten termin rozumiesz?  Poduszki, długość auta przed kierowcą, testy EuroNCAP?

Oprócz chińskiego Land Winda wszystkie dostępne w Europie auta znanych marek zapewniają dostateczną ochronę, a reszta (prędkość) pozostaje w rękach kierowcy. To czy auta mają 4 czy 5 gwiazdek naprawdęmi wisi, bo wiem za co przyznawane sęgwiazdki - np. za ilość kontrolek i lampek ostrzegawczych o niezapiętych pasach.

Kupujac Corollę... po prostu czekałem w pogotowiu kilka miesięcy na Toyotę, aż wypuści na rynek model E12.
Wiedziałem jak będzie wyglądać ten model kilka miesięcy przed premierą, bo jakby nikt jeszcze nie zauważył, mam zboczenie na punkcie nowinek, a zdjęcia japońskiego modelu były dostępne w sieci. Wiedziałem jakie będęchciał mieć nadwozie i silnik, tylko nie wiedziałem co Toyka zaoferuje w wyposażeniu i za ile wystawi Corollęna sprzedaż. Moja Rolla dotarła do mnie w drugiej dostawie do Polski, bo na pierwszą raczej nie miałem szans - rozeszłą siępraktycznie po dilerach. Tyle w temacie wyboru auta :-)

bigman

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Listopada 2005, 20:06:35 »
Na bezpieczeństwo? A co przez ten termin rozumiesz?  Poduszki, długość auta przed kierowcą, testy EuroNCAP?
wybrałem sedana ze względu na:
- większą sztywność nadwozia
- oddzielny przedział bagażowy
- większą strefęzgniotu z tyłu

Cytuj (zaznaczone)
reszta (prędkość) pozostaje w rękach kierowcy.
niestety nie tylko - na drodze nie jesteśmy sami dlatego mimo ostrożnej jazdy cały czas jesteśmy zagrożeni ze względu na nieodpowiedzialne zachowanie innych

Cytuj (zaznaczone)
bo jakby nikt jeszcze nie zauważył, mam zboczenie na punkcie nowinek
ja następne auto na 100% kupiędopiero po FL - tym razem odczekałem prawie 2 lata od rozpoczęcia produkcji i jak sięokazało było to zbyt mało aby cieszyć siędopracowanym i bezproblemowym autem

pankuba

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Listopada 2005, 21:20:59 »
tym razem odczekałem prawie 2 lata od rozpoczęcia

e chyba rok    :chmmm  

ja mam z połowy 2003 (czyli 1,5 roku), a twoja jest młodsza (mówie to na podstawie numerów silnika które podawałeś a pro po awarii 1,6 i od którego nr-u jest to poprawione   :modlitwa  )

u mnie jest   :bdance  

i jak na razie 0 problemów (a za chwile 60k)

choć masz racjęże rok powinien wystarczyć, tym bardziej Toyocie :roll:

bigman

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Listopada 2005, 21:39:42 »
Cytat: pankuba
e chyba rok    :chmmm
kwiecień 2003 czyli faktycznie 1,5 roku

Cytuj (zaznaczone)
a twoja jest młodsza (mówie to na podstawie numerów silnika które podawałeś a pro po awarii 1,6 i od którego nr-u jest to poprawione   :modlitwa  )
mój samochód został wyprodukowany w kwietniu 2003 ale silnik był z listopada 2002 a teraz jest z sierpnia 2005 ;-)

Cytuj (zaznaczone)
i jak na razie 0 problemów (a za chwile 60k)
ja zaliczyłem do tej pory:
- uszczelnienie miski olejowej
- amorki z tyłu
- wymiana silnika
- trzeszczący cocpit x2
- przednia szyba bardzo podatna na pękanie po uderzeniu kamieni (2x klejona)

Spro-ket

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #139 dnia: 12 Listopada 2005, 22:39:32 »
ja zaliczyłem do tej pory:
- amorki z tyłu
- wymiana silnika
- trzeszczący cocpit x2
- przednia szyba bardzo podatna na pękanie po uderzeniu kamieni (2x klejona)

To prawie jakbyś wojnę z arabusami zaliczył   :shock:
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2006, 22:50:57 wysłana przez Spro-ket »

Jackal

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Listopada 2005, 13:18:26 »
Bigman
Co znaczy ten "cocpit x 2" ?? Też wymieniali?

Ja chyba też poczekam na model po FL, tylko będęsięmartwił, że wkróce wejdzie nowszy :?

bigman

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Listopada 2005, 13:45:44 »
Co znaczy ten "cocpit x 2" ?? Też wymieniali?
wymieniali szybkęzegarów oraz jakiś plastik nad nogami ale to drobiazgi - problemem jest to, że strasznie skrzypiał - teraz jest ok to znaczy prawie nie skrzypi ;-)

Ja chyba też poczekam na model po FL, tylko będęsięmartwił, że wkróce wejdzie nowszy :?
czy tu sięmartwić - niech inni testują wersjęalfa - Ty kupisz po FL dopracowane auto w dodatku z lepszym wypasem ;-)

Jackal

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Listopada 2005, 13:54:06 »

czy tu sięmartwić - niech inni testują wersjęalfa - Ty kupisz po FL dopracowane auto w dodatku z lepszym wypasem ;-)

A o ile droższe , to jużnie liczysz???

Moja wersja (1.4, 5d, Terra, 2 poduchy) kosztowała w momencie odbioru katalogowe 52.000 zł. Piszękatalogowe, bo płaciłem mniej, a jeszcze niedługo potem dokładałem klimę. Teraz podobna wersja (1.4, 5d, Terra) kosztuje 58.000 zł i nie wiem czy to co ona tam więcej ma warte jest 6.000 zł :?

Pamiętam, że kiedy odbierałem auto, tylko wersja Sol miała boczne poduszki, ALE jeden z dilerów zaproponował mi wersjęTerra z bocznymi poduszkami za jedyne 1.200 zł więcej  :shock:   Model miał pochodzić z innego rynku, tylko musiałbym na niego czekać kilka miesięcy (4-6), a nie 6 tygodni.
Jak widać boczne poduchy nie są takie drogie. Kurs walut też sięaż tak mocno nie zmienił, żeby trzeba było płacić sporo więcej za lifting.

Bartek72

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #143 dnia: 14 Listopada 2005, 14:01:29 »
Cytuj (zaznaczone)
ja zaliczy?em do tej pory:
- amorki z ty?u
- wymiana silnika
- trzeszcza˛cy cocpit x2
- przednia szyba bardzo podatna na pe˛kanie po uderzeniu kamieni (2x klejona)

Po prostu masz samochod z poniedzialkowej porannej zmiany.  :wink:

bigman

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #144 dnia: 14 Listopada 2005, 15:25:42 »
A o ile droższe , to jużnie liczysz???
nie liczębo trudno porównywać ceny aut z 2003 do aut z 2004/2005 po drodze było wejście do EU i  ceny wszystkich aut znacznie poszły w górę

Moja wersja (1.4, 5d, Terra, 2 poduchy) kosztowała w momencie odbioru katalogowe 52.000 zł. Piszękatalogowe, bo płaciłem mniej, a jeszcze niedługo potem dokładałem klimę. Teraz podobna wersja (1.4, 5d, Terra) kosztuje 58.000 zł i nie wiem czy to co ona tam więcej ma warte jest 6.000 zł :?
moja terra 1.6 sedan kosztowała w 2003 dokładnie 52k pln - teraz kosztowałaby ok. 60-62k pln ze względu na "harmonizacjęcen"

Jak widać boczne poduchy nie są takie drogie. Kurs walut też sięaż tak mocno nie zmienił, żeby trzeba było płacić sporo więcej za lifting.
za lifting sięraczej nie dopłaca - patrz ceny yaris FL w 2003 roku - wszystkie dostały w strandarcie m.in. abs a cena sięnie zmieniła

bigman

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #145 dnia: 14 Listopada 2005, 15:26:45 »
Cytat: Bartek72
Po prostu masz samochod z poniedzialkowej porannej zmiany.  :wink:
doszedłem do takie wniosku już w zeszłym roku ;-)

aha - od soboty mam kolejne pęknięcie na szybie :-(

Jackal

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #146 dnia: 14 Listopada 2005, 21:00:27 »
Bigman
Nie chciałem tego mówić, ale może ... dla Ciebie ta wyższa sztywność nadwozia nie jest wystarczająca? Bez urazy, ale co siędzieje z Twoimi szybami?

bigman

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #147 dnia: 14 Listopada 2005, 23:54:09 »
Nie chciałem tego mówić, ale może ... dla Ciebie ta wyższa sztywność nadwozia nie jest wystarczająca?
nie rozumiem pytania

Bez urazy, ale co siędzieje z Twoimi szybami?
byle kamyczek spod kół powoduje od razu wyraźny odprysk - yaris jeździł na tych samych trasach i nie raz dostał kamieniem ale takich problemów nie było

Jackal

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Listopada 2005, 10:07:04 »
Aha, skoro to od kamieni, to nie będętłumaczył moejgo pytania ;-)

pankuba

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #149 dnia: 15 Listopada 2005, 11:37:22 »
byle kamyczek spod kół powoduje od razu wyraźny odprysk - yaris jeździł na tych samych trasach i nie raz dostał kamieniem ale takich problemów nie było

No mój dosyć ostro dostawał, zwłaszcza w pierwszych dniach po oddaniu nowego Wału M. - normalnie jak by ktoś garściami w ciebie ciskał  :evil: nie wiem co za ... to oddały.

Świadczą teraz o tym liczne "kropeczki"  na masce no i parętakich minimalnych białych plameczek na szybie, ale tfu tfu odpukać nic sięnie dzieje. Nawet sięzastanawiałem czy tego jakos nie podkleić, czy pod polerować ale jak mówią są minimalne i jak na razie ok  :|

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl