Autor Wątek: skrzynia biegów I bieg  (Przeczytany 8602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adekt

• Toyot Leżący
  • *
skrzynia biegów I bieg
« dnia: 13 Czerwca 2018, 20:34:54 »
Czy ktoś wyczuwa lekkie szarpanie przy ruszaniu z I biegu,czy tylko mi się to wydaje oczywiście chodzi mi o skrzynie manualna ?
Pozdrawiam
Adek

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: skrzynia biegów I bieg
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2018, 11:11:46 »
Takie mam wrażenie , że nawet na 1 i 2 po wciśnięciu gazu jest lekkie szarpanie
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2018, 15:33:09 »
Skrzynia wymaga bardzo sprawnych ruchów i lubi precyzje,musiało minąć ze dwa dni zanim się zestroilem z toyka, jeśli biegi wam płynnie wchodzą to pozostaje tylko trening,ja teraz zmieniam dwoma palcami a wcale nie mam łap jak bochny chleba

Offline Banan61

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2018, 16:32:41 »
Tez to mam. Tzn. my wszyscy nie umiemy wrzucac biegow  :grin:

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2018, 21:17:27 »
Potwierdzam,ale wydaje mi się że jest to związane z pedałem przyspieszenia, jest bardzo czuły na ruch pod wpływem wstrząsów.Tak samo jadąc w korku na jedynce trudno jest utrzymać płynną jazdę.

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2018, 18:38:35 »
Też chyba to mam. Taki urok tego auta

Offline Szpyrol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2018, 19:00:05 »
Może to być dziwne ale czasem tak mam na zimnym silniku w automacie  :song:

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2018, 10:10:10 »
U mnie zmieniam biegi jak joystickiem, za pomocą trzech palców. Nie występują takie objawy jak piszecie.
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2018, 12:36:52 »
Nie piszemy o zmianie biegów tylko o ruszaniu, ewentualnie o jeździe na jedynce.

Offline adekt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2018, 20:48:57 »
te nie tylko ja tam mam.(w końcu ktoś opinie swoja udzielił)  Nie ukrywam że bardzo mnie to wkur...Sprzęgło trzeba bardzo delikatnie puszczać to wtedy jest oki, bo jak trochę szybciej to jest jedno szarpnięcie.

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Października 2018, 19:04:34 »

nie wiem o czym piszecie ale chyba też to mam, a jak nie mam to coś znajdę aby mieć...  :grin:

a tak poważnie to
u mnie przy dłuższym podjeżdżaniu na jedynce np w garażu kołując do miejsca postojowego operując tylko gazem a następnie naciskając na sprzęgło- słyszę i odczuwam hmm nazwał bym to takim "walnięciem ze sprzęgła" do tego słyszę dźwięk jakby drżącego elementu metalowego, który obija gdzieś o podwozie. jakby sprzęgło sprężynowało po szybkim odłaczeniu momentu z silnika  :o :o :o.  Nie zawsze się tak dzieje i tylko przy naciśnięciu nie przy puszczaniu sprzęgła. Dziwne, w poprzednich autach tak nie było.

Też tam macie?  :-)

Offline adekt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Października 2018, 23:17:36 »
jak tam nie mam może dlatego że mało kołuje na jedynce, ale mam inna ciekawostke ostatnio manewrujac w ciasnej ulicy i parkujac na "styk"-sprzęgło I bieg, wsteczny, i tak ze 3 razy poczułem zapach palonego sprzegła. Ktoś na forum chyba wspominał o tym i miał racje wystepuje to zjawisko. Kolejny duzy minus dlac-hr

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Października 2018, 09:52:02 »
Ten zapach sprzęgła miałem na początku . Mam wrażenie , że minął .

Co do samej pracy drążka zmiany biegów jest perfekcyjna . Ale szarpania występują
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Października 2018, 22:25:34 »
Fakt, zmiana biegów w tym aucie to przyjemność. Choć w mieście trzeba się nawachlować aby jeździć dynamicznie i ekonomiczne

U mnie też na początku potrafiło zasmierdziec palonym sprzęgłem ale się dotarło i teraz jest ok.
Smród palonego sprzęgła pojawia się gdy użylem 2 razy przycisku Hold. Od tego czasu funkcja ta jest dla mnie biezuzyteczna ponieważ powoduje przyspieszone zużycie sprzęgł a

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Września 2019, 06:26:39 »

nie wiem o czym piszecie ale chyba też to mam, a jak nie mam to coś znajdę aby mieć...  :grin:

a tak poważnie to
u mnie przy dłuższym podjeżdżaniu na jedynce np w garażu kołując do miejsca postojowego operując tylko gazem a następnie naciskając na sprzęgło- słyszę i odczuwam hmm nazwał bym to takim "walnięciem ze sprzęgła" do tego słyszę dźwięk jakby drżącego elementu metalowego, który obija gdzieś o podwozie. jakby sprzęgło sprężynowało po szybkim odłaczeniu momentu z silnika  :o :o :o.  Nie zawsze się tak dzieje i tylko przy naciśnięciu nie przy puszczaniu sprzęgła. Dziwne, w poprzednich autach tak nie było.

Też tam macie?  :-)
U mnie się to pojawiło a może było wcześniej,ciężko powiedzieć,byłeś w ASO z tym? W moim ASO Słupsk najlepszy mechanik tego nie słyszy albo nie chce usłyszeć,to samo kierownik serwisu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl