Autor Wątek: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?  (Przeczytany 362156 razy)

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
Odp: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?
« Odpowiedź #540 dnia: 04 Stycznia 2020, 10:02:55 »
W Polsce Camry hybrydowa rocznik 2020 kosztuje od 142 900zł, czyli 31 655 zł drożej niż w USA.
Trzeba pamiętać o roli pazernego państwa w tworzeniu cen. W Polsce ponad 30% ceny auta stanowią tylko 2 podatki (Vat + akcyza). Do tego dochodzi cło i jakieś dodatkowe opłaty o których być może nawet nie wiemy. Te zabrane siłą pieniądze w cenie towaru są potem rozdawane jako kiełbasa wyborcza,generując inflację.

Offline Tomeke15

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #541 dnia: 07 Stycznia 2020, 14:04:34 »
Czolem,

czy aby obnizka akcyzy nie zostala zawarta w nowym cenniku  na 2020 jako dodatkowy rabat 7.3% do podanych cen wyjsciowych?

Zgodnie z dopiskiem w cenniku: "Dla samochodów z napędem hybrydowym do powyższych cen obowiązuje dodatkowy rabat w wysokości 7,3% wynikający z Ekobonusu. Więcej szczegółów na stronie www.toyota.pl oraz u Dilerów Toyoty"

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #542 dnia: 07 Stycznia 2020, 15:07:23 »
Czolem,

czy aby obnizka akcyzy nie zostala zawarta w nowym cenniku  na 2020 jako dodatkowy rabat 7.3% do podanych cen wyjsciowych?

Zgodnie z dopiskiem w cenniku: "Dla samochodów z napędem hybrydowym do powyższych cen obowiązuje dodatkowy rabat w wysokości 7,3% wynikający z Ekobonusu. Więcej szczegółów na stronie www.toyota.pl oraz u Dilerów Toyoty"
Czyli podniesli cene zeby ja obnizyc :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #543 dnia: 07 Stycznia 2020, 18:12:08 »
Poziom marketingu dla młodego pokolenia... poziom gimnazjum.
Po co te brednie, skoro Camry jest tylko z silnikiem hybrydowym  :o
No i obniżono akcyzę z 18,6% o 50%.
Matematyka na poziomie podstawowym wskazuje na rabat 9,3%... więc co sie stało z 2%?
Na prawdę można się zeszmacić o 2%?
W Toyota Motor Poland nic już mnie nie zdziwi... Żałosne to...
Skoro Toyota komentuje artykuły na interii, mam nadzieję że jakiś ?gamoń? od nich zerka na to forum.
Na prawdę jest coś takiego jak prywatny import
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2020, 18:20:23 wysłana przez KubaCamry »

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #544 dnia: 07 Stycznia 2020, 19:28:53 »
Tylko ekonomicznie nie uzasadniony zapewne. Skąd chciałbyś importować?
Chętnie się dołączę.

Offline Crisso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #545 dnia: 07 Stycznia 2020, 20:22:41 »
nadzieję
Jak nie masz wiedzy to się nie mądruj i nie obrażaj nikogo.

Podatek akcyzowy jest liczony od ceny zakupu importera wraz cłem (dla aut produkowanych poza EU), a tak się składa, że Camry i RAV4 są produkowane w Japonii na nasz rynek.
SPRZEDAM Przednie przeciwmgielne / Halogeny Toyota Carina E Zestaw!!

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #546 dnia: 07 Stycznia 2020, 21:15:30 »
Zaraz zaraz .......to za chwilę mam odebrać auto z 2019 tj o rok starsze w cenie bazowej dokładnie takiej samej jak wersja z 2020. Gdzie sens i logika....to po prostu nie odbieram !!!!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #547 dnia: 07 Stycznia 2020, 21:16:09 »
Zaraz zaraz .......to za chwilę mam odebrać auto z 2019 tj o rok starsze w cenie bazowej dokładnie takiej samej jak wersja z 2020. Gdzie sens i logika....to po prostu nie odbieram !!!!
Lepiej stracic zaliczke i zamowic niwd :)

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #548 dnia: 07 Stycznia 2020, 21:19:57 »
...stracić zaliczkę? Nie mylisz z zadatkiem. Zaliczka powędruje na nowe auto jak to opylą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #549 dnia: 07 Stycznia 2020, 23:44:41 »
nadzieję
Jak nie masz wiedzy to się nie mądruj i nie obrażaj nikogo.

Podatek akcyzowy jest liczony od ceny zakupu importera wraz cłem (dla aut produkowanych poza EU), a tak się składa, że Camry i RAV4 są produkowane w Japonii na nasz rynek.

Ooo... miło wiedzieć, że jesteśmy pod nadzorem...
Jak nie rozumiesz % to wróć się do szkoły podstawowej  :wallbash:
Postaram się jednak Ci wytłumaczyć.
Akcyza to ostatnia opłata (na szczęście, bo innnaczej zysk importera byłby jeszcze większy).
Załóżmy, że cena auta wraz z cłem to 100000 czyli z akcyzą 118600
Po zmianie cena powinna być 109300... Ale dla magików z TMP cena dla klienta wynosi 111300.
No bo jak akcyzę zmniejszyli to cena bazowa wzrosła do 102000  :thumbdown:
Zobacz co zrobił np. Nissan... obniżył ceny o wartość akcyzy czyli 3,1% w ich przypadku... A geniusze z TMP uznali, że 2% im sie po prostu należało  <taniec>

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #550 dnia: 07 Stycznia 2020, 23:48:25 »
Proponuje oprócz procentów przestudiować jakieś podstawy ekonomi - popyt i podaż.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #551 dnia: 07 Stycznia 2020, 23:49:45 »
Nie wiem jak ty to zrobiłeś ale... zrobili Cię bez mydła... :) Nie mów, że odbierzesz auto w 2020 z 2019 w cenie 2020... skoro teraz przekracza granicę to jeszcze na akcyzie Cię wydymali...
Zobacz co masz w umowie... ja zamawiałem w grudniu i miałem wpisane że odbiorę w maju wyprodukowane w danym roku.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #552 dnia: 08 Stycznia 2020, 00:00:29 »
Chętnie się dołączę.
Tak jak pisałem, od 5 lat rok do roku kupuje średnio dwa auta rocznie i widzę, że dbałość o klienta to poziom 0.
Ale ostatnio szukałem czegoś dla pracowników i muszę przyznać, że recepcję i obsługę wchodzącego do salonu klienta, opanowali do perfekcji.
Byłem w Peugeot, Opel, Fiat, Ford... i auta musiałem testować sam... w każdym przypadku w ciągi 30 min nikt się mną nie zainteresował, a wyciągałem tylne fotele w vanach, żeby pomierzyć bagażnik i sprawdzić jak się siedzi w trzecim rzędzie...
Wg. mnie ekonomicznie wyjdzie podobnie teraz mam Priusa Plug-in i Camry...
Importując z USA... w Priusie miałbym dwa razy większy ekran, podgrzewaną kierownicę itp....
W Camry wentylowane fotele i podgrzewaną kierownicę... o możliwości zakupu V6 i napędu AWD nie będę wspominał...
Jak się nie ogarną to następną Toykę będę imporotwał z USA, bez proszenia się o AA lub AC...
Na pewno napiszę tutaj o szczegółach i kosztach.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #553 dnia: 08 Stycznia 2020, 00:04:32 »
Chętnie się dołączę.
Tak jak pisałem, od 5 lat rok do roku kupuje średnio dwa auta rocznie i widzę, że dbałość o klienta to poziom 0.
Ale ostatnio szukałem czegoś dla pracowników i muszę przyznać, że recepcję i obsługę wchodzącego do salonu klienta, opanowali do perfekcji.
Byłem w Peugeot, Opel, Fiat, Ford... i auta musiałem testować sam... w każdym przypadku w ciągi 30 min nikt się mną nie zainteresował, a wyciągałem tylne fotele w vanach, żeby pomierzyć bagażnik i sprawdzić jak się siedzi w trzecim rzędzie...
Wg. mnie ekonomicznie wyjdzie podobnie teraz mam Priusa Plug-in i Camry...
Importując z USA... w Priusie miałbym dwa razy większy ekran, podgrzewaną kierownicę itp....
W Camry wentylowane fotele i podgrzewaną kierownicę... o możliwości zakupu V6 i napędu AWD nie będę wspominał...
Jak się nie ogarną to następną Toykę będę imporotwał z USA, bez proszenia się o AA lub AC...
Na pewno napiszę tutaj o szczegółach i kosztach.

Wentyowane fotele i podgrzewana kiera tylko na Azje i UAE :) chyba ze cos znieniki w 2020.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #554 dnia: 08 Stycznia 2020, 00:08:10 »
No i obniżono akcyzę z 18,6% o 50%.
Matematyka na poziomie podstawowym wskazuje na rabat 9,3%... więc co sie stało z 2%?
Fakt matematyka na poziomie szkoły podstawowej, a jednak z błędami... żeby było prosto to na okrągłych liczbach. Zakładamy cenę bazową 100tys: 
1) przy akcyzie 18,6% cena końcowa to 118600
2) przy akcyzie 9,3%(50% od 18,6) 109300

teraz raba 9,3% od ceny z prze obniżki:
118600 * 9,3% = 11029,8 rabat, więc cena z przed obniżki - rabat -> 118600 - 11029,8 = 107570,2

Jak widać wyżej obniżenie akcyzy o 9,3% to nie rabat o 9,3% od starej ceny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl