Autor Wątek: Którą Toyotę wybrać?  (Przeczytany 32327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1990luki

• Toyot Leżący
  • *
Którą Toyotę wybrać?
« dnia: 17 Lipca 2018, 14:07:26 »
Witam.
Chciałbym prosić Państwa o poradę, mianowicie chcę kupić Toyotę Auris. Zastanawiam się, którą opcję wybrać czy I generację (z rocznika 2010 - 2012), czy II generację (z rocznika 2012)? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

pireus

• Gość
Odp: Którą Toyotę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2018, 14:10:23 »
Najczęściej każdy chce kupić jak najnowszy samochód i model

Offline 1990luki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2018, 14:13:50 »
Wiadomo, że tak, ale czy parametry techniczne znacznie się różnią? Bo pułap cenowy jest już zupełnie inny.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2018, 14:25:39 »
ale czy parametry techniczne znacznie się różnią
buda się różni, to chyba największa różnica.
https://www.se.pl/auto/testy/toyota-auris-ii-16-valvematic-test-opinie-zdjecia-dziennik-dzien-3-uklad-jezdny-i-hamulce-aa-5iEr-JKYp-1SGH.html
Druga generacja Aurisa została zbudowana na tej samej płycie podłogowej, co pierwsza wersja. Rozstaw osi pozostał ten sam, przy zastosowaniu tej samej polityki konstrukcyjnej. Układ jezdny skomponowano według schematu opartego na kolumnach McPhersona z przodu i stabilizatorze. Oś tylna różni się od siebie w zależności od wersji silnikowej. Słabsze modele 1.33 VVT-i i 1.4 D-4D dostały zamontowaną sztywną belkę skrętną ze sprężynami śrubowymi i amortyzatorami. Mocniejsze warianty 1.6 Valvematic i 2.0 D-4D to już bardziej zaawansowany układ z podwójnymi wahaczami. - Podobnie było w Auris I generacji, gdzie wyższe wersje wyposażenia były na wielowahaczu z tyłu
Bardzo podobnie było z E11 i E12, gdzie polift E11 wsadzono w nową budę z innym wnętrzem i była kolejna generacja Corolli 
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2018, 15:07:42 »
Miałem podobny dylemat, czy brać 2016 czy może 2015.
Kupiłem 2015 (niestety lub stety przed liftem) ale za to z super wyposażeniem, małym przebiegiem oraz dodatkową gwarancją.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2018, 15:27:46 »
Wiadomo, że tak, ale czy parametry techniczne znacznie się różnią? Bo pułap cenowy jest już zupełnie inny.

Piszę o lifice drugiej generacji :P

Są różnice typu lepsze wyciszenie i jakiś tunningi różnych elementów.

Cytuj (zaznaczone)
The new Auris range benefits from further suspension and steering revisions designed to improve ride comfort and handling. Numerous measure have also been introduced to reduce the transmission of noise, vibration and harshness into the cabin.

Components in the MacPherson strut front suspension have been revised, including the design of the coil springs, shock absorbers, upper insulators, bound stoppers and stabiliser bushes.

...

In addition, the electric power steering system?s mapping has been tuned to further build steering weight as vehicle speed rises, giving better feedback between 35 and 50mph.

Improvements to Auris?s NVH measures ensure the new Toyota?s more comfortable ride is complemented by a noticeably quieter cabin.

Soundproofing has been improved by adding additional sound-absorbing materials in strategic locations around the cowl, instrument panel and transmission tunnel. An outer tunnel silencer has been added to minimise transmission noise.

Additional sealing in the front wing, dashboard and door area further cuts the amount of engine, road and wind noise reaching the cabin.

http://blog.toyota.co.uk/toyota-auris-2015-engine-line-up-explained

http://blog.toyota.co.uk/whats-changed-2015-toyota-auris

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2018, 17:28:50 »
Witam.
Chciałbym prosić Państwa o poradę, mianowicie chcę kupić Toyotę Auris. Zastanawiam się, którą opcję wybrać czy I generację (z rocznika 2010 - 2012), czy II generację (z rocznika 2012)? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
A z jakim silnikiem?

Offline 1990luki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2018, 18:13:27 »
1.6., ponieważ to będzie samochód przede wszystkim do jazdy po mieście, z kilkoma dłuższymi trasami w ciągu roku, jednak wyczytałem, że 1.6. jest najbardziej niezawodny.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2018, 18:20:57 »
jednak wyczytałem, że 1.6. jest najbardziej niezawodny.
Niezawodny jest nowy, z salonu. Używka może być mniej lub bardziej zawodna, bo zależy kto i jak nim jeździł i o niego dbał. I po mieście wystarczy jak najbardziej 1,33.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2018, 18:33:02 »
Jeśli do miasta to moze hybryde

Offline 1990luki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2018, 18:37:24 »
Pewnie zdążyli Państwo zauważyć, że jeśli chodzi o motoryzację, jestem laikiem, więc hybrydy trochę się obawiam, nie mam doświadczenia. Czytając fora, po prostu najwięcej opinii na "+" było dla silnika 1.6., dlatego też tylko ten biorę pod uwagę.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2018, 18:51:50 »
Ja też jestem laik dlatego kupiłem Toyota. Jeżdżę w 90 % wmiescie więc kupiłem hybryde.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2018, 19:20:10 »
Najbardziej niezawodne są hybrydy bo nie od parady dawaliby gwarancje na 10 lat jeśli chodzi o układ z napędem hybrydowym. Masz silnik 1.8 wolnossący nie uturbiony. Więc turba nie ma, sprzęgła i skrzyni biegów też nie ma więc kolejne rzeczy odpada. Klocki hamulcowe starczają na 3x dłużej. Rozrusznika i alternatora również nie posiada. Też się bałem hybryd ale nie ma czego skoro producent się nie boi na taką gwarancję to i ja nie mam czego. Samochód jak inny tyle że yańszy w utrzymaniu.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lipca 2018, 19:35:48 »
1.6 132KM jest bezawaryjny i wytrzymuje długie przebiegi
1.33  silnik z problemami, odpuść go sobie

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lipca 2018, 19:54:24 »

1.6., ponieważ to będzie samochód przede wszystkim do jazdy po mieście, z kilkoma dłuższymi trasami w ciągu roku, jednak wyczytałem, że 1.6. jest najbardziej niezawodny.
1.6 po mieście sporo pali.  Na ile lat to auto i jaki zrobi w tym czasie przebieg?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl