Autor Wątek: pedał sprzęgła  (Przeczytany 8264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JarekB

• Toyot Leżący
  • *
pedał sprzęgła
« dnia: 04 Lipca 2018, 09:34:42 »
Witam
W moim niedawno kupionym Aurisie, zauważyłem denerwujące mnie zjawisko. Otóż kiedy, po wciśnięciu sprzęgła, zdejmuję nogę z pedału słychać puknięcie, jakby wracający pedał uderzał o jakiś ogranicznik albo coś innego, nie wiem.  W poprzednim samochodzie nic takiego nie występowało. Czy to jest jakiś problem, czy to normalne w tych samochodach? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: pedał sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2018, 11:52:22 »
W moim Aurisie  jak zdejmowałem szybko pedał gazu to kilka razu sobie podskakiwał. Jak prowadził kolega kiedyś to bardzo się dziwił tym "efektem specjalnym". Zwalniaj pedał tak aby nie dawać mu możliwości podskakiwania :)

Offline JarekB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2018, 12:00:19 »
Próbowałem w różny sposób go zwalniać, wolniej lub szybciej ale zawsze na końcu w coś puknął

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2018, 23:40:05 »
Kupiłeś nowego Aurisa, czy z drugiej ręki? Ja mam salonówkę od stycznia tego roku i od wyjazdu z salonu zawsze mi puka, jak puszczam normalnie pedał sprzęgła. Jak puszczę pedał szybciej, to puka głośniej, jak wolniej, to puka ciszej, albo wcale, jak puszczę pedał spokojnie, wolniutko. Nie widzę w tym technicznego problemu. Sprawdzałem. To stuka stalowy pedał sprzęgła o twardą obudowę nadwozia. Zastanawia mnie tylko, dlaczego producent nie podłożył pod ten pedał czegoś miękkiego, byłoby wtedy cicho. Taki dźwięk przy puszczaniu sprzęgła Toyocie nie przystoi. Nie zwracam na to uwagi, ale czasem może to denerwować, bo to za prosta sprawa, żeby to wyeliminować w produkcji. Czy inni sprzęgłowcy nowych lub prawie nowych Aurisów też tak mają? Jeśli nie, to zgłoszę to w serwisie przy pierwszym przeglądzie.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2018, 23:43:33 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline JarekB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2018, 08:04:34 »
Kupiłem nowego z salonu, trzy tygodnie temu, wygląda na to, że to wada tych samochodów. porozmawiam z serwisem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2018, 20:49:25 »
Oj, myślę, że to zdecydowanie nie wada. To za drobna rzecz, żeby była wadą. Nie masz się czym przejmować. Ja się tym absolutnie nie przejmuję, bo to widać i wiem, że ze strony technicznej i sprawnościowej auta  wszystko jest raczej w porządku. Pedału sprzęgła nie puszcza się przecież gwałtownie, tylko płynnie, spokojnie. Sprawdzałem dźwignię hamulca i też tak samo stuka, jeśli puszczę ją szybciej. W moim Peugeocie 206, jak puszczę szybciej sprzęgło, to tez stuka, tylko ciszej i bardziej miękko. W Peugeocie dźwignia sprzęgła jest też stalowa, ale w nadwoziu jest jakaś podkładka z plastiku, dlatego puka ciszej. Oczywiście, zapytam o to w serwisie. Jeśli ty będziesz w ASO wcześniej, napisz, co ci powiedzieli w tej sprawie.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2018, 20:51:20 wysłana przez fynooh »

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2018, 07:36:05 »
Zawsze znajdzie się jakieś wytłumaczenie bubla. Z lakierem można powiedzieć: Paaaaanie, a kto paznokciami dotyka lakier, albo Paaanie, a kto się wierci na siedzeniu (skrzypienie). Niestety żal tu czasem czytać jak ta Toyota upadła jakościowo. Ja już na pewno nie kupię.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2018, 00:10:28 »
Zawsze znajdzie się jakieś wytłumaczenie bubla
Niestety żal tu czasem czytać jak ta Toyota upadła jakościowo. Ja już na pewno nie kupię.
To nie jest bubel, Leżący! Nic Toyota nie upadła i nikt ci nie każe jej kupować. W/g niektórych pism motoryzacyjnych, które sam czytam, Toyota nadal robi najlepsze samochody. A skrzypiące siedzenie czy stukające o ogranicznik sprzęgło nie unieruchomi ci auta. W innych markach pod tym względem wcale nie jest lepiej, a technicznie i trwałościowo jest gorzej.
https://www.wyborkierowcow.pl/wyniki-wk-2017/ranking-niezawodnosci-marek/
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2018, 00:22:21 wysłana przez fynooh »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2018, 08:16:00 »
A skrzypiące siedzenie czy stukające o ogranicznik sprzęgło

Obyśmy takie problemy mieli.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2019, 10:50:52 »
Wczoraj wziąłem się i zlikwidowałem stukanie pedału sprzęgła całkowicie. To stukała dźwignia pedału o metalową śrubę ogranicznika. Niby jest na dźwigni plastikowa nakładka, ale jest ona twarda i słabo amortyzuje stuki. Ja po prostu nakleiłem malutkie kółeczko wycięte z dętki rowerowej na koniec śruby ogranicznika i pedał już nie stuka. Jest cisza, jak w grobie, polecam rozwiązanie ;) Na przeglądzie serwisant powiedział, że "ten typ tak ma". No i miał rację. To nie była wada i nie była robota dla serwisu. To zabawa dla domowego majsterkowicza. Trudny dostęp do śruby ogranicznika, ale przy pomocy pęsetki bez problemu da się nakleić gumkę tłumiącą stuki :) A jak u innych kolegów pracuje pedał sprzęgła? Stuka coś, czy jest cichutko?
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2019, 10:57:56 wysłana przez fynooh »

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2019, 12:03:05 »
Hej,

jestem dość przewrażliwiony na dźwięki w samochodzie, ale nic nie zwróciło mojej uwagi jeśli chodzi o pracę pedału sprzęgła.
A już prawie rok jeżdżę, nowy z salonu.

Pzdr.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2019, 13:03:14 »
Skurczę, chętnie zajrzałbym do pedału sprzęgła w twoim aucie, bo jestem cholernie ciekawy, dlaczego jedne sprzęgła pukają, a inne nie. Może u ciebie jest gumowa nakładka, zamiast twardej, plastikowej, jak u mnie..
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2019, 13:08:09 wysłana przez fynooh »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2019, 13:37:26 »
Jak ktoś jeszcze znajdzie sposób jak pozbyć się stukania kierownicy w krańcowych położeniach (też pewnie jakiś ogranicznik tam jest) to będzie super. :)

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2019, 14:24:00 »
Miałem kiedyś to samo, pojechałem do ASO coś tam dokręcili i już nie stukało

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lutego 2019, 17:50:29 »
A niby ten typ tak ma :) Każda Toyota inaczej zmontowana :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl