Autor Wątek: Auris DPF - regeneracja, czy wycięcie?  (Przeczytany 20998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Odp: Auris DPF - regeneracja, czy wycięcie?
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Lipca 2018, 09:37:01 »
przypadkiem nie ma już projektu nowelizacji ustawy prawo o ruchu drodowym, gdzie stacja diagnostyczna będzie miała obowiązek sprawdzania czy jest dpf i kat ?
Jak diagnosta sprawdzi czy jest DPF? Wycięcie DPF polega na opróżnieniu zawartości puszki (katalizator zazwyczaj jest w tej samej puszce). Diagnosta będzie rozcinał kątówką i sprawdzał? Na badaniu zadymienia i tak nic nie wychodzi, że czegoś brakuje, bo normę taki samochód i tak spełni, nawet CO2 wyjdzie na niższym poziomie bo bez DPF auto pali mniej.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2018, 09:39:23 wysłana przez Gawith »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Lipca 2018, 10:13:51 »
Jak diagnosta sprawdzi czy jest DPF?
A jak sprawdzają na zachodzie? To nie epoka kamienia łupanego, jak będą chcieli to dadzą radę.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Lipca 2018, 10:20:02 »
Wystarczy uruchomić nos, będzie wiedział od razu a jak już będzie miał podejrzenie to pewnie podłączy się do kompa i wszystko będzie jasne.
przypadkiem nie ma już projektu nowelizacji ustawy prawo o ruchu drodowym, gdzie stacja diagnostyczna będzie miała obowiązek sprawdzania czy jest dpf i kat ?
Jak diagnosta sprawdzi czy jest DPF? Wycięcie DPF polega na opróżnieniu zawartości puszki (katalizator zazwyczaj jest w tej samej puszce). Diagnosta będzie rozcinał kątówką i sprawdzał? Na badaniu zadymienia i tak nic nie wychodzi, że czegoś brakuje, bo normę taki samochód i tak spełni, nawet CO2 wyjdzie na niższym poziomie bo bez DPF auto pali mniej.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Lipca 2018, 11:03:49 »
A jak sprawdzają na zachodzie? To nie epoka kamienia łupanego, jak będą chcieli to dadzą radę.
Na szczęście nie jesteśmy na zachodzie. Chyba, że tam mieszkasz to wybacz.

jak już będzie miał podejrzenie to pewnie podłączy się do kompa i wszystko będzie jasne.
Diagnostyka komputerowa podczas badania technicznego? Raczej nie u nas i nie w najbliższych latach.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Lipca 2018, 11:33:44 »
Na szczęście nie jesteśmy na zachodzie. Chyba, że tam mieszkasz to wybacz.

jak już będzie miał podejrzenie to pewnie podłączy się do kompa i wszystko będzie jasne.
Diagnostyka komputerowa podczas badania technicznego? Raczej nie u nas i nie w najbliższych latach.
U mnie na stacjach mają sprzęt

pireus

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Lipca 2018, 15:48:11 »
A niby dlaczego nie? Wprowadzą taki obowiązek dla stacji diagnostycznych i po sprawie. To wszystko jest bardziej kwestią polityczną niż techniczną.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lipca 2018, 10:45:03 »
Nie prościej byłoby wyprowadzić rurę wydechową do wnętrza kabiny? Odrazu miałbyś spaliny odfiltorwane we własnych płucach i nikt by nie miał do Ciebie pretensji....

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lipca 2018, 17:58:15 »
Ale się czepiacie, skoro Gawith porobił wszelkie pomiary i jest w normie to chyba jest w porządku - niezależnie czy jest tam jeden czy 3 DPFy.

Jeśli chodzi o DPF to po prostu generuje to problemy, a odpowiednio zrobiony taki system nie powodowałby nerwicy u ludzi. Trochę więcej skrobnąłem tu
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43746.0.html

i tu nie chodzi o "jak Cie nie stać to nie kupuj disla" tylko z zwykłe celowe obrzydzanie tego silnika przez wprowadzanie w zamyśle fajnych, ale w rzeczywistości mniej lub bardziej idiotycznie zrealizowanych rozwiązań

jeśli chodzi o ty czy jeden silnik generuje odrobinę mniej czy więcej co2 uwzględniając prąd/paliwo czy proces produkcji/utylizacji samochodu jest trochę śmieszny biorąc pod uwagę np, że w zimnym okresie jeździsz do roboty przez obszary, gdzie lokalsi palą w piecach i ogniskach oponami itd - to dopiero jest bomba inhalacyjna

By nie było - też rozumiem bycie eko - ale z głową, np jak jest pogoda to do roboty i z powrotem rowerkiem - i cyk 20km dziennie zaoszczędzone :)
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

pireus

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Lipca 2018, 18:11:37 »
Ale się czepiacie, skoro Gawith porobił wszelkie pomiary i jest w normie to chyba jest w porządku
Proponuję wszystkim, którzy będą mieli kłopoty z wyciętym DPF powoływać się na wyniki  Gawith

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Lipca 2018, 20:48:11 »
mój znajomy też z busa wyciął DPF-a. Po pół roku zatrzymali go z ITD , włożyli rurę w rurę , i mandacik po pierwsze primo , i zabrane dokumenciki auta po drugie primo.
Niestety ten wycięty DPF z jego auta był już na złomowisku i musiał szukać nowego lub używanego do swojego modelu i rocznika .
w sumie wyszła mu ta ,,oszczędność,, wyjątkowo drogo :wallbash: :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Lipca 2018, 22:19:32 »
Taka rada: Nie okazuje się dowodu rej. podczas kontroli jeżeli coś jest nie tak z samochodem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Lipca 2018, 22:44:55 »
Nie okazuje się dowodu rej. podczas kontroli jeżeli coś jest nie tak z samochodem.
Niczego to nie zmienia. Nie muszą zabierać dowodu fizycznie. Wystarczy, że odnotują to w bazie danych. Zresztą od października nie będzie trzeba go mieć przy sobie.

Offline Matze

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lipca 2018, 06:17:45 »
Witam,

w nawiązaniu do mojej pierwszej wiadomości to jestem wstępnie umówiony na wymianę DPF'a, gdzie wstępnie wycenili to na 2200-2300 PLN (dzisiaj mają potwierdzić cenę i możliwy termin wymiany).
Pracownik serwisu wspominał mi również o tym, aby zrobić pełną diagnostykę komputerową w celu wykluczenia potencjalnej awarii pompy paliwa i EGR.
Pytanie do Was, czy bez wymontowania pompy paliwa może stwierdzić, że działa ona prawidłowo i czy Waszym zdaniem ma sens od razu przeczyścić (tak na "wszelki wypadek") EGR?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Lipca 2018, 07:08:12 »
Czyszczenie egr zajmuje 15 minut z rozkręceniem... Zrobisz nawet pod blokiem

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lipca 2018, 16:40:30 »
w nawiązaniu do mojej pierwszej wiadomości to jestem wstępnie umówiony na wymianę DPF'a, gdzie wstępnie wycenili to na 2200-2300 PLN (dzisiaj mają potwierdzić cenę i możliwy termin wymiany).
Pracownik serwisu wspominał mi również o tym, aby zrobić pełną diagnostykę komputerową w celu wykluczenia potencjalnej awarii pompy paliwa i EGR.
Pytanie do Was, czy bez wymontowania pompy paliwa może stwierdzić, że działa ona prawidłowo i czy Waszym zdaniem ma sens od razu przeczyścić (tak na "wszelki wypadek") EGR?

Podstawa to sprawdzenie wtryskiwaczy czy któryś czasem nie "leje", następnie pompa wtryskowa i szczelność EGR + czyszczenie. Jeśli tego nie zrobisz to może być taka sytuacja, że znów zatka ci się nowy DPF.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl