Autor Wątek: Odbiór nowej E12  (Przeczytany 65624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pankuba

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Maja 2005, 12:02:02 »
Cytat: Ernet
Nie rozumiem... gosc mówi, że to "Shit " i jednocześnie każe Ci spokojnie jezdzic przez
15 kk  

Bo one nie są zalane Castrolem tylko w fabryce zalewaja je jakims olejem (Toyota) - nikt nie wie co to, pewnie ktos to dla nich robi ale kto  :?: .

Dopiero przy wymianie decydujesz sięna olej, Toyota oferuje 2 - Castrola i Mobila, ale możesz sobie kupić sam jakiś inny.

Ja osobiscie polecam Mobila 1 0w-40 :D

Temat czy wymieniać po 3k czy dopiero po 15k był wałkowany milion razy. Ja zgodnie z sugestia szefa serwisu Toyota Auto Podlasie iż naprawdęnie ma takiej potrzeby, to nie to co kiedyś (silniki są już wstepnie dotarte w fabryce i mają olej wymieniony)  wymieniłem po 15k - chcesz wydać kasę- twoja sprawa, niech każdy robi ja uważa.

pankuba

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Maja 2005, 12:10:52 »
Cytat: glowix
Bylo tu kilka glosow na temat lakieru... z tego co zrozumialem - rysuje sie i odpryskuje.
 1. Co na to gwarancja Toyoty?
 2. Czy mozna jakos zadbac o lakier, zeby mu sie lepiej dzialo - jakis konkretny sprawdzony preparat?

no odpryskuje jak np ktoś strzeli ci kamieniem z pod koła - cóż takie życie. Jak mnie któs strzelił drzwiami pod jakimś hiper-gównem to powiedziałem przy przeglądzie i zapolerowali, także mniej widać (zostało wgłębienie) - jaka rada - nie jeździc trzymac auto w garazu  :lol:

fakt ja mam granat metalik i jest dosyć miękki

jak dbać? myć samemu, ew tylko tam gdzie używają do mycia gąbeczki no i wosk (np Turtle Wax :athunbsup )

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Maja 2005, 12:37:53 »
najłatwiej o odpryski i rysy na lakierze od pomysłu naszych poj...drogowcow i ich pomysłu zasypywania dziur jakims gorącym gryzem ze smołą (pomaga na poł roku) za pomoca takiej grubej tuby. robią to debile w biały dzien ale w koncu w Polsce zyjemy....  i wszyscy maja nasze autka tu :bleeeeeeee
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Maja 2005, 15:11:52 »
Cytat: pankuba
Bo one nie są zalane Castrolem tylko w fabryce zalewaja je jakims olejem (Toyota)

Też o tym słyszałem - jak przed wymianą prosiłem żeby sprawdzili co mam wlane ; cyt :" to jest olej marki Toyota, którym zalewa sięnowy silnik celem pełnego dotarcia. po 15tys. proponujemy castrola"
Cytat: pankuba
Ja osobiscie polecam Mobila 1 0w-40

Tak z czystej ciekawości zapytam czym sięróżni 0w 40od 5w 50? Część z Was poleca ten pierwszy, część ten drugi. Był swego czasu link do strony o olejach i nie znalazłem tak jakichś znaczących różnic. Czy tylko chodzi o zakres temperatur w jakich olej może pracować ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Maja 2005, 15:20:07 »
Cytat: YogiBabo
Tak z czystej ciekawości zapytam czym sięróżni 0w 40od 5w 50? Część z Was poleca ten pierwszy, część ten drugi. Był swego czasu link do strony o olejach i nie znalazłem tak jakichś znaczących różnic. Czy tylko chodzi o zakres temperatur w jakich olej może pracować ?

Tak w przybliżeniu:
- przed W jest dolny zakres temperatur - 5W.. to chyba -35 st. C
- po W jest górny - 40 to chyba +50 st. C

Pewien nie jestem, zaraz ktoś poprawi najwyżej :)
Głowix

gonia77

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Maja 2005, 18:53:44 »
Ja zgodnie z Waszymi sugestiami zalałam dziś po przeglądzie Mobil 1 (5w50) - ten 0w40 ponoć nowszy i w tej chwili najlepszy, ale znajomy mechanik poradził, że ten jest gęstszy i jeśli nawet auto chciałoby go brać - to będzie brał mniej niż 0 (podobno, ale zaznaczam, ze ja sie na tym kompletnie nie znam i tylko radziłam sięznajomego mechanika).

A co do przeglądu - to nigdy, ale to przenigdy nie mówcie, że Wam wchodzi kurz pod wyświetlacze  i nie każcie ich przeczyśić :(  ja powiedziałam  :aduh i teraz wyglądaja jeszcze gorzej po tym ich przeczyszczeniu w ASO  :mad
Najwyżej będężadały wymiany tym ich "szybek", które zresztą rysują sięnawet przy wycieraniu ich watką  :aduh paranoja

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Maja 2005, 14:16:00 »
Cytat: gonia77
nie mówcie, że Wam wchodzi kurz pod wyświetlacze i nie każcie ich przeczyśić

Jest taki środek do czyszczenia wyświetlaczy w tel. komórkowych, którym ja czysciłem dość poważne zarysowaia mojej tablicy zegarów. Oczywiście z uwagi na kiepski dostęp, po spojrzeniu pod  odpowiednim katem dostrzeżemy całą masęmalutkich rysek od samego czyściwa, ale patrząc z pozycji kierowcy i pasażera widać jedną przezroczystą taflęszkła. Nie pamiętam jak sięto nazywa, ale jak jesteście zainteresowani to dajcie znać - odszukam adres i nazwęsklepu internetowego gdzie to kupiłem. Specyfik jest dość drogi bo ok. 30 zł. za małą tubkę, ale skuteczny. Jego działanie wypróbowałem najpierw na służbowym tel. komórkowym,  którego wyświetlacz był, delikatnie rzecz ujmując, w nienajlepszym stanie. :lol:  :lol:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Maja 2005, 14:24:35 »
Jest taki środek do czyszczenia wyświetlaczy w tel. komórkowych, którym ja czysciłem dość poważne zarysowaia mojej tablicy zegarów...
...jak jesteście zainteresowani to dajcie znać - odszukam adres i nazwęsklepu internetowego gdzie to kupiłem...

Jestem zainteresowany  :D
Głowix

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Maja 2005, 14:29:33 »
Jestem zainteresowany

Ok. Jak wrócędo domu wieczorem to dam znać na forum.
E18_Prestige_MultidriveS

gonia77

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Maja 2005, 16:03:33 »
Nie pamiętam jak sięto nazywa, ale jak jesteście zainteresowani to dajcie znać - odszukam adres i nazwęsklepu internetowego gdzie to kupiłem.

ja tez :)
ale mnie niestety porysowali wyświetlacze od środka :( chyba pojade do nich z reklamacją, bo w sumie to ten panel nadaje sie do wymiany - kurz włazi pod niego niemiłosiernie (WY tez tak macie ?)
pozdr

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Maja 2005, 16:29:30 »
(WY tez tak macie ?)

nie
E18_Prestige_MultidriveS

gonia77

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Maja 2005, 16:35:01 »
No to jutro pojade do nich z grzeczną prośbęo wymianętego panelu od klimy, zegarka itd... zresztą powiedziałam, że naszło mi tam kurzu to zaradni chłopcy w ASO zdjęli panel i wyczyścili - tylko szmatką wcześniej wytarli chyba podłogęna hali  :cry:

I jeszcze jedno (może to nie na temat, ale...) po wymianie oleju na Mobil 1 5w50 mój komputerek pokazał dzis spalanie średnie 6,7l/100 - wcześniej nie było mowy, żeby zszedł poniżej 7,9-8l - cud jakiś czy co  8) ?
pozdr

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Maja 2005, 16:58:50 »
I jeszcze jedno (może to nie na temat, ale...) po wymianie oleju na Mobil 1 5w50 mój komputerek pokazał dzis spalanie średnie 6,7l/100 - wcześniej nie było mowy, żeby zszedł poniżej 7,9-8l - cud jakiś czy co  ?

U mnie odwrotnie, trudno mi osiągnąć 6,9 które miałem ubiegłego lata. Może  bardziej dynamicznie zacząłem jeździć ? :D  :D  :D
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Maja 2005, 18:13:39 »
Jest taki środek do czyszczenia wyświetlaczy w tel. komórkowych

Witam ponownie.
Nazwa tego specyfiku to Displex, a można go kupić tu : http://sklep.promaco.pl/index.asp?wyb=1&idkategorii=125&tw=3
E18_Prestige_MultidriveS

gonia77

• Gość
Odbiór nowej E12
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Maja 2005, 18:18:21 »
DziękujęYogiBabo - już po raz drugi :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl