Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Marca 2020, 21:36:38 »
]Później dopiszę i zrobię zdjęcia
Mam hak wykonany w Aso
Otwieranie na kopa działa mechanik podczas montażu przesunął antenę.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Ok, to tylko jeszcze przy okazji prośba o podanie jaki hak masz zamontowany, jakiego typu i czy jest demontowany?
Tak hak wypinany
 A jakiej firmy to napiszę za 30 minut bo usypiam córkę.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Marca 2020, 21:54:16 »
Ok super, tylko właśnie jeszcze próbuje namierzyć na tych Twoich zdjęciach gdzie jest ta antena / czujnik? :)

Jak dobrze wiem to wygląda mniej więcej tak:  https://pasteboard.co/J0VLw00.jpg

« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2020, 21:58:37 wysłana przez kinim0d »

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Marca 2020, 22:33:57 »
Tak on wygląda

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Marca 2020, 23:22:45 »

Udało mi się namierzyć w instrukcji montażu właśnie takiego samego haka jak masz, gdzie ten czujnik/antena występuja i dlaczego jest oficjalnie demontowana.

Czy widzisz gdzieś go u siebie, że został przesunięty lub w inne miejsce zainstalowany?

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Marca 2020, 23:47:48 »
Tak na 2 i 4 zdjęciu wydaje mi się że to to ustrojstwo. Takie czarne  płaskie coś. Widać świeże ślady klejenia.

Zgadzalo by się to też bo otwieranie działa właśnie z tej strony.

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Marca 2020, 16:50:42 »
O ekstra - byłbym wdzięczny za fotki. Przy okazji kilka pytań:

1. Działa Ci po montażu otwieranie nogą (jeżeli było w ogóle)?
2. Jakie ASO Ci to zamontowało?
3. Cena.
4. Hak Twój czy kupiony u nich?
U mnie niestety otwieranie nogą już nie działa. Hak był montowany przez ASO Romanowski. Od razu mnie poinformowali, że po montażu haka nie będzie to działało. Gdybym wiedział wcześniej że da się przesunąć, inaczej bym rozmawiał. Hak kupiony i montowany w ASO. Cena 2380zł.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Marca 2020, 20:00:58 »
Widze kolega krajan. Ja pisałem z gościem z http://www.madmir.pl/ który też montuje haki w Radomiu i ma nawet niezłe opinie. Jak u mnie nie da rady przez ASO (mają się zastanowić przez maj-kwiecień i pobróbować na innych egzemplarzach hahaha) to będę coś kminił u niego. Mówił, że da się to ogarnąć.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Marca 2020, 10:31:58 »
A wystarczyloby juz na na etapie produkcji zakladac do wszystkich samochodow zderzak z wycieciem pod hak (do np. Brinka ktory nalezy do dedykowanych akcesoriow Toyoty) zamaskowany jakas klapka (na wczepach), ktora bylaby zdejmowana przy montazu haka i poprowadzic tak antene do otwierania klapy noga zeby nie byly konieczne jakakolwiek z nia zabawy. Odpadlaby chociaz koniecznosc podcinania zderzaka, ktora to raz wychodzi lepiej a raz gorzej...zmiana na etapie produkcji niewiele kosztujaca a niwelujaca potencjalne pozniejsze problemy - ale to juz chyba za wysokie wymagania  :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Marca 2020, 13:48:44 »
Do tych, którzy zostali bez anteny: po montażu haka w serwisie poprosiłem o wydanie zdemontowanej ramki ze sterownikiem i anteną i bez problemu ją dostałem. Myślę że żaden diler nie będzie robił z tym problemów i że mają w serwisie dziesiątki tych części

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Marca 2020, 21:00:20 »
A wystarczyloby juz na na etapie produkcji zakladac do wszystkich samochodow zderzak z wycieciem pod hak (do np. Brinka ktory nalezy do dedykowanych akcesoriow Toyoty) zamaskowany jakas klapka (na wczepach), ktora bylaby zdejmowana przy montazu haka i poprowadzic tak antene do otwierania klapy noga zeby nie byly konieczne jakakolwiek z nia zabawy. Odpadlaby chociaz koniecznosc podcinania zderzaka, ktora to raz wychodzi lepiej a raz gorzej...zmiana na etapie produkcji niewiele kosztujaca a niwelujaca potencjalne pozniejsze problemy - ale to juz chyba za wysokie wymagania  :grin:

Niestety to jest tak oczywiste, że nawet w ASO to wiedzą i nieoficjalnie potwierdzają, że to nie jest dobre rozwiązanie,a coraz więcej klientów jest z tego powodu oburzonych. Jednak oni mają procedury narzucone przez oficjalne instrukcje montażu i mechanik ma płacone za czas wykonania krok po kroku według schematu, a nie za twórczość / myślenie dla klienta. Co gorsze bywali i tacy klienci, którzy uzyskali w różnych innych sytuacjach rozwiązanie po swojej myśli, ale niezgodne z oficjalnym stanowiskiem TMP i w sytuacji gdy coś innego ASO nie chciało uwzględnić w ramach gwarancji do naprawy to wywlekali jako zarzut, że dane ASO nie zrobiło tego a tego zgodnie z procedurą, chcąc wymusić kolejne naprawy w ramach gwarancji. Dlatego teraz nie zawsze im się po prostu opłaca robić coś dla klienta, a później mieć z tym problem, jak tak sobie Toyota wymyśliła to ma być.

Fakt, można tą ramkę sobie zabrać ze sobą, ale w pełnej instrukcji instalacji haka widać jak na dłoni, że aby ponownie podpiąć się do elektryki i zamontować w jakimś miejscu gdzie ten czujnik będzie miał dostęp do ruchu nogą wymagać będzie ponownego zdejmowania zderzaka, zabawy z kablami do sterowania klapą - wiem nie takie rzeczy u nas potrafią, ale to kolejny raz ingerencja w auto i jego konstrukcję, co może się różnie skończyć, a można byłoby po prostu zrobić to za jednym razem lub tak jak @strzmiele napisał - od razu zaprojektować taką lokalizację, żeby nie było kolizji z montażem haka i każdy byłby zadowolony.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Marca 2020, 11:07:02 »
W moim przypadku okablowanie zostało na miejscu - fabryczne gniazdo zaizolowane i przymocowane do belki haka więc nie trzeba nic grzebać w instalacji.

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Kwietnia 2020, 12:55:51 »
Podzielę się z Wami niespodzianką, którą otrzymałem 10 minut temu.

Odebrałem swoją Rav4 na początku lutego. Dodatkowo zamówiłem montaż haka w ASO. Zostałem poinformowany, że stracę możliwość otwierania bagażnika nogą. Zrozumiałem i zaakceptowałem ten fakt.
Przed chwilą bawiłem się ustawieniami na komputerze pomiędyz zegarami i w opcjach patrzę, że mam włączoną opcje uruchamiania nogą bagażnika. Stwierdziłem " pomacham sobie".

Jakie było moje zaskoczenie, jak się okazało, że czujnik z lewej strony haka (bliżej rury wydechowej niż haka) działa i bagażnik się otworzył. Z prawej strony żadnej reakcji.  <zalamka>

Sprawdźcie, bo może jednak też tak działa u Was.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwietnia 2020, 17:35:14 »
Podzielę się z Wami niespodzianką, którą otrzymałem 10 minut temu.

Odebrałem swoją Rav4 na początku lutego. Dodatkowo zamówiłem montaż haka w ASO. Zostałem poinformowany, że stracę możliwość otwierania bagażnika nogą. Zrozumiałem i zaakceptowałem ten fakt.
Przed chwilą bawiłem się ustawieniami na komputerze pomiędyz zegarami i w opcjach patrzę, że mam włączoną opcje uruchamiania nogą bagażnika. Stwierdziłem " pomacham sobie".

Jakie było moje zaskoczenie, jak się okazało, że czujnik z lewej strony haka (bliżej rury wydechowej niż haka) działa i bagażnik się otworzył. Z prawej strony żadnej reakcji.  <zalamka>

Sprawdźcie, bo może jednak też tak działa u Was.

• Jaki model i rodzaj haka Ci zainstalowali?
  • A czy dostałeś przy odbiorze antenę do tego czujnika otwierania klapy?
  • Jeśli możesz powiedzieć to w którym ASO montowali Ci ten hak?

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Kwietnia 2020, 18:02:31 »
Brink. Zdejmowany. Dokladnie nie wiem jaki model. Wyboru nie mialem.
Przy odbiorze nie dostalem zadnej antyny.
Kupno i montaz w Toyota Ukleja Suchy Las.

I tak jak mowilem. Dostalem informacje, ze nie bedzie dzialac. A dzila z jednej strony.

Offline Barthon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Kwietnia 2020, 20:32:11 »
Brink. Zdejmowany. Dokładnie nie wiem jaki model. Wyboru nie miałem.
Przy odbiorze dostałem antenę :grin:
Kupno i montaż w Toyota Ukleja Suchy Las.

« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2020, 20:34:05 wysłana przez Barthon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl