Autor Wątek: Falujące obroty, nierówne przyspiesznie  (Przeczytany 12122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mamut_mh

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Falujące obroty, nierówne przyspiesznie
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Listopada 2018, 21:16:12 »
Dodam jeszcze, że jak wcisnę gaz w podłogę problem praktycznie nie występuje.
Im dłużej trzyma sie obroty około 2000 tys tym bardziej jest wrażenie jak by cały samochód pulsował jak by jechał na lekko "jajowatych kołach". Juz sam ku... wa nie wiem jak to opisać  :wallbash:

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Listopada 2018, 23:21:52 »
A takie pytanko:

Na każdym biegu, w tym zakresie obrotów, podczas przyśpieszania masz 'falowanie'?
Rozpędzasz się do 2.5k/obr i jak puścisz gaz i poczekasz aż obroty spadną do ~2k (czekasz za owym falowaniem), i wtedy naciśniesz sprzęgło - 'falowanie' nagle znika? Wiadomo, obroty spadną ci na jałowe.

Ja bym jeszcze rozpędził auto, wrzucił luz i tocząc się dodał gazu na 2k/obr i sprawdził czy też 'faluje'.

Skoro tyle już porobiłeś, faktycznie wygląda to na układ napędowy.

Usuń te usterki:

check p420 niesprawny katalizator
Na pewno do wymiany mam podporę wału bo pęknięta

podpora wału.. może mieć wpływ na takie odczucia 'falowania'

Offline mamut_mh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Listopada 2018, 09:17:37 »
Jadąc na luzie wciskając gaz objawy nie występują.  Co do katalizatora  oszukałem sondę dystansem i błąd się nie pokazuje.
Największy problem jest z tym że ciężko zdiagnozować bo stały napęd 4x4. Najlepiej było by wjechać na rolki i obserwować czy coś nie wpada w jakieś wibracje przy tych obrotach tylko nie ma jak tego zrobić hehe.
Już nawet myślałem co by wjechać na podnośnik tylko trochę duże ryzyko że samochód z niego spadnie i na pewno wywali wszystkie błędy jak koła będą odciązone. 

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Listopada 2018, 12:10:32 »
jak wyłączysz kontrolę trakcji to nie powinien wyskoczyć żaden błąd będąc na podnośniku

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Listopada 2018, 19:02:36 »
Sprawdzaliście z Marcinem stan krzyżaków i ewentualny luz na dyferencjale? Przy luzach na tych elementach właśnie przy jeździe ze stałą prędkością bywa czasem uczucie jakby Cię ktoś lekko w zderzak puknął.

Offline mamut_mh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Listopada 2018, 22:58:01 »
Marcin wchodził pod samochód i twierdził że jest ok.

Offline tomek7779

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Stycznia 2019, 19:27:27 »
Witam serdecznie kolegów posiadam Toyota RAV4 2004 rok 20 D4D 116km No i niestety mam problem poważny problem turbina po regeneracji nowa geometria zawór dolotowy powietrza nowy nowy zawór EGR wszystko nowe na gwarancji Jeżeli samochód jest zimny podkręcam do 3000 obrotów non stop mi szarpie po rozgrzaniu się samochodu przestaje szarpać może ktoś podpowie co zrobić w czym może być problem bo już po prostu nie wiem jak to ogarnąć  Bardzo proszę o pomoc tej sprawie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl