Autor Wątek: sprężarka klimy HSD  (Przeczytany 8537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
sprężarka klimy HSD
« dnia: 29 Lipca 2018, 13:16:40 »
Dzisiaj zausłyszałem, że najprawdopodobniej sprężarka od klimy zaczeła nieprzyjemnie hałasować.

Po wyjściu z samochodu , na postoju słychać dość głośne "terkotanie" , kiedyś tego dźwięku nie było .
Po wyłączeniu klimy , dźwięk ustaje .

Czy ma ktoś pomysł gdzie zrobić ewentualną regenerację ?

Auris hsd  2017 rok

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: sprężarka klimy HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2018, 13:26:05 »
Gwarancja?

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2018, 13:54:54 »
Gwarancja?

samochód jest już po gwarancji niestety

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2018, 14:45:20 »
Dzisiaj zausłyszałem, że najprawdopodobniej sprężarka od klimy zaczeła nieprzyjemnie hałasować.

Po wyjściu z samochodu , na postoju słychać dość głośne "terkotanie" , kiedyś tego dźwięku nie było .

Auris hsd  2017 rok
Pisze że przecież 2017?

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2018, 15:17:16 »

Auris hsd  2017 rok
Pisze że przecież 2017?

Gwarancja ma limit 100 000km , u mnie dziś wskoczyło równo 150 000km.. Wczoraj zrobiłem "służbową" trase 1460 km  . w piątek 700km , jutro mam do zrobienia ok 700 i chyba polecę innym samochodem bo strach czy klima nie umrze...
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2018, 15:24:09 wysłana przez toauris »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2018, 15:48:08 »
Lepiej nie ryzykować i wziasc inne auto bo jak opiłki ze sprzężarki pojdą w układ to bedzie jeszcze gorzej.. Możliwe że cos nie tak z poziomem oleju/czynnika A musi być do sprężarek elektrycznych więc nie każdy warsztat od klimy ma (np. w Norauto nie mają a jest fajna promocja za 1gr sprawdzenie i ważenie czynnika, niestety hybrydy pod to nie podchodzą z powodu braku w/w oleju). Dość szybko padło  :o
Jak podniesiesz kalpe od silnika to po lewej stronie obok zbiorniczka plynu chłodzącego, na przewodach od klimy, jest takie oczko i podczas pracy mozna tam podejrzeć czy uklad nie jest zapowietrzony itp. Sprawdź

https://youtu.be/xoJwehL5rso
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2018, 15:58:23 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipca 2018, 16:08:15 »
Lepiej nie ryzykować i wziasc inne auto bo jak opiłki ze sprzężarki pojdą w układ to bedzie jeszcze gorzej.. Możliwe że cos nie tak z poziomem oleju/czynnika A musi być do sprężarek elektrycznych więc nie każdy warsztat od klimy ma (np. w Norauto nie mają a jest fajna promocja za 1gr sprawdzenie i ważenie czynnika, niestety hybrydy pod to nie podchodzą z powodu braku w/w oleju). Dość szybko padło  :o
Jak podniesiesz kalpe od silnika to po lewej stronie obok zbiorniczka plynu chłodzącego, na przewodach od klimy, jest takie oczko i podczas pracy mozna tam podejrzeć czy uklad nie jest zapowietrzony itp. Sprawdź

https://youtu.be/xoJwehL5rso

Dzięki, u mnie jest czynnik YF1234 więc nie będę ryzykować z upuszczaniem itp.

Faktycznie , zapo,mniałem o opiłkach rozchodzących się po układzie, z tego samego powodu wymieniałem kiedyś kompresor w busie odrazu po zauważeniu że opory duże stawia, naszczęscie było na czas- fachman się trochę dziwił że jestem taki przeczulony.

Czyli , że jak olej inny to większość warsztatów z klimą odpada ?? 

P.S.   sprawdziłem DR i auris jest z 10.2016 a nie 2017 !!trochę się pomyliłem, bo samochód zaczął jeździć dopiero od stycznia 2017.  co nie zmienia faktu że i tak już po gwarancji .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipca 2018, 16:11:16 »
Dzis u siebie tez uslyszalem terkotanie sprezarki. Auris 2014 HSD 170kkm. Ktos tu na forum pisal o terkotaniu w Priusie i z tego co pamietam w ASO powiedzieli zeby sie nie przejmowac.

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2018, 16:23:06 »
Dzis u siebie tez uslyszalem terkotanie sprezarki. Auris 2014 HSD 170kkm. Ktos tu na forum pisal o terkotaniu w Priusie i z tego co pamietam w ASO powiedzieli zeby sie nie przejmowac.

może jakieś zużycie w pewnym przebiegu się pojawia.
Ja powoli myślę o wymianie chłodnicy bo już jest jak sito od kamieni.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bajkami

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2018, 12:08:37 »
Komlpletnym laikom (takim jak ja :) w temacie klimatyzacji, polecam zapoznać z fragmentem (w załączeniu) PRACY NAUKOWEJ POLITECHNIKI WARSZAWSKIEJ z. 98 Transport 2013
Paweł Olszowiec, Mirosaw Luft Uniwersytetu Technologiczno Humanistycznego w Radomiu
"NIEKONWENCJONALNE USTERKI POJAZDÓW HYBRYDOWYCH".
W marcu zeszłego roku kupiłem Auris HSD z 2013 r. - jak się później okazało, gdy przyszło ocieplenie - z baaaardzo głośną spreżarką klimatyzacji (ludziska się oglądali co tak hałasuje). Ten artykuł uświadomił mi, że mało który warsztat będzie mógł ją wymienić. Regeneracja nie wchodziła w rachubę bo NIKT! tego jeszcze nie robił w hybrydach. Konsultowałem się z fachowcami, którzy skupują i regenerują sprężarki.
Do sedna.
Wymieniłem w ASO Toyoty: sprężarkę na używaną, nową chłodnicę z osprzętem, oczyszczeno układ - 3200,- zł.
W tym roku znowu "ją" słychać przy wyższych obrotach, ale stanowczo ciszej niż poprzednio - NIE BĘDĘ JEJ JUŻ RUSZAŁ.
Nie wiem czy słusznie, ale podejrzane dla mnie jest działanie i sprzet mojego ASO. Tam po kupnie sprawdzali samochód i dokonali uzupełnienia czynnika - miało być wszystko OK.
Teraz wiem, że tak bywa. I to by było na tyle.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline bajkami

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lipca 2018, 12:30:55 »

Komlpletnym laikom (takim jak ja :) w temacie klimatyzacji, polecam zapoznać z fragmentem (w załączeniu) PRACY NAUKOWEJ POLITECHNIKI WARSZAWSKIEJ z. 98 Transport 2013
Paweł Olszowiec, Mirosaw Luft Uniwersytetu Technologiczno Humanistycznego w Radomiu
"NIEKONWENCJONALNE USTERKI POJAZDÓW HYBRYDOWYCH".
W marcu zeszłego roku kupiłem Auris HSD z 2013 r. - jak się później okazało, gdy przyszło ocieplenie - z baaaardzo głośną spreżarką klimatyzacji (ludziska się oglądali co tak hałasuje). Ten artykuł uświadomił mi, że mało który warsztat będzie mógł ją wymienić. Regeneracja nie wchodziła w rachubę bo NIKT! tego jeszcze nie robił w hybrydach. Konsultowałem się z fachowcami, którzy skupują i regenerują sprężarki.
Do sedna.
Wymieniłem w ASO Toyoty: sprężarkę na używaną, nową chłodnicę z osprzętem, oczyszczeno układ - 3200,- zł.
W tym roku znowu "ją" słychać przy wyższych obrotach, ale stanowczo ciszej niż poprzednio - NIE BĘDĘ JEJ JUŻ RUSZAŁ.
Nie wiem czy słusznie, ale podejrzane dla mnie jest działanie i sprzet mojego ASO. Tam po kupnie sprawdzali samochód i dokonali uzupełnienia czynnika - miało być wszystko OK.
Teraz wiem, że tak bywa. I to by było na tyle.

PS.
Dodam tylko, że jak praca sprężarki zrobi się uciążliwie głośna, złożę skargę, ale tym razem już do Centrali Toyoty w Warszawie. Niech sprawdzą czy urządzenie do wymiany i uzupełniania oleju sprężarek w hybrydach nie jest używane do innych układów a przez to zanieczyszczone ponad  1% innym olejem.

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lipca 2018, 19:59:56 »
jednym słowem
MAMY PRZEYEBANE!!

znajdź panie zakład , w którym w razie awarii wymienią sprężarkę i zaleją dobrym olejem ...

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Lipca 2018, 21:26:29 »
Serio nie idzie serwisować klimatyzacji w hybrydzie poza ASO? Muszę się popytać w miejscu gdzie corocznie jeżdżę obecnym samochodem. Jestem na tym punkcie przeczulony, gdyż miałem dwa lata temu awarię sprężarki i jak mi w ASO zaśpiewali 6000 zł za nową to myślałem, że się kopytami nakryję. Na szczęście udało się starą wymienić na zregenerowaną za 1,5 tys.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Lipca 2018, 21:58:07 »
Idzie, tylko trzeba znaleźć rzetelny zakład, który rzeczywiście chce i umie to zrobić. Odkąd jeden z zakładów chciał podłączyć mi do HSD maszynę, którą robi wszystko inne, to odpuściłem wszelkie usługi zewnętrzne w tym zakresie, bo wyszło na to, że panowie mają gdzieś jaki olej i nie zdają sobie sprawy z konsekwencji użycia ND-8 zamiast ND-11.

W tym roku się sezon już kończy, ale w przyszłym stawiam osobne urządzenie tylko do hybryd, bo tu nie chodzi tylko o sam gaz, tylko właśnie o olej, a płukanie węży za każdym razem, kiedy przyjeżdża hybryda jest bez sensu, bo zawsze niesie ze sobą ryzyko.

Sama wymiana sprężarki nie jest problematyczna, tylko mało który zakład ogarnia HSD, więc wolą powiedzieć, że nie zrobią, niż się trochę douczyć.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl