Autor Wątek: Nowe auto - odgłos przy zmianie biegów  (Przeczytany 1330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mako1

• Początkujący
Nowe auto - odgłos przy zmianie biegów
« dnia: 14 Maja 2018, 10:55:55 »
Chciałbym przywitać się na forum.

W ramach przygotowania do zakupu auta przeczytałem wszystkie wątki w dziale. Ze względu na ograniczony budżet, finalnie zdecydowałem się na silnik 1,33 Dual VVT-i w wersji Active z wyprzedaży rocznika 2017. W ubiegłym tygodniu nastąpił długo wyczekiwany moment odbioru. To mój pierwszy samochód z salonu. Przesiadłem się do niego z 12-letniego Peugeota 207, także różnica jest kolosalna i póki co jestem zachwycony autem. Czytając forum byłem przygotowany na różne, opisywane przez Was wady auta. Pozytywnie się jednak zaskoczyłem, zwłaszcza jeżeli chodzi o wyciszenie auta, ponieważ jeżdżąc stylem dziadkowym słyszę po prostu błogą ciszę. Zakłóca mi ją jednak pewna rzecz...

Spokoju nie dają mi dźwięki w trakcie zmiany biegów. Usłyszałem je już po wyjeździe z salonu. Występują wyłącznie podczas jazdy (na postoju nie), po wciśnięciu sprzęgła i zmianie przekładni, słyszę lekko charczący odgłos. Najbardziej wyraźny jest przy niskich biegach - 2 i 3. Słychać go głównie przy zwiększaniu biegów: z 1 na 2 i 2 na 3.

Przy zmianie wyższych biegów (np. z 5 na 6) takie odgłosy nie występują. Wszystkie biegi wchodzą lekko, bez żadnych oporów. Żeby usłyszeć opisywane charczenie muszę wyłączyć radio.

To moja pierwsza styczność z tym silnikiem i skrzynią, więc nie mam pojęcia czy to typowy odgłos czy oznaka jakiejś wady, którą powinienem jak najszybciej zgłosić do serwisu. Czy właściciele tego modelu / silnika mogą podzielić się swoimi obserwacjami?

Offline albin33

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowe auto - odgłos przy zmianie biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2019, 12:44:07 »
Witam,
chyba mam podobny problem, czy coś się zmieniło przez ten długi czas?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl