Autor Wątek: Nowe auto - problem  (Przeczytany 4151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
Nowe auto - problem
« dnia: 09 Maja 2018, 10:15:50 »
Witam,

odebrałem nową Auris z salonu - 1.6 Valvematic TS Premium, rocznik 2017, skrzynia manualna. Auto przed odebraniem dosyć dokładnie obejrzałem ale się nie przejechałem.
Przy pierwszej drodze powrotnej do domu wszystko wyglądało ok. Nie rozwijałem prędkości powyżej 60km/h w dużym mieście w korkach wiec nie zauważyłem jednej rzeczy. W tej chwil mam przejechane około 1500 km. Auto miało przy odbiorze na liczniku 9km.
Przy pierwszej dłuższej przejażdżce zauważyłem taki dziwny dźwięk przy przyspieszaniu - powiedziałbym gwizd przy około 70-80km/h na 4 biegu i głośniejszy przy 80-90km/h na 5 i 6 biegu. Generalnie występuje on od 3 do 6 biegu z różną intensywnością w zakresie pewnych prędkości na każdym biegu. Przy hamowaniu silnikiem również występuje w tych okolicach prędkości - tylko trochę inny. Generalnie poniżej i powyżej jest w zasadzie cicho. Również przy odpuszczeniu gazu - czyli nie przyspieszam i nie hamuje silnikiem - jest cicho. Jak wcisnę sprzęgło przy tych dźwiękach - jest cicho.
Na moje ucho i tego co znalazłem w internecie wydaje mi się, że to odgłos ze skrzyni biegów. Czytałem, że  były problemy z tą skrzynią, bardzo podobne objawiani do moich, ale kilka lat temu w Avensisie i o ile wiem powinny zostać już usunięte.
Teraz pytanie do Was - czy ktoś miał problemy ze skrzynia w Aurisach z 2017/2018 roku ? Auto kupiłem z wyprzedaży rocznika 2017.
Chciałbym się zorientować czy jest to może nie tylko mój problem zanim zacznę walkę z ASO.
Powiem szczerze - jeśli to będzie faktycznie skrzynia to bardzo słabo... I od razu zaznaczam - dźwięku nie da się nie zauważyć nawet przy włączonym radiu wiec to raczej nie jest moje czepialstwo. Jeździłem starym Seatem, Fiatem i nigdzie czegoś takiego nie słyszałem.

Pozdrawiam

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Nowe auto - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2018, 10:25:29 »
Heh podobnie ( ale może nie tak intensywnie) to świszczała mi turbina przy przyspieszaniu w moim poprzednim vw tdi.  Też mam ten sam silnik w mojej Corollce i też z wyprzedaży 2017. Przejechałem dopiero 2500 km ale nie zwróciłem uwagi na jakiś gwizd to albo go nie ma albo jest cichy. Zwrócę uwagę przez następne dni czy aby coś tam nie gwizda :) .

Sama skrzynia biegów chodzi u mnie wzorcowo - płynnie i delikatnie po prostu jak na razie miodzio.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2018, 11:09:24 »
Można to porównać do dźwięku turbiny. Tylko, że turbinę to słyszę w Multijecie 1,9 Fiata i tylko przy otwartych oknach. I poza tym jest to wtedy skorelowane z obrotami/obciążeniem silnika. No i nie jest to tak intensywne. W zasadzie pomijalne...
A sama skrzynia od strony wrzucania biegów chodzi u mnie również wzorcowo.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2018, 12:24:16 »
Nagraj proszę ten dźwięk i udostępnij na forum to będziemy Ci w stanie udzielić lepszych odpowiedzi, zawsze mogę Ci nagrać z mojego aurisa z 2017 roku 1.6 manual.

Tylko zdefiniuj na jakim biegu mam wysłać Ci nagranie przyśpieszenia i jaki zakres prędkości
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2018, 12:25:59 wysłana przez Oshty »

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2018, 21:45:50 »
Poniżej dwa filmiki - sory za jakość ale to tak na szybko. Generalnie jest to słyszalne ( na tych filmach ) na 4 w okolicy 70km/h i na 5 w okolicy 90km/h. W trasie przy dłuższej jeździe na takich prędkościach jest to naprawdę irytujące.

https://youtu.be/PX81cejIhXg

https://youtu.be/UuYYx9RKDFA

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2018, 21:52:40 »
Podobny dźwięk powodują relingi dachowe.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2018, 11:02:19 »
Ja też mam Aurisa 1,6, rocznik 2017 z wyprzedaży, odebrane w styczniu 2018, wersja Active. Nie ma u mnie żadnych, lewych dźwięków, wszystko chodzi wzorcowo. Nie mam pojęcia, co może być u ciebie przyczyną. Ale masz przecież gwarancję, gdyby coś się zawaliło. Ja miałem przez dwa miesiące potężny problem ze ściąganiem nowego auta. Martwiłem się diabelnie, że kupiłem wadliwy samochód. Okazało się, że to była wina opon zimowych, zamówionych i założonych u dealera. Po dwóch miesiącach stresu, po założeniu opon letnich, fabrycznych, problem całkowicie zniknął. Może u ciebie też się sprawa rozwiąże i wszystko dobrze się skończy.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2018, 11:54:02 »
Jakiś czas temu ktoś tu pisał o uciążliwym dodatkowym hałasie. Okazało się w ASO, że spadła mu uszczelka (chyba gumowa), przez którą przechodzi układ kierowniczy do kabiny. Ona podobno w Aurisie ma tendencję do samoczynnego spadania. Warto sprawdzić.
Spalanie - Motostat.pl

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2019, 16:28:51 »
Ja mam dokładnie ten sam problem i dokładnie ten sam dźwięk w Corolli 1.6 132 km.
Mam przejechane 5,5 tys km i się zaczęło....
czy masz juz zdiagnozowane co to było ?

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2019, 23:18:10 »
Ja mam dokładnie ten sam problem i dokładnie ten sam dźwięk w Corolli 1.6 132 km.
Mam przejechane 5,5 tys km i się zaczęło....
czy masz juz zdiagnozowane co to było ?

Odpowiedziałem już w tym wątku:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40461.msg631297.html#msg631297

U mnie problem występował od samego początku. Generalnie użytkownik misiek6mps miał podobny problem - walka opisana kilka postów wczesniej.

Pzdr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl