Autor Wątek: Realny zasieg w Priusie Plug In, mój obiektywny test  (Przeczytany 5268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Verso79r

• Toyot Leżący
  • *
Realny zasieg w Priusie Plug In, mój obiektywny test
« dnia: 29 Lipca 2018, 16:21:35 »
Zapraszam do obejrzenia mojego testu zasięgu elektrycznego EV mode w Priusie Plug In
. Dodatkowo na kanale test spalania w połączeniu z opcją ładowania baterii podczas jazdy.
Zapraszam do oglądania i komentowania
https://youtu.be/4Oj5R_-buzE

https://youtu.be/gQvdV6E3zV4

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
Odp: Realny zasieg w Priusie Plug In, mój obiektywny test
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2018, 20:24:12 »
Swietny test.
Ja wiem ze nastepny w rodzinie to bedzie taki
Prusak :-)
RAV4 PHEV

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2018, 22:06:10 »
żeby nie zaśmiecać youtuba :)
to tutaj sobie pozwolę:

Co to znaczy dopuszczalna waga ? mam drugie auto Forda C-max z roku 2004 2.0 tdci i jego waga 1490 a waga priusa plugina to 1530. tylko 40 kg różnicy.
Pozdrawiam :)?

RAV4 PHEV

Offline Verso79r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2018, 22:41:40 »
Nie zaśmiecasz youtuba,  każdy komentarz jest mile widziany. Co do twojego pytania,  dopuszczalna waga całkowita,  mam na myśli to że obydwa Priusy zapewne mają to samo w zawieszeniu,  czyli Toyota idąc na oszczędność dodając baterię zabrała jedno miejsce,  balans musi być.
Dzięki za komentarz i dobre słowo.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2018, 11:28:37 »
fajny test takie testy chcemy anie jazda 40KM/h max no i spalanie mam 0.8L/100 tak jak pewien warszawiak na youtube bez sensu
Oczekuje o spalanie normalne i normalną jazdą bez żadnego eko jezdenia albo jezdenia w trybie niedzielny kierowca poza miastem 55km/h max ....
Najlepiej tez przetestować Plug in jako jazda normalna a raczej szybka niz ... ECO..

Wiadomo zawsze trzeba doliczyć 2-3 litry. wiec tak czy ktos tu ma Toyota Prius Plug in 2017 czy tylko Toyota ?

Jakie macie spalanie jstem tym samochodem zainteresowany . normalne spalania jazda szybką?
poza miastem wiadomo 100a czasem 120 na autostradzie to koło 140-150 ile ten samochód spala

Ile ten samochód ma zasięgu nigdzie tego Toyota nie napisała ???bateria plus pod korek wlewanie benzyny? 
w niektórych krajach nie jest w ogule importowany !
czy prius jest w stanie zrobic 50Km normalną jazda czy raczej nie??? czy to raczej jakieś 36KM zasięg elektryczny?
jadąc 100Km/h jest w stanie elektrycznie zrobić 50km/h czy musi ktoś jechać 50 prędkością .

Zalezy mi na samochodzie długich tras i dużego zasięgu 900Km co najmniej ..
Czy tu na forum jest tylko jeden ten pan z filmem z Toyota Prius Plug in Hybrid? ?? kto jeszcze

proszę o odpowiedzi jeśli ktoś go ma Toyota Prius Plug in hybrid 2017

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2018, 12:07:22 »
Kolego, jeśli potrzebujesz auta do szybkiej jazdy jak to określiłeś to po jakie licho interesujesz się EV? Kup sobie BMW albo inna podobna bryczkę. Pewnie nie chciało ci się poszperać na forum albo w necie, że Prius bez trybu Eco jest normalnym autem spalinowym z normalnym spalaniem jak inne auta, no może trochę mniejszym. Priusa nabywa się w innym celu niż szybka jazda.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Verso79r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2018, 17:17:19 »
Co do zasiegu tego modelu to tak naprawdę ciężko wyliczyć.  Jazda tym autem to zabawa w ładowanie baterii.  Może napiszę w ten sposób,  jeśli robisz codziennie 50 kilometrów to bez problemu będziesz musiał co kilka miesięcy spalić benzynę aby wymienic na nową świeżą, ponieważ będziesz jeździł jak elektrykiem,  jeśli jedziesz dalej to palisz jak w hybrydach,  do 120 na h od 4-5 zależy od nogi,  jeśli ładujesz w czasie jazdy to +10% i tak naprawdę zależy od tego jak często ładujesz baterię podczas jazdy.  W moim przypadku bez eco drivingu wynik 2.7 wiec trochę kilometrów można zrobić. 

Offline piter_wro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2018, 21:49:30 »
fajny test takie testy chcemy anie jazda 40KM/h max no i spalanie mam 0.8L/100 tak jak pewien warszawiak na youtube bez sensu
Oczekuje o spalanie normalne i normalną jazdą bez żadnego eko jezdenia albo jezdenia w trybie niedzielny kierowca poza miastem 55km/h max ....
Najlepiej tez przetestować Plug in jako jazda normalna a raczej szybka niz ... ECO..

Wiadomo zawsze trzeba doliczyć 2-3 litry. wiec tak czy ktos tu ma Toyota Prius Plug in 2017 czy tylko Toyota ?

Jakie macie spalanie jstem tym samochodem zainteresowany . normalne spalania jazda szybką?
poza miastem wiadomo 100a czasem 120 na autostradzie to koło 140-150 ile ten samochód spala

Ile ten samochód ma zasięgu nigdzie tego Toyota nie napisała ???bateria plus pod korek wlewanie benzyny? 
w niektórych krajach nie jest w ogule importowany !
czy prius jest w stanie zrobic 50Km normalną jazda czy raczej nie??? czy to raczej jakieś 36KM zasięg elektryczny?
jadąc 100Km/h jest w stanie elektrycznie zrobić 50km/h czy musi ktoś jechać 50 prędkością .

Zalezy mi na samochodzie długich tras i dużego zasięgu 900Km co najmniej ..
Czy tu na forum jest tylko jeden ten pan z filmem z Toyota Prius Plug in Hybrid? ?? kto jeszcze

proszę o odpowiedzi jeśli ktoś go ma Toyota Prius Plug in hybrid 2017
Tego bełkotu nie da się czytać.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2018, 23:47:39 »
Kolego, jeśli potrzebujesz auta do szybkiej jazdy jak to określiłeś

Nie zmieniam marek tak szybko całe życie z toyotą :) nie ze 130km max 140KM(PrawdziweGPS ) to dużo ! (starlet 1.3 to mógł jechać tyle bez problemu , A GLanza miała 150koni ale to inne lata.....)
szukam toyotę na długie trasy  po PL (600km) - CZ- SK-HU-SRB- ETC   drogi te to mają max 140  drogą E75  PO EU to jakieś 2000KM...

pomysłałem o Plug in bo ma bak sredni ale ma 0.25 Cx i ładuje sie wieć moze wyjdzie 1000KM na baku albo potem Avensis D-4D ale niestety ostatnie lata wszystko im Przeskadza co spala rope Jak nie wiadomo o co cho to o POdatek cho!

@ piter_wro napisać po angielsku czy po innym jęz ? Łatwiej mi będzie wiesz mi!!!

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2018, 00:08:00 »
Z Plug-in korzystasz na krótkich trasach, więc jak masz jeździć po 600 km to kup sobie diesel'a albo LPG. Na autostradzie przy 130-140 km/h Prius spala 5-6 l/100km w zależności od trybu i wagi stopy.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpnia 2018, 09:21:15 »
O 1000km na baku zapomnij. Właśnie jestem na wakacjach i przy normalnej jeździe wakacyjnej to na baku robię między 600 a 700km. Mój poprzedni samochód 1.6hdi robił do 1200km jeśli tylko było jak najwięcej tras podzamiejskich.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2018, 14:15:09 »
O 1000km na baku zapomnij. Właśnie jestem na wakacjach i przy normalnej jeździe wakacyjnej to na baku robię między 600 a 700km. Mój poprzedni samochód 1.6hdi robił do 1200km jeśli tylko było jak najwięcej tras podzamiejskich.

jeśli chce ktos robić 1000km  zapraszam do serwisu gdzie montują LPG.

Pełna butla LPG+pełny bak benzyny spokojnie starczy na 1000km .
pytanie tylko co z miejscem w bagażniku

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2018, 14:35:04 »

jeśli chce ktos robić 1000km  zapraszam do serwisu gdzie montują LPG.

Pełna butla LPG+pełny bak benzyny spokojnie starczy na 1000km .
pytanie tylko co z miejscem w bagażniku

zasięg przy lpg+pb przy mojej małej butli to jakieś 1500 km, a miejsca w bagażniku jest tyle samo czy z lpg czy bez, bo butla wędruje w miejsce koła zapasowego, a koło zapasowe wrzucasz do środkowego schowka.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2018, 14:36:48 wysłana przez dalu »
Prius 2

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2018, 14:50:23 »
Pytanie dotyczyło Plug-in, więc LPG raczej nie wchodzi w rachubę bo niby gdzie miałby być zbiornik? Plug-in przede wszystkim jest przeznaczony do ekonomicznych tras miejskich i podmiejskich. Na długich autostradowych trasach jest normalnym spaliniakiem ze spalaniem na poziomie diesla.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpnia 2018, 08:30:47 »
Pytanie dotyczyło Plug-in, więc LPG raczej nie wchodzi w rachubę bo niby gdzie miałby być zbiornik? Plug-in przede wszystkim jest przeznaczony do ekonomicznych tras miejskich i podmiejskich. Na długich autostradowych trasach jest normalnym spaliniakiem ze spalaniem na poziomie diesla.

no tak, pomroczność mnie dopadła  :grin: - nie zauważyłem że rozmawiacie o pluginach. Na trasy tylko ropniak.
Prius 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl