Autor Wątek: Jazda z włączonym EV (C-HR Hybryda)  (Przeczytany 17661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elmaz

• Prawie Toyot
Jazda z włączonym EV (C-HR Hybryda)
« dnia: 08 Sierpnia 2018, 18:41:07 »
Sorry, jeśli temat się powtarza, ale nie udało mi się znaleźć nic konkretnego w trybie przeszukiwania forum.

Jestem od niedawna użytkownikiem C-HR i uczę się oszczędnej jazdy. Pewne rzeczy obczaiłem i problemu nie ma, ale...

Mam pytanie - co w praktyce daje przycisk EV w C-HR? Bo z moich szybkich obserwacji wynika, że nic :-(

Czy włączę czy nie włączę trybu EV, jak odpowiednio operuję gazem to i tak jadę na elektryku (nie widzę różnicy w przyspieszeniu czy prędkości maksymalnej z włączonym i wyłączonym trybem).
Jak mocniej nacisnę gaz, to i tak dostaję info, że tryb EV został automatycznie wyłączony....

Zatem - z mojego punktu widzenia, ten przycisk to tylko dla picu. Ale domyślam się, że czegoś nie wiem (zwłaszcza że wątku o spalaniu widziałam tekst, że "spalanie 3,8 bez włączania EV, bo inaczej pewnie byłoby miej"). Pytanie - CZEGO nie wiem. Ktoś mnie oświeci?

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jazda z włączonym EV (C-HR Hybryda)
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2018, 19:14:04 »
Ev w sumie nie uzywam:) chyba ze chce wymusic jazde na elektryku... wtedy mniej reaguje na gaz

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2018, 20:55:44 »
Cytuj (zaznaczone)
This mode allows you to drive in residential areas late at night,
or in indoor parking lots etc. without concern for noises and
exhaust gas emissions.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2018, 10:45:09 »
Ja też praktycznie nie używam trybu EV, może 1x w tygodniu zdarzy się że go włączę kiedy jadę przez rynek...

Guzik jest ale o włączeniu tego trybu i tak decyduje samochód, jeśli będzie zimny silnik, za słabo naładowany akumulator trakcyjny to tryb EV się nie włączy. Podobnie jest z jego wyłączeniem. Wystarczy mocniej nacisnąć na pedał gazu co komputer samochodu uważa za sytuację wyjątkową - to znaczy taką że skoro mocno naciskamy na gaz to znaczy że potrzebujemy DUŻO energi aby np. uciec i uniknąć stłuczki, więc w takiej sytuacji zawsze do akcji wkroczy benzyna.

Po włączeniu tryby EV można jechać do 50km/h nawet w zielonym polu ECO, bez tryby EV po przekroczeniu niebieskiego pola ECO włączy się silnik benzynowy (a więc guzik ten MA SENS). Jedynie na co należy uważać to na siłę naciskania pedału oraz na nie przekraczanie 50km/h... Ten tryb warto włączać jak się jedzie z full naładowanym akumulatorem trakcyjnym. Najlepiej w nocy jadąc zamieszkałymi uliczkami, lub w miejscach gdzie cisza jest jak najbardziej wskazana.

Fajne jest to, że jak masz rękę na podłokietniku to praktycznie palce "zwisają" nad guzikiem EV, i jeśli ktoś bardzo by chciał, to mógł by sobie wyrobić nawyk włączania trybu EV...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl