Autor Wątek: Odbiór nowej E12  (Przeczytany 65608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Maja 2005, 14:23:07 »
Cytat: Croom
Tytułem uzupełnienia:
- nadkole po stronie kierowcy:
- górna szczelina zwęża sięw stronędrzwi od rozsądnej szerokości do takiej prawie na styk,
- szczelina przy progu jest ok, ale blacha nadkola jest ok. 2 mm bardziej na zewnątrz.
- nadkole po stronie pasażera wydaje sięok (przynajmniej na poziomie średniej tego co stoi w salonie).

Po ty jak to napisłeś specjalnie poszedłem obejrzeć przednie nadkola i stwierdzam, że nie powinno tam być żadnych szczelin. Elementy  nadkola są tak spasowane i zachodzą na błotnik, że nie może być mowy o jakichkolwiek szczelinach !
E18_Prestige_MultidriveS

Ernet

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Maja 2005, 15:24:48 »
Cytat: YogiBabo
Tytułem uzupełnienia:
- nadkole po stronie kierowcy:
- górna szczelina zwęża sięw stronędrzwi od rozsądnej szerokości do takiej prawie na styk,
- szczelina przy progu jest ok, ale blacha nadkola jest ok. 2 mm bardziej na zewnątrz.
- nadkole po stronie pasażera wydaje sięok (przynajmniej na poziomie średniej tego co stoi w salonie).

Po ty jak to napisłeś specjalnie poszedłem obejrzeć przednie nadkola i stwierdzam, że nie powinno tam być żadnych szczelin. Elementy  nadkola są tak spasowane i zachodzą na błotnik, że nie może być mowy o jakichkolwiek szczelinach !

Zaraz lete do mojej Roli  :abadgrin

Ernet

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Maja 2005, 15:29:59 »
Cytat: glowix
Witam raz jeszcze,

Corolla przeswietlona i wyjasniona, wszystko z nia ok. Dzis dostala tablice rejestracyjne, a we wtorek wyjezdza na ulice - jeszcze kilka formalnosci i tzw. doposazenia

Jak Ty wytrzymasz do Wtorku ? Bedziesz w niej spal  :anarty
A czym ją doposażasz ?

W temacie oleju sam gosc z serwisu ASO powiedzial, ze Castrol to shit i polecil Mobil 1, ale powiedzial tez, ze nie trzeba sie spieszyc - wystarczy po 15kkm.
.

Nie rozumiem... gosc mówi, że to "Shit " i jednocześnie każe Ci spokojnie jezdzic przez
15 kk  :aduh

Zastanawiam sie wiec, czy doinwestowac i wymienic olej po 3kkm, czy zostawic...

Twoja decyzja. Pamietaj tylko ,że TO TWÓJ samochód.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Maja 2005, 16:28:58 »
Cytat: otis
co do lakieru...nie zauważyłem aby sięaż tak rysował. mam srebrzaka i na nim tak nie widać, ale dziwne to co piszesz.
ja za to mam odpryski lakieru na przedniej masce - bliskie spotkania z kamykami wypadającymi spod kół innych bolidów. bardzo małe, ledwo widoczne.
ale co z nimi zrobic? ma ktoś pomysł?

Staszne gów.. ten lakier. Właśnie wróciłem z myjki i na drzwiach kierowcy dwa piekne odpryski (na przednim rancie, ciekawe jak siętam znalazły ?) Dzwoniłem już do aso. Jak będą coś malowali w moim kolorze to wezwą mnie do siebie i zapędzlują te odpryski - mam nadzieję, że bezkosztowo.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Maja 2005, 18:14:33 »
Cytat: Ernet
Nie rozumiem... gosc mówi, że to "Shit " i jednocześnie każe Ci spokojnie jezdzic przez
15 kk  

No, ze te pierwsze 15kkm na Castrolu niby nie zaszkodzi... Innymi slowy, zeby nie trzeba sie spieszyc z wymiana.
Głowix

gonia77

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Maja 2005, 20:54:10 »
Czyli podsumowując - niestety  :cry:
1. lakier do bani (chyba przy okazji przeglądu też poproszęASO o zamalowanie paru odprysków)
2. hamulce też nienajlepsze  :evil:
... ale i tak jestem dumna, że mam moją rolkę :lol: i mam nadzieję, że cała reszta już będzie ok  :D
pzdr

p_flori

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Maja 2005, 20:55:39 »
Cytuj (zaznaczone)
zapędzlują te odpryski - mam nadzieję, że bezkosztowo.

Poczekaj, odprysków bedzie z czasem więcej
Cytuj (zaznaczone)
No, ze te pierwsze 15kkm na Castrolu niby nie zaszkodzi

Jesli to ów gnojownik SLX, lub TWS - to zanim zagnoi Ci silnik - wymień czym prędzej

gonia77

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Maja 2005, 20:57:39 »
no to pięknie Panowie - ja przejeździłam juz na SLX 0w30 prawie 15kkm - no to mnie zdołowaliście  :cry:  :cry:  :cry:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Maja 2005, 10:20:29 »
W temacie oleju sam gosc z serwisu ASO powiedzial, ze Castrol to shit i polecil Mobil 1, ale powiedzial tez, ze nie trzeba sie spieszyc - wystarczy po 15kkm. Zastanawiam sie wiec, czy doinwestowac i wymienic olej po 3kkm, czy zostawic...

Wg. mnie pierwsza wymana po 1 tysiącu pozniej co 10000kkm tak jest najlepiej, po 15000 to niech sobie ten mechanik zmienia olej u siebie albo w Fiatach  :?
Moze teraz sie zmienila sukcesywnosc 1-wszej wymiany oleju i robi sie to po 3000kkm ale wg. mnie to jest bardzo zły pomysł...

Mowisz ze Anglicy sie nie przykładają i auto moze wyjehac w takim stanie ze cos jest nie spasowane na tzw. "zicher" to co powiesz na to ze jesli kontrola Valeo wypuszczająca czesci do Turcji zauwazy jedna chłodnice albo reflektor uszkodzony rozładowywuje od razu bez dyskusji calego tira, komisji jest kilka i to naprawde baaardzo rygorystycznych wiec mowa ze ktos przepuscił autko z kilkoma niewłasciwie spasowanymi elementami wydaje sie  :chmmm  
No chyba ze Polski rynek traktują wyjątkowo specyficznie   :cidea  
Owszem jakosc czesci, stali, plastikow, gumy jest teraz nieporownywalnie gorsza niz kiedys i czesci te robia teraz dla toyoty rowniez koncerny ktore robia je rowniez dla fiata i tego typu shitów :-DD  

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

lifeson

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Maja 2005, 16:14:15 »
Wg. mnie pierwsza wymana po 1 tysiącu pozniej co 10000kkm tak jest najlepiej, po 15000 to niech sobie ten mechanik zmienia olej u siebie albo w Fiatach

co 10 tys to chyba kiepski olej w jakims starszym samochodzie i to dieslu, nie po to pracuje sie chyba nad olejami, zeby co chwile jezdzic na wymiane. ja w poprzednim samochodzie uzywalem mobila o jakiejs tam specyfikacji long life, zmienialem co 30tys, zrobilem 200 tys i wszystko miodzio (vectra, taaak to taki beznadziejny opel) - samochod poszedl do przyjaciol,juz natlukli nastepne 80 tys i jest super.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Maja 2005, 19:32:34 »
Jeszcze słowo o tym nieszczesnym oleju. Wymieniałem miesiąc temu. Wg instrukcji mieści się3,7 litra. Dałem opakowanie 4 l - wlali wszystko ! I nie sugerujęsiętym, że nie oddali opakowania z resztką tylko tym, że na bagnecie jest full i ciut więcej (ok1-2mm). To dopiero fachowcy !!!!! Mam nadzieję, ze nie będzie miało to skutków ubocznych, bo byle głupek wie, że nie powinno sięwlewać oleju na maxa.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Maja 2005, 22:01:41 »
Bylo tu kilka glosow na temat lakieru... z tego co zrozumialem - rysuje sie i odpryskuje.
 1. Co na to gwarancja Toyoty?
 2. Czy mozna jakos zadbac o lakier, zeby mu sie lepiej dzialo - jakis konkretny sprawdzony preparat?
Głowix

pankuba

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Maja 2005, 11:44:02 »
Cytat: serwisSJ
Poczytaj forum , duzo było na temat usterek E12. Ogólnie wszystko co z Anglii i Turcji jest kiepskie.

No nie poznaje kolegi,  :cno cos kolega strzelił jak kulą w ...  :roll:

Po pierwsze to ciagle Toyoty wiec nie to co "wszystko"

a po drugie to opinie o nieco lepszej jakosci produktów z "Turcji" (czytaj via-Turcja) od angielskich sa ogólnie znane

Poczytaj forum  :wink:  :cfiufiu

Wiadomo, że co prosto z Japonii to prosto z Japonii, ale to niestety coraz wieksza zadkosć u nas jak i w Europie :chmmm teraz będą jeszcze z Rosji  :bpray

pankuba

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Maja 2005, 11:51:02 »
Cytuj (zaznaczone)
Mam sedana z turcji i tego sięobawiam, ale jak na razie rok (bez 1 m-ca) i 17 tys. bezproblemowej jazdy. Jedyne problemy to z winy serwisu (blokada skrzyni biegów) i podwyższone obroty - co prawie sięjuż wyjaśniło, jeszcze trochętestów i będęmógł wznowić stary wątek.

To sięnie masz czego obawiać - patrz j.w.  :D

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Maja 2005, 11:52:12 »
trza se wziąsc pod uwage ze pierscienie i uszczelniacze w naszych dylizansach to bardzo wrazliwe punkty, bez wzgłebiabnia sie w saczegóły, nie wspominajac o tym ze wiekszosc cos bierze oleju a to juz standard  :(

Zapieka sie olej w roznych miejscach, w tym w rowkach pierscieni i nie tylko i robi sie pomału kupa i nagar w wielu miejscach :-)

Zreszta Vento 1.8 ok.1993r tez łykaja i to od nowosci pół litra/1000km przecietnie  :adiabelek
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl