Autor Wątek: Stuk przy ruszaniu  (Przeczytany 12997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stuk przy ruszaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Września 2018, 08:20:14 »
W zeszłym tygodniu zostawiłem w ASO auto do sprawdzenia kilku rzeczy m.in. ten stuk przy ruszaniu. Stwierdzili, że faktycznie coś jest na rzeczy i póki co będą wymieniać piastę i półoś. Jeśli to nie pomoże będą myśleć dalej.
Poza tym zauważyłem też ostatnio, że przy ruszaniu przy lekkim przytrzymaniu sprzęgła dochodzi krótki odgłos hucząco/jęcząco/gwiżdżący. Wydaje mi się, że gdzieś już na forum czytałem o problemach ze sprzęgłem ale nie mogę znaleźć.

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Maja 2021, 21:34:19 »
Yaris premier edition przejechane 5 tys km. U mnie też ten dzwiek występuje. Byłem w Aso mówił mi ze to uruchamia się system automatycznego hamowania i ze to normalne ze niby klocki nie są dotarte I to minie. Tylko ja ma tak przy kazdym ruszaniu beż względu na to czy go odpalam czy ruszam ze skrzyżowania. Występują 2  3 takie stukniecia jakby coś uderzyło w blachę. Występuje to do prędkości 15 km/h a później jest normalnie. Niby tak działają te systemy.

Offline Kajos25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Maja 2021, 15:51:27 »
Rozwiązaliście ten stuk przy ruszaniu ? Bo mam to samo w corolli przebieg 7 tys. Występuje nie tylko przy ruszaniu, mogę to wywołać jak wyhamuje do 20km/h i wtedy nawet lekko dodam gazu

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Maja 2021, 21:53:43 »
Mi mówili w Aso ze to jakiś system od automatycznego hamowania. Ze niby klocki są nowe i mocniej przytrzymują. I że jak one się zetra to będzie ok i że to normalne. A byłeś w ASO?? Cos Ci mówili na ten temat ??

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Maja 2021, 23:23:24 »
Ktoś coś wie? Pomoże???

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Maja 2021, 11:17:02 »
A ja miałem tak: Stuk pojedyńczy, gdy cofałem przy wyjeździe z podwórka na ulice. Potem aby wywołać ten efekt znowu musiałem pojechać do przodu, no i znowu gdy cofałem był stuk. Pojawiło się to tak około po 4 tysiącach km po odebraniu auta z salonu. Zgłosiłem to na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym i usunęli te usterkę. Do dziś się to nie powtórzyło. Niestety, gdy pytałem co to było, to nie chcieli mi  powiedzieć, ale gdzieś wcześniej na forum wyczytałem że to mogły być jakieś luzy na drążkach czy półosiach (nie znam się na tym tak dokładnie).   
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2021, 11:19:19 wysłana przez Bambzo »

Offline Aralf

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:54:34 »
Cześć

Czy to stukanie klocków przy ruszaniu to wina blokujących się zacisków?
Co z tym można zrobić?
U mnie 4o jest najczęściej po deszczu lub oo myciu

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Stycznia 2022, 17:12:31 »
To nie koniecznie klocki, Toyoty często mają problem z prowadnicami zacisku mam ten problem w Yarisie i Aurisie lekki luz na prowadnicach.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Stycznia 2022, 17:19:23 »
Stuk po deszczu to na 99% klocki "przyrdzewiają" się do tarcz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl