Autor Wątek: Przełączanie na ICE w trakcie jazdy - czy wyczuwacie w PIII?  (Przeczytany 4058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
Witam,

W kilku wątkach, głównie na PriusChat, wyczytałem że w gen 3 przełączanie z silnika elektrycznego na spalinowy jest praktycznie niewyczuwalne. Niestety u mnie da się je bez problemu wyczuć jako lekkie "wachnięcie" prędkości i nie jestem pewny czy to nie objaw zbliżających się problemów. Jak jest w waszych autach? Czy wyczuwacie ten moment? Jest tym bardziej wyczuwalny im delikatniej obchodzi się z pedałem gazu... Nie jest to jakieś mocne szarpnięcie ale definitywnie da się je wyczuć i trochę irytuje...

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Przełączanie na ICE w trakcie jazdy - czy wyczuwacie w PIII?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2018, 19:03:04 »
Brudne wtryskiwacze .  Tez tak kiedys mialem . Czyscilem wszystko , wymienialem filtry itd. Na sam koniec kupilem 4 wtryskiwacze na allegro za 100zl dalem do firmy zajmujacej sie regeneracja . Podmienilem i wszystko smiga . Jezeli w przeszlosci byl odkrecany kolektor dolotowy albo samochod ma juz troche lat to przyczyna moze byc nieszczelnosc pomiedzy kolektorem a glowica . Trzeba wymienic ta pomaranczowa uszczelke .

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maja 2018, 19:27:40 »
Nie mam pojęcia czy był ściągany kolektor, ale raczej nie. Zresztą gdyby była tam jakaś nieszczelność to siałby błędami od MAPa a nie robi tego. Co do brudnych wtrysków natomiast to faktycznie warto się temu przyjrzeć. Na początek wleję coś do czyszczenia wtrysków i zobaczę czy jest jakikolwiek efekt...

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maja 2018, 20:19:39 »
MAP nie będzie siał błędów bo jest zaraz za filtrem powietrza a nieszczelność jeżeli jest na uszczelce to przy samej głowicy . To znam z własnego doświadczenia . Z rożnego rodzaju płynami do czyszczenia wtrysków daj sobie spokój bo to zmarnowane pieniądze . We wtryskach są koszyczki które jak są przytykane to żaden płyn nie rozpuści tego co jest w środku . Sugerowałbym na początek sprawdzić świece . Odłączyć wtyczkę od zaworu EGR aby wyeliminować problem z tym systemem . Wyczyścić co się tylko da we własnym zakresie . Dopiero później wydawać pieniądze .

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2018, 09:53:17 »
Dzięki za sugestie. Faktycznie najpierw pobawię się sam. Gdyby tylko dostęp do świec był lepszy....

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2020, 18:51:03 »
Czy udało Ci się rozwiązać problem? Mam podobnie.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2020, 08:35:23 »
Ja już swoim pół roku jeżdżę i tez szarpie przy przełączeniu. Nie zawsze jest to odczuwalne, pod obciążeniem nie czuć, na kostce brukowej nie czuć. Na benzynie chyba trochę mniej niż na gazie ale jednak. Najbardziej mnie wkurza jak przy 90-120 zabiorę nogę z gazu i za chwile wcisnę gaz to czuć szarpnięcie. Myśle, ze wszystkie tak mają tylko niektórzy się przyzwyczaili.
P3 2009 205/55 16

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2020, 14:32:07 »
U mnie szarpał z powodu kiepskiego stanu baterii trakcyjnej. Po wymianie jej na inną problem ustąpił.
Ps. szarpnięcie powyżej 80 kmh to raczej nie kwestia odpalania ICE bo przy tych prędkościach to chyba działa non stop.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2020, 16:03:32 »
Nie wiem w jakim stanie mam baterie, działa to działa. Ten 1-2km przejeżdża w zależności od warunków. Czasami szarpie przy załączaniu i wyłączaniu a czasami słyszę tylko cykniecie butli no i czuje te lekkie wibracje, których na silniku el nie ma. Powyżej 80 silnik pracuje ale napęd jest odłączany bo po zabraniu nogi z gazu obroty spadają do 1100-1200 albo jest załączony ale czuć szarpnięcie, być może jest to odczuwalna zmiana położenia kół w przekładni planetarnej, nie wiem. Może pora przyjrzeć się dobrze poduszkom...?
P3 2009 205/55 16

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2020, 13:24:13 »
A przypomnę może ktoś wpadł na jakiś pomysł ???? Zauważyłem, ze czuje szarpnięcie przy załączeniu ice tylko kiedy jadę kilka km. Jak auto stoi (nawet włączone) ale nie jest w ciągłym ruchu to na spaline przełącza się kompletnie nie wyczuwalnie. Gdyby nie cykniecie butli i wskaźniki nie wiedziałbym na czym jadę.
Zawor egr i chłodnica wymienione na prawie nowe, kolektor czyściutki, rurka z zaworu pcv zdjęta z kolektora, kolektor zaślepiony, MAF czyściutki, ten czujnik na dole koło przepustnicy wymyty. W przyszłym tyg wymienię świece ale teoria uszczelnien mnie zastanowiła. Generalnie to mogłoby mieć wpływ na szarpanie kiedy temperatura wzrośnie. Może coś się odkształca i podciśnienie powoduje zasysanie lewego powietrza... 3 uszczelki pod kolektor, przepustnice i rurkę egr...

Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie sprawdzę to u siebie. Osprzęt bardzo fajnie się sprawdza, rozbiera.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 13:26:57 wysłana przez Mirekm71 »
P3 2009 205/55 16

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2020, 15:35:21 »
U mnie w Priusie plusie mam to samo. Jak ktoś zna przyczynę to niech napisze.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopada 2020, 15:55:57 »
U mnie szarpał z powodu kiepskiego stanu baterii trakcyjnej. Po wymianie jej na inną problem ustąpił.
Ps. szarpnięcie powyżej 80 kmh to raczej nie kwestia odpalania ICE bo przy tych prędkościach to chyba działa non stop.

u mnie w PII tak samo - jedno ogniwo było słabsze i podczas jazdy gdy się załączał ICE czuć było lekkie przyhamowanie podobne do przychamowania, gdy się kiedyś dawno temu odpalało auto (nie hybrydowe) na popych i było lekkie przychamowanie podczas zasprzęglenia

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2020, 19:48:18 »
I co zrobiłeś? Wymieniłeś ogniwo? Naprawiles?

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopada 2020, 21:10:14 »
To by trzeba było zrobić test. Chyba oczywiste, ze któreś będzie słabsze tylko pytanie czy za słabe. Ja zamówiłem świece, jakby ktos miał dojście do uszczelek i zaworu pcv w aso to proszę o kontakt. Jeżeli chodzi o baterie to brałem ją pod uwagę. Testować nie umiem ale chciałem rozkręcić i wyczyścić te blaszki, może tam są straty na połączeniach.
P3 2009 205/55 16

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2020, 13:49:42 »
12204-37010 to jest numer zaworu PCV do P3. Normalnie dostępny w ASO, czasem trzeba poczekać 2-3 dni, jak nie maja na miejscu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl