Autor Wątek: Automatyczne blokowanie drzwi po ruszeniu/skladanie lusterek pilotem?  (Przeczytany 14516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Automatyczne blokowanie drzwi po ruszeniu/skladanie lusterek pilotem?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2018, 18:51:39 »
Domykaniem szyb zwykle zajmuje się alarm w aucie.

Np. taka COBRA z której korzysta Toyota:

Cytuj (zaznaczone)
We would like to remind you that the security degree of this system can be increased by adding the following modules:
...
WINDOW CLOSING
Fitting this module the electric windows will raise automatically when the system is armed.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2018, 18:53:47 »
Niech mnie ktoś oświeci w jakim celu w innych autach ryglują się drzwi podczas jazdy (chyba francuskich o ile dobrze kojarzę)
Ja się czuje nie swojo w takim czymś. W razie wypadku pewnie niby maja się otworzyć, a jak znam jakość elektryki aut EU, to pewnie otwiera je samochód dopiero wóz strażacki.
Dziecko przecież nie otworzy drzwi podczas jazdy bo jest zablokowane otwieranie od środka(taki pierdolnik w drzwiach).
Co do składania lusterek za każdym razem, to chyba jest bez sensu, w 10% przypadków jest to potrzebne, w wtedy chyba nie jest problem nacisnąć przycisk. Przynajmniej dla mnie.
Tak czy inaczej od lusterek widziałem u chińczyków jakieś kostki wpinane do wiązki, które załatwiały sprawę.
Ryglowanie drzwi super opcja. Szczególnie przydatna w mieście. Jest to zabezpieczenie antykradzieżowe. Wyobraź sobie że stoisz na światłach a torba z notebookiem leży na tylnym siedzeniu. Sprytny złodziej na bezczelnego otworzy drzwi zabierze torbę i nawet nie zdążysz zareagować gdy go już nie będzie. Ten sam scenariusz z damską torebką jeżdżącą zawsze na przednim siedzeniu. Wiem że można to zrobić manualnie ale po co o tym myśleć skoro to może robić auto za Ciebie. Miałem to w peugeocie i działało super. Prius niby 6 lat młodszy ale na tego typu bajery jak widać nie zasługuje a szkoda.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2018, 19:04:02 »
O to właśnie chodzi - zabezpieczenie przed kradzieżą kiedy człowiek toczy się w korku ze średnią 5km/h... Przyzwyczaiłem się że auto zamyka się samo i teraz zapominam..

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maja 2018, 20:52:38 »
Jak widać to nie kwestia rocznika tylko klasy auta :(
to TYLKO Prius

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2018, 21:27:58 »
to raczej mentalności Japończyków, u nich takie sytuacji są nie do pomyślenia.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Maja 2018, 06:11:51 »
Idąc dalej tym tokiem rozumowania (klasy auta) to Citroen C2 czy C3 są autami wyższej klasy... I zapewne mnóstwo innych maluchów...

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipca 2018, 22:36:59 »
Od kilku dni mam już automatyczne zamykanie po ruszeniu z miejsca w P2.
Niestety, Toyota nie oferuje takiej opcji, ja mam to zrobione poprzez funkcję dołożonego alarmu. W ostatnich dwóch, czy trzech autach miałem tą funkcje i bardzo mi jej brakowało, bo poruszam się głównie o mieście.

Dawno nie montowałem alarmu, ale jak sobie czytam, że Piusy, nawet te starsze jak mój potrafią znikać z ulicy to zainwestowałem w zabezpieczenie.
Odciecie własnego pomysłu, mam nadzieje, ze skuteczne.

Udało mi się płytkę pilota alarmu dopasować do obudowy kluczyka i nie muszę nosić dodatkowego pilota, wszystko obsługuję jednym kluczykiem-pilotem :D

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lipca 2018, 09:52:46 »
a czy da sie dolozyc skladanie lusterek do PIII? nawet przyciskiem w samochodzie, nie musi byc zdalne, ale czy w ogóle sie da?

w poliftowych jest juz zamykanie lusterek, moze w przedliftowych tez by dalo cos takiego założyć?

ktoś? coś? gdzie (Warszawa)? za ile?  :o
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipca 2018, 21:57:29 »
a czy da sie dolozyc skladanie lusterek do PIII? nawet przyciskiem w samochodzie, nie musi byc zdalne, ale czy w ogóle sie da?

w poliftowych jest juz zamykanie lusterek, moze w przedliftowych tez by dalo cos takiego założyć?

ktoś? coś? gdzie (Warszawa)? za ile?  :o

Gdybyś wymienił lusterka na poliftowe i dorobił instalacje elektryczną do tej funkcji to owszem.

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Sierpnia 2018, 13:16:17 »
ponawiam pytanie :
czy jest ktoś na forum z okolic Krakowa i ma Priusa w którym jest przycisk do składania lusterek i chciałby aby składały się same po wciśnięciu guzika na pilocie zamykającego auto?  rozmawiałem dziś ponownie z gościem który coś takiego sam produkuje do avensisa i aurisa oraz do  innych modeli i marek aut , i mógłby bez problemu to zrobić dla Priusa  ale musi zobaczyć jak to jest u nas zasilane , niestety ja mam trochę za daleko a trzeba by było najlepiej do Niego podjechać takim  autem osobiście. ( tel. 662777776)
https://allegro.pl/modul-skladanie-lusterek-toyota-avensis-i7189710180.html
https://allegro.pl/modul-skladanie-lusterek-toyota-auris-i-i7507133235.html
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2018, 13:23:14 wysłana przez on356wawa »

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Września 2018, 20:31:08 »
W wolnym czasie postaram sie podjechac, ale z gory mowie ze nie wiem kiedy bede mial wiecej czasu :).

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Września 2018, 17:10:25 »
Ryglowanie mnie również nie interesuje, ale opcja składania lusterek i domykania szyb by się przydała, chociażby z możliwością samodzielnego jej włączenia/wyłączenia (np. przez techstream)

Domykanie okien z pilota ma być dostępne za pomocą dedykowanego modułu wpinanego na stałe do portu OBDII.
Tu dyskusja:
https://priuschat.com/threads/auto-roll-windows-up-when-lock-from-remote.147747/

Tu produkt (choć gdzieś widziałem taniej):
https://www.ebay.com/itm/Toyota-OBD2-Power-Window-Auto-Close-Unit-Prius-CT200H-2010-2016-/163024674579

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl