Autor Wątek: Przegląd w ASO  (Przeczytany 2237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
Przegląd w ASO
« dnia: 29 Maja 2018, 15:03:17 »
Czy po przeglądzie w ASO dostajecie jakiś raport z wszystkimi punktami, które zostały zweryfikowane? Ostatnio miałem pierwszy przegląd (po roku) i się pytam konkretnie (bo wiem, że musi być robiony) o ten raport dla baterii w hybrydzie. Oczywiście zamieszanie, bo ktoś inny auto przyjmuje, a ktoś inny wydaje. Wiadomo jak to dziś wygląda, ale ogólnie to nikt nic nie wie czyli odpowiedzialność rozproszona.

Ale oczywiście dadzą mi go następnym razem, bo byłem już umówiony na za jakiś czas na wymianę uszczelki drzwi. Faktycznie raport dołączyli po wymianie uszczelki, ale raport zrobiony tego samego dnia co wymiana uszczelki  :grin:
I tak sobie myślę, że żadnej pewności człowiek nie ma czy oni faktycznie wszystkie punkty odhaczyli przy przeglądzie, czy byle szybciej następne auto ogarnąć. Obsługuje nas doradca, robi mechanik, a wydaje jeszcze inny doradca. Przepływ informacji wygląda jak wygląda.
Może gdzieś są inne standardy, a tylko w Poznaniu tak opierdzielają na szybko?

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przegląd w ASO
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2018, 15:17:34 »
w Suchym Lesie obsługuje Cię ta sama osoba przez cały serwis, może z racji wielkości salonu w Poznaniu tak to wygląda... ciężko powiedzieć  :o

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2018, 16:25:34 »
Czy po przeglądzie w ASO dostajecie jakiś raport z wszystkimi punktami, które zostały zweryfikowane? Ostatnio miałem pierwszy przegląd (po roku) i się pytam konkretnie (bo wiem, że musi być robiony) o ten raport dla baterii w hybrydzie

ASO Piaseczno nie daje takiego raportu, ASO Okęcie robi i daje raport dla baterii. Pytanie czy jak nie dają to kasują 200zł za test baterii ;)

Tylko nie wiem skąd informacja że musi być robiony, bo prawda jest taka że robiony być nie musi. Robisz przegląd i masz w tyłku co oni zrobili. Test hybrydy musisz robić i pilnować jak już minie gwarancja fabryczna na auto na układ hybrydowy (5 lat).

Ten cały raport o którym mówisz to:

Cytuj (zaznaczone)
Coroczny przegląd stanu układu hybrydowego pozwoli zapewnić jego maksymalną efektywność. Nasi mechanicy sprawdzą cały układ hybrydowy oraz przygotują specjalny raport, dzięki któremu dowiesz się, w jakim stanie jest serce Twojego samochodu. Jeżeli konieczne będzie wykonanie jakichkolwiek czynności naprawczych, przedstawimy informacje, na podstawie których podejmiesz decyzję o dalszych krokach. Przeprowadzony przez naszych mechaników przegląd pozwoli Ci zarówno upewnić się, że układ hybrydowy pracuje prawidłowo, jak i wcześniej dowiedzieć się o potencjalnych problemach i pomóc w przywróceniu jego całkowitej sprawności.

Koszt zakupu przedłużonej gwarancji na akumulator hybrydowy na okres 1 roku wynosi tylko 200 zł.
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/gwarancja/akumulator-hybrid.json

I robi się go tylko wtedy gdy:

Cytuj (zaznaczone)
Program przedłużenia gwarancji na akumulator układu hybrydowego firmy Toyota obejmuje wyłącznie pojazdy:
a) których gwarancja na akumulator układu hybrydowego udzielona przez producenta wygasła;
b) których pozostały okres ważności gwarancji na akumulator układu hybrydowego udzielonej przez producenta wynosi mniej niż 1 rok;
c) których wiek nie przekroczył 10 lat.

Co do obsługi to obsługuje jeden doradca który ma dobry interfejs do klienta (przyjmuje i wydaje auto), a pracę wykonuje konkretny mechanik.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 16:35:49 wysłana przez mariuszs »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maja 2018, 10:25:23 »
Dziwne ASO. U mnie też jedna osoba przyjmuje, wydaje, pyta o jakieś ewentualne problemy i mechanik jest jeden. Test musisz dostać co roku bo inaczej po gwarancji

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2018, 21:18:23 »
Muszę wyjaśnić, że auto oddaję o 8 rano a odbieram po 16, więc pewnie z tej przyczyny robi to ktoś inny. Tylko że nic nie wie.
Ostatnio robili mi tę uszczelkę. Wspomnę, że do wymiany są 2, ale dopiero przy odbieraniu auta z naprawy gwarancyjnej powiedzieli, że doszła tylko jedna i na drugą jeszcze raz trzeba się umówić. Trochę mi się zagotowało, bo przecież mogli zadzwonić i umówić się tak, żeby za 1 razem ogarnąć tak banalną czynność...tylko po co.

Wniosek taki, że trzeba wypróbować inne ASO. W okolicy Poznania są jeszcze 2.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2018, 09:17:14 »
A ja też odbierałem czasami samochód późno to faktycznie oddaje inna osoba bo tamte już nie pracują tyle że jest poinformowana...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl